Το Γυμνάσιο Καλυβίων επισκέφθηκε το Θέρμο

Παρασκευή 22  Δεκεμβρίου 2023

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Καλυβίων συνόδεψαν τους μαθητές σε εκπαιδευτική εκδρομή στο Θέρμο Αιτ/νίας.

Επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, συμμετέχοντας ενεργά στην ξενάγηση αξιοποιώντας τις ιστορικές τους γνώσεις.

Η αρχαία πόλη του Θέρμου

Ήταν η πιο σημαντική σε όλη την Αιτωλία, καθώς και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία.) Την ιστορία της πόλης την μαρτυράει ο αρχαιολογικός χώρος, με την πληθώρα των δημοσίων κτιρίων και ναών. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου,  σήμερα.

Ο αρχαίος Ελληνας ιστορικός  Πολύβιος,  αναφέρει ότι η  πόλη βρισκόταν σε οροπέδιο, γι'αυτό και την αποκαλεί  "των θερμίων πεδίον". Την πόλη την ονομάζει ακρόπολη όλων των Αιτωλών. Κάθε Σεπτέμβριο, μαζεύονταν εκεί Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με θεματα πολέμου, ειρήνης,  καθώς και συμμαχιών.

Στη συνέχεια, προχωρούσαν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας. Η πόλη δεν είχε τείχη και δύο φορές καταστράφηκε από τον Φίλιππο τον Ε'. Την πρώτη φορά το 218 και τη δεύτερη, το 206 π.Χ.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Καλυβίων:

https://gym-kalyv-new.ait.sch.gr/