Αιτωλικό: Κινητοποίηση μαθητών ενάντια στην κατάργηση του ΝΠΔΔ Μουσείο "Βάσως Κατράκη"

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πλήρη υποβάθμιση του Μουσείου Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη», πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Αιτωλικού, με την παρουσία πολλών αυτοδιοικητικών και κατοίκων της περιοχής.

Ύστερα από τις δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε ότι αφορά το Μουσείο Χαρακτικής "Βάσω Κατράκη", οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίου και Λυκείου Αιτωλικού, οι μελλοντικοί πολίτες αυτού του τόπου, ένωσαν τις φωνές τους και έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να σώσουν το ανεκτίμητο θησαυρό της πόλης, της περιφέρειας και της Ελλάδας.

Να θυμίσουμε ότι, με το νόμο 5056, ο οποίος ψηφίστηκε την 6η Οκτωβρίου 2023, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και παρ’ όλη τη ομόφωνη πρόταση της ΚΕΔΕ για αναβολή, καταργούνται Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη».

Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ομοφώνως και εντός των προθεσμιών του ΥΠΕΣ, ζήτησε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία του «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη» ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο, όπως είχε συμβεί και το 2011 στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος με απόφαση του στις 29 Νοεμβρίου (Αρ. πρωτ. 103036), δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Σε ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος παρέστη στην συγκέντρωση, σημειώνει τα εξής:

«Η νέα δημοτική αρχή επιθυμεί και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των μουσείων στο Δήμο μας. Αποτελεί πανθομολογούμενη διαπίστωση άλλωστε ότι η μέχρι σήμερα εικόνα και εν γένει κατάσταση τους κάθε άλλο παρά περήφανους μας καθιστούν.

Το μουσειακό μας απόθεμα διαθέτει την απαραίτητη δυναμική ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης συμβάλλοντας αποφασιστικά στη αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλες τις Δημοτικές μας Ενότητες. Συνάμα μας υπενθυμίζει το χρέος και την ευθύνη μας για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Όσον αφορά το Μουσείο της "Βάσως Κατράκη" στο Αιτωλικό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο καταργείται και η λειτουργία του καθώς και η συντήρηση του μεταφέρεται στο Δήμο μας. Οι λόγοι που πρέπει να εξαιρεθεί από την ως άνω εξέλιξη έχουν ήδη αναφερθεί στον αρμόδιο Υπουργό.

Προς τούτο ασφαλώς και εμμένουμε στην σχετική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου περί εξαίρεσης του Νομικού Προσώπου του μουσείου της "Βάσως Κατράκη" και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ότι: «Το μουσείο της Βάσως Κατράκη, το μοναδικό Μουσείο Χαρακτικής στην Ευρώπη, θα παραμείνει ανοιχτό με τους αγώνες της κοινωνίας. Και τόνισε χαρακτηριστικά: «…λέγαν κάποτε ότι όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή... Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία... Τα μουσεία είναι πολιτισμός, είναι για τα παιδιά μας, είναι για όλο τον κόσμο... Τα μουσεία δεν είναι του υπουργού, δεν είναι της κυβέρνησης, δεν είναι το χωράφι του παππού τους, είναι για την κοινωνία, είναι για τον λαό».

Ο πρώην βουλευτής, Γρηγόρης Θεοδωράκης που παρευρέθηκε στην συγκέντρωση, έγραψε για την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας: «Σύσσωμη ήταν η αντίδραση των πολιτών και των φορέων του Αιτωλικού και του διευρυμένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στην κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση του μουσείου Χαρακτικής "Βάσω Κατράκη" ως Ν.Π.Δ.Δ. Το μουσείο είναι η ψυχή του Αιτωλικού και πρέπει να παραμείνει ανοιχτό.  Συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Κατσούλης, που ήταν παρόντας στην κινητοποίηση, έγραψε τα εξής:

«Η Βάσω δεν θα εξοριστεί ξανά… Αυτό ήταν το βροντερό μήνυμα που έστειλε η σημερινή κινητοποίηση στο Αιτωλικό, για να παραμείνει το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών «Βάσω Κατράκη» αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο.

Τον τόνο έδωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του Αιτωλικού, ενώ στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν δεκάδες πολίτες της περιοχής και αιρετοί. Επιδεικτικά απούσα η τωρινή δημοτική αρχή.

Δυστυχώς ο αρμόδιος Υπουργός παραμένει μέχρι σήμερα αδιάλλακτος. Δεν αντιλαμβάνεται τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του Μουσείου και αποφασίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εξαιρεί Νομικά Πρόσωπα Δήμων ανά την Ελλάδα ιδίων προϋποθέσεων με την περίπτωση μας ένεκα «Δωρεών», όπως αυτά της «Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» και του «Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» και καταργεί το Κέντρο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη. Συνεχίζουμε έως τη δικαίωση, για ένα Μουσείο Ανοιχτό και Αναβαθμισμένο! ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ».

Να θυμίσουμε ότι, στις 04/12/2023 η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον κίνδυνο, με αυτή την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος, να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Επίσης, στις 11/12/2023 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτου Ζαμπάρα, προς την Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα «Πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη στο Μουσείο Β. Κατράκη στο Αιτωλικό Μεσολογγίου».

Τέλος, ο Εικαστικός καλλιτέχνης και Χαράκτης, Μιχάλης Κότσαρης, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα: «Η ψυχή της Βάσως Κατράκη βρίσκεται στο Αιτωλικό, μέσα από το σύνολο του έργου της που δώρισε στον τόπο μας... Ανοικτό Μουσείο, λειτουργικό και εξωστρεφές. Αυτό επιζητούμε, γι αυτό παλεύουμε. Άμεση ανάκληση της απόφασης να καταργηθεί το Μουσείο από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Κανείς δεν επιθυμεί, να "εξοριστούν" τα έργα της από τον τόπο μας, κανείς δεν θα ήθελε να "εξοριστεί" η αστραπή της, ο πόνος της, η γέννα της...» υπογραμμίζει ο Αιτωλικιώτης, Μιχάλης Κότσαρης.