Η Εορτή του Αγίου Νικολάου, πολιούχου των Καλυβίων

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων εορτάσθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου ο πολιούχος του χωριού μας με την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, όπου παρέστη και συνλειτούργησε ο συγχωριανός μας κ.κ. Συμεών Αναστασίου, Καθηγούμενος της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Καλάμου Αττικής.

Αθρόα ήταν η προσέλευση και η συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις των κατοίκων και των επισκεπτών που προσήλθαν.

Στο θείο Κήρυγμά του ο πατέρας Συμεών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Άγιος Νικόλαος τη μνήμη του οποίου τιμάμαι σήμερα σε αυτό τον σεπτό ναό, ήταν ένας άγιος με πολλές αρετές, έλαμπε ως προσωπικότητα!

Όπως αναφέρει και το τροπάριο που ψάλθηκε σήμερα ο Άγιος Νικόλαος ήταν μια έμψυχη εικόνα της πραότητας.

Τι είναι η πραότητα; Είναι το ήσυχο του χαρακτήρος, η ημεράδα που λέει ο λαός μας, η ταπείνωση, είναι θα λέγαμε το αντίθετο της οργής, του θυμού, της έξαψης και γενικά των κακών συναισθημάτων, τα οποία δυστυχώς μας επηρεάζουν καθημερινά, κάθε στιγμή και ώρα, γιατί ο πειρασμός καραδοκεί δίπλα μας, να μας εξάπτει μέσα μας και να μας φουντώνει το πάθος του θυμού και να είμαστε έτοιμοι για ¨ψύλλου πήδημα¨ να αρχίσουμε την επίθεση, την φασαρία, την ύβρη και γενικά τα λοιπά αρνητικά εκείνα συναισθήματα προς τον πλησίον μας.

Το αποτέλεσμα είναι να δυαλύονται οι φιλίες μας, να δυαλύονται και οικογένειες, αφού πολλές φορές γονείς και παιδιά μισούνται για ασήμαντο λόγο και όχι για τίποτα σπουδαία πράγματα, αλλά για αυτά που είναι φθαρτά και επίγεια και κάποια στιγμή θα τελειώσουν, γιατί συχνά όπως συζητάμε σε στιγμές ειλικρίνειας λέμε ότι κανείς δεν θα πάρει τίποτα μαζί του…

Τα ξεχνάμε όμως όλα αυτά δυστυχώς και η ψυχή μας ταράζεται από την έλλειψη αυτής της ειρήνης και της πραότητας. Επίσης πιο σημαντικό είναι ότι με τις ενέργειές μας αυτές χάνουμε τη Βασιλεία του Θεού!

Όπως αναφέρει στην επί του Όρους ομιλία του ο Ιησούς, η πραότητα είναι αυτή που θα μας σώσει και θα μας οδηγήσει στην Βασιλεία των Ουρανών!»

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος Συμεών Αναστασίου, δώρησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του χωριού μας την εικόνα του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, εικόνα που παρέλαβε ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, μετά πολλών ευχαριστιών!

Στις σημερινές θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, τοπικοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Καλυβίων, Απόστολος Καραγεώργος, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, Νεκταρία Μέρδη, καθώς και αρκετοί κάτοικοι των Καλυβίων.

πολυτκιον χος δ’.

Κανόνα πίστεως κα εκόνα πραότητος, γκρατείας Διδάσκαλον, νέδειξέ σε τ ποίμν σου, τν πραγμάτων λήθεια· δι τοτο κτήσω τ ταπεινώσει τ ψηλά, τ πτωχεί τ πλούσια. Πάτερ εράρχα Νικόλαε, πρσβευε Χριστ τ Θε, σωθναι τς ψυχς μν.