Αγρίνιο: Εγκαινιάστηκε η θεματική Έκθεση με τίτλο «Αναλογική Εποχή»

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Μια ενδιαφέρουσα θεματική έκθεση που διοργανώνει το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου με τίτλο “Αναλογική Εποχή,” άνοιξε σήμερα τις πύλες της για το κοινό και είναι αφιερωμένη στον κόσμο της αναλογικής φωτογραφίας και κινηματογράφου, ενώ θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου και συνδιοργανώνεται με τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου. Και αυτή η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Δήμου Αγρινίου.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Γ.Ε. Αγρινίου, Ανδρέας Μπρέσιακας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ παρευρέθηκαν ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Παν. Πατρών, Γιώργος Κεχαγιάς, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Νίκος Καραγεώργος, καθώς και πολλοί φίλοι της τέχνης. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε το μέλος της διοίκησης της ΓΕΑ, Ανδρέας Σκαρτσάρης.

Για την δημιουργία και την αναγκαιότητα να παρουσιαστεί στο κοινό η συγκεκριμένη έκθεση, με αντικείμενα που προέρχονται από φωτογράφους και κινηματογραφιστές συλλέκτες, καθώς και απλούς ιδιώτες που κατέχουν σχετικό εξοπλισμό, μίλησαν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Photopolis, Πάνος Καλτσάς, ο δάσκαλος φωτογραφίας, Λεωνίδας Φραγκούλης και η κόρη του αείμνηστου φωτογράφου Γιάννη Χαντζή, κα Ανθή Χαντζή – Σάββα, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ανέφερε μερικά βιογραφικά στοιχεία του:

«Ο Ιωάννης Χατζής γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1925 στο Αγρίνιο όπου μεγάλωσε και έζησε. Ξεκινώντας τα εφηβικά του βήματα μέσα σε δύσκολους καιρούς πολέμων πέρασε από πολλά επαγγέλματα με σημαντικό σταθμό της ζωής του σαν παίχτης στον Παναιτωλικό ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της εποχής.

Λίγο αργότερα σταματά την ποδοσφαιρική του πορεία, λόγω προβλημάτων υγείας και ασχολείται ως φωτογράφος. Έλαβε την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ το 1949 δουλεύοντας στην Αθήνα ως συνεργάτης στην ημερήσια αθλητική εφημερίδα «ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ και στο πρακτορείο Φωτογραφικού ρεπορτάζ Ελληνικού και ξένου Τύπου «ΡΕΝΤΖΗΣ».

Επισκέπτεται την βαλκανική χερσόνησο αποτυπώνοντας στιγμές και αξιοθέατα που μέχρι σήμερα έχουν μείνει αναλλοίωτα στον χρόνο.

Επιστρέφοντας συνεχίζει την φωτογραφική του δράση με μόνιμο στέκι το Πάρκο Αγρίνιου και την αγαπημένη του βέσπα, πού έγινε σύμβολο φωτογράφισης για πολλά χρόνια.

Πολλά ήταν τα νέα παιδιά που μαθήτευσαν κοντά του τον κόσμο της φωτογραφίας και πάντα τα βοηθούσε αφιλοκερδώς και με πολλή αγάπη.

Η φυσιογνωμία του γίνεται σύντομα γνωστή και αγαπητή από όλους, αποκαλώντας τον «ο κυρ. Γιάννης Χαντζής ο φωτογράφος με την βέσπα».

Η Συλλογή του απαρτίζεται από αμέτρητες εκδηλώσεις και μνήμες του παλιού και του νεότερου Αγρίνιου, όπως Παναιτωλικός, Ορφέας Αγρίνιου, Δήμαρχοι Αγρίνιου, Παπαστράτεια, σχολεία, προσωπικές στιγμές του κόσμου, καθώς και διασημότητες εκείνης της εποχής.

Απέκτησε διπλώματα τιμής ένεκεν παίρνοντας μέρος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ένας εξ αυτών, «Για το Κίνημα Ειρήνης» σαν παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής τον Μάιο του 1981.

Βραβεύτηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αναμνηστικό μετάλλιο, προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του Ελληνικού Λαού ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, ως ελάχιστη ένδειξη ηθυιής αναγνώρισης.

Στα 65 του αποφάσισε να σταματήσει το επάγγελμα του φωτογράφου έχοντας στο ενεργητικό του περίπου 40 χρόνια εργασίας στον τομέα αυτό. Απεβίωσε στις 7 Οκτωβρίου του 2010».

Στο χώρο της έκθεσης εκτός από τις πολλές αναλογικές φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές, περιλαμβάνονται φωτογραφίες που έχουν τυπωθεί από φιλμ, σκοτεινός θάλαμος, όπου προβάλλεται βίντεο με την διαδικασία εκτύπωσης από αρνητικό φιλμ σε φωτογραφικό χαρτί, επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπάρχει μικρό αφιέρωμα στον Αγρινιώτη Φωτογράφο Γιάννη Χαντζή, με τις φωτογραφικές μηχανές του σε διάταξη φωτογραφικού στούντιο, καθώς και δικές του φωτογραφίες.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται η πρώτη κινηματογραφική ταινία που δημιουργήθηκε το 1888 από τον Aime Augustin Louis Le Prince, ενώ θα προβάλλονται και δύο από τις πρώτες ταινίες των αδελφών Lumière, οι οποίοι το 1895 πραγματοποίησαν την ιστορική πρώτη δημόσια προβολή τους. Έργα που σημάδεψαν την έναρξη του κινηματογράφου.

Διάρκεια έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:00 καθημερινά

Πρωινά κατόπιν ραντεβού (για σχολεία) 

Τόπος: Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου