Δράση των Κοινωνικών Δομών Δήμου Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Με αφορμή την 14η Νοέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, σήμερα το Νοσηλευτικό προσωπικό του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου και με την συνδρομή της Δομής Αστέγων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, του Δήμου Αγρινίου,  πραγματοποίησε  με μεγάλη επιτυχία δωρεάν μέτρηση σακχάρου σε 260 συμπολίτες μας στον πεζόδρομο της Χαρίλαου Τρικούπη (είσοδο Δημαρχείου).

Η πρόληψη είναι σημαντική, καθώς σήμερα διαπιστώθηκε αυξημένη τιμή σακχάρου (480) σε μία συμπολίτης μας, η οποία παραπέμφθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

Το παρών στη σημερινή δράση έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας, κ. Κώστας Καλαντζής, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συμβολική φωταγώγηση με γαλάζιο χρώμα, του κτιρίου του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην Τράπεζας Ελλάδος).

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με το πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης, καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι  τυχαίο ότι  ο διαβήτης έχει την υψηλότερη  συχνότητα  εμφάνισης στο δυτικό  κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ll)  και  αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της με τον σύγχρονο τροπή ζωής, της διατροφικές συνήθειες και  την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν πάνω από 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.

Χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι επηρεάζει δια βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Ο διαβήτης είναι μια δύσκολη πάθηση που έχει δια βίου απαιτήσεις από τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να μπορούν να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους.

Η εκπαίδευση αποτελεί κλειδί για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη και η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων για την ρύθμιση της νόσου ώστε να αποτραπούν ή να καθυστερήσουν οι επιπλοκές.

H Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το σακχαρώδη διαβήτη και στοχεύει στην πρόληψη και στη καλύτερη διαχείριση του διαβήτη μέσα από την ενημέρωση σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση αυτού και στην παραμονή του διαβήτη στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για τη δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συστήνουμε 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και ενημέρωση για τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη όπως είναι η υπερβολική δίψα, το αυξημένο αίσθημα πείνας, θολή όραση, υπερβολική κόπωση, κλπ. Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, η εφαρμογή ενός προγράμματος μέτριας σωματικής άσκησης και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Ενημερώσου – Προφυλάξου- Αντιμετώπισε»