Μεσολόγγι: Εγκαίνια επετειακής έκθεσης του καλλιτέχνη, Κώστα Λούστα (1933- 2014)

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Παρουσία πλήθους φιλότεχνων πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο 11 Νοεμβρίου τα εγκαίνια  της επετειακής έκθεσης του καλλιτέχνη, Κώστα Λούστα, με τίτλο «KOSTAS LOYSTAS …90 χρόνια από τη γέννησή  του» που θα φιλοξενείται έως τις 26  Ιανουαρίου 2024, στο Κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι.

Την διοργάνωση της σημαντικής αυτής έκθεσης έχει ο Τομέας Πολιτισμού Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο Εικαστικός, Έφορος Τέχνης του Κτιρίου Χρυσόγελου, Ιωάννης  Ρόμπολας. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εν λόγω  χώρο από τις 11 Νοεμβρίου  2023  έως τις 26  Ιανουαρίου 2024.

Να αναφέρουμε ότι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε αναμνηστικό δώρο στην κόρη του αείμνηστου καλλιτέχνη, κα Μιμή Λούστα, από τον κ. Αριστογιάννη Γαρμπή, Υπεύθυνο συντονισμού πολιτιστικών δράσεων από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας στον χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά για τον καλλιτεχνικό έργο του Κώστα Λούστα: «... ξέρει να μετουσιώνει το ασήμαντο και το καθημερινό σε ατμόσφαιρα, ποίηση, συναίσθημα, δημιουργώντας μιά άμεση γέφυρα επικοινωνίας με τον συναισθηματικό κόσμο του θεατή, όπως ένας σπινθηροβόλος πολίτης του κόσμου...»

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Κώστας Λούστας γεννημένος στην Αθήνα το 1933, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη.

Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Η πρώτη ατομική έκθεσή  του πραγματοποιήθηκε στη Χ.Α.Ν, στη Θεσσαλονίκη με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου το 1961. Στην Ελλάδα το έργο του παρουσιάστηκε σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων και βραβείων. Από το 1963 έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο.  Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Κώστας Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ενώ σε όλη του τη ζωή δεν σταμάτησε να παίζει βιολί που ήταν το μεγάλο του πάθος.

Ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) προάγει την Τέχνη με συνεχείς παρουσιάσεις πνευματικών έργων όπως η εν λόγω έκθεση, που αποτυπώνει την ιδιαίτερη ματιά ενός καλλιτέχνη όπως αυτή του «αθόρυβου» βιολιστή ζωγράφου, του Κώστα Λούστα, που με το ιδεολογικό του έργο μετατράπηκε σύμφωνα με τις αναφορές σε έναν «σπινθηροβόλο πολίτη του κόσμου».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσιάστηκε ένα μουσικοαφηγηματικό δρώμενο-αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Κώστα Λούστα. Συμμετείχαν οι:

Ευσταθία Γρέντζελου: κείμενα, φωνή, καλλιτεχνική επιμέλεια

Χριστίνα Κορκοντζέλου: πιάνο

Γεώργιος Αθανασόπουλος: λύρα, μαντολίνο

Βικτώρια Πετσινού: βιολί

1. Παράπονο-ξενιτιά (μουσική: Ara Dinkjian, στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)

2. Όμορφη πόλη (μουσική: Μ. Θεοδωράκης, στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης)

3. Canzone arrabiatta (μουσική: Nino Rotta, στίχοι: Lina Wertmuller)

4. Έρχομαι απ΄τον χαλασμένο τόπο (μουσική: Ευσταθία Γρέντζελου, ποίηση Κωσταντίνος Χατζόπουλος)

5. Μιά φωνή (μουσική: Ευσταθία Γρέντζελου, ποίηση Κωσταντίνος Χατζόπουλος)

Η εικαστική έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και στα σχολεία από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή 11:00 - 13:30 μ.μ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν βιωματικές ξεναγήσεις για τα σχολεία τα οποία θα υλοποιούνται κατόπιν προγραμματισμού στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26310 - 22081 και 26310 -22666.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://www.loustas.com/