Γρηγόρης Τάγκαλος - Ψιλογιαννόπουλος - Οδοιπορικό στις Δαλματικές Ακτές και τα Βαλκάνια

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

«Σε κάθε ταξίδι που κάνουμε, πάνω - κάτω όλοι μας θέλουμε το ίδιο, δηλαδή επι τοις ουσίας, να ζήσουμε τη κάθε πόλη -μέρος, να δούμε τα αξιοθέατα, να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς και γενικά να γεμίσουμε νέες εικόνες…» μας λέει με λίγα λόγια ο συμπατριώτης μας Γρηγόρης Ευ. Τάγκαλος – Ψιλογιαννόπουλος και μας παρουσιάζει το πρόσφατο ξεχωριστό φωτογραφικό του οδοιπορικό από τις Δαλματικές Ακτές και τα Βαλκάνια!

Αν και Γεωπόνος στο επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται ερασιτεχνικά και με την φωτογραφία, αποτυπώνοντας με τον φακό του παλιά κτίρια και ιδιαίτερα τις παλιές πόρτες σπιτιών, απομεινάρια μιας παλιάς τεχνοτροπίας με γνήσια όμως αισθητική βαρύτητα.

Όπως μας αναφέρει ο ίδιος «…πλέον ζούμε στην εποχή των social media, όπου σχεδόν τα πάντα απαθανατίζονται και είμαστε με ένα κινητό στο χέρι. Έτσι όταν είμαστε σε ένα νέο τόπο, καλό είναι πρώτα να ζούμε τη στιγμή και μετά να βγάζουμε φωτογραφίες, ειδάλλως το ταξίδι χάνει την αξία του.

Ωστόσο, από το τελευταίο μου ταξίδι στις Δαλματικές Ακτές, τον Αύγουστο του 2023, υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες στις οποίες απέκτησα μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Σε γενικά πλαίσια, αναφέρει, ότι το πρώτο που με ενθουσιάζει σε κάθε ταξίδι μου, είναι η αρχιτεκτονική των κτιρίων. Ανακαλύπτω και φωτογραφίζω παραδοσιακά κτίρια, παλαιά παράθυρα, παλιές πόρτες, βιομηχανικά κτίρια, παράξενα κτίρια, ιδιαίτερους δρόμους και γενικά οτιδήποτε με συγκινεί και με ενθουσιάζει αισθητικά και φωτογραφικά, με αποτέλεσμα να "παίζω" με τα κάδρα, όπου με αυτόν το τρόπο θεωρώ ότι βγαίνει ένα ενδιαφέρον και όμορφο φωτογραφικό αποτέλεσμα».

Στο ταξίδι του μεταξύ άλλων επισκέφθηκε, την Λουμπλιάνα στην Σλοβενία, το Βελιγράδι και το Παρασίν στην Σερβία, το Ζάγκρεμπ, το Ντουμπρόβνικ, το Σπλίτ και το Τρογκίρ στην Κροατία, το Κότορ και τη Μπούντβα στο Μαυροβούνιο και το Τρεμπίνιε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Όπως μας έχει εκμυστηρευτεί παλιότερα ο Γρηγόρης Τάγκαλος - Ψιλογιαννόπουλος «…Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών – κτιρίων είναι τα «περάσματα» και οι «γέφυρες» που οδηγούν στην οικογενειακή και προσωπική ζωή των ανθρώπων και των κατοίκων. Όταν είναι ανοιχτές λοιπόν, μαρτυρούν στιγμές και πτυχές της ζωής τους. Όταν όμως κλείνουν, απαγορεύουν τη δημοσιοποίησή τους. Ως εκ τούτου, φωτογραφίζοντάς τες προσπαθώ να εστιάσω σε αυτές, καθώς και στην ιστορική τους παρουσία στον χρόνο. Αν στη φωτογραφία υπήρχε και η ανθρώπινη παρουσία, το ενδιαφέρον δεν θα επικεντρώνονταν στην τεχνοτροπία της εκάστοτε πόρτας, παραθύρου, αλλά στον συγκεκριμένο άνθρωπο».

Δείτε κάποιες από τις πανέμορφες φωτογραφίες του Γρηγόρη Ευ.Τάγκαλου - Ψιλογιαννόπουλου, τις οποίες επέλεξε ο ίδιος από τις δεκάδες που διαθέτει στο προσωπικό του άλμπουμ (portfolio), θεωρώντας ότι αντιπροσωπεύουν την κάθε πόλη και χώρα, όπως τις γνώρισε και τις γεύτηκε με τον δικό του φωτογραφικό τρόπο!

Ένα ταξίδι που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και “Balkan express”, αφού λίγο πολύ οι εικόνες του φωτογράφου, τα περιλαμβάνουν όλα, ιστορία, πολιτισμό, κουλτούρα, αναδεικνύοντας ως ένα βαθμό, τους κοινούς δεσμούς που μας συνδέουν με τους γείτονές μας...

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες του, μεταξύ αυτών και 3 οι οποίες είναι οι αγαπημένες του, από Σιένα και Βενετία στην Ιταλία και μια από το νησάκι της Σπιναλόγκας στην Κρήτη:

Λουμπλιάνα - Σλοβενία

 

Βελιγράδι - Σερβία

 

Παρασίν - Σερβία

 

Ζάγκρεμπ - Κροατία

 

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

 

Σπλίτ - Κροατία

 

Τρογκίρ - Κροατία

 

Κότορ - Μαυροβούνιο

 

 

Μπούντβα - Μαυροβούνιο

 

Τρεμπίνιε - Βοσνία – Ερζεγοβίνη

 

Σπιναλόγκα - Κρήτη

 

Σιένα - Ιταλία

 

Βενετία - Ιταλία