Παρουσίαση του βιβλίου «Της Άλος Νεύμα» της Κωνσταντίας Σκανδάλου – Κορδολαίμη, στο Αγρίνιο (01/11)

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Ο Δήμος Αγρινίου, οι Εκδόσεις "Βακχικόν" και το Βιβλιοπωλείο "Βιβλιοτρόπιο" διοργανώνουν την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Της Άλος νεύμα» της Κωνσταντίας Σκανδάλου – Κορδολαίμη. Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην κτήριο Τράπεζας της Ελλάδας).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, καθηγητής Φυσικός,

Χρυσούλα Σπυρέλη, Φιλόλογος, διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, πρώην Σχολική Σύμβουλος.

Θεοδώρα Καραγεώργου – Βάρδια, καθηγήτρια Φιλόλογος.

Επιμέλεια βίντεο: Λουριδάς Γεώργιος.

Συμμετέχει η Γεωργία Καποπούλου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας.

Συντονίζει ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου.

 

Μερικά λόγια για το βιβλίο «Της αλός νεύμα», εκδ. Βακχικόν

Γράφει η Ελένη Χωρεάνθη

“…Όλοι επισκέπτες στη γη μας είμαστε! Κι εσύ κι εγώ κι ο πατέρας μου

κι ο γείτονας και ο συγχωριανός είμαστε επισκέπτες,

είμαστε όμως αυτός ο τόπος, ο τόπος μας.

Αυτός ο τόπος που τον μοιραζόμαστε όλοι, που μας φιλοξενεί τώρα όλους…”

Με προβλημάτισε το απλό και πολυσήμαντο “…Όλοι επισκέπτες στη γη μας είμαστε…” και εύλογα αναρωτήθηκα: “ποιοι όλοι;”, εμείς και κάποιοι άλλοι που ήρθαν σε μας για δικούς τους λόγους κι έμειναν μαζί μας, χωρέσαμε στον φιλόξενο τόπο που τους οδήγησε ένα νεύμα της θάλασσας. Και άνοιξα το βιβλίο να πάρω τα πράγματα από την αρχή για ένα οδοιπορικό στις 265 σελίδες του.

“Της αλός νεύμα”, περίεργος τίτλος, με έβαλε αμέσως σε σκέψη η πρώτη επαφή μου με το μυθιστόρημα της Αγρινιώτισσας φιλολόγου Κωνσταντίας Σκανδάλου – Κορδολαίμη. Το νεύμα της θάλασσας, ερμηνεύω. Προσπαθώ να μαντέψω πού το πάει, τι θέλει να δηλώσει ευθύς εξαρχής είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Και η ανάλαφρη φιγούρα που καλύπτει και κοσμεί το εξώφυλλο με την ανεμίζουσα καταγάλανη κόμμωση για πού τραβάει.

[Ξεκινάω πάντα από το τέλος, όταν έρχεται στα χέρια μου ένα καινούριο βιβλίο, ίσως όχι τυχαία. Ίσως γιατί “προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται”. Μπορεί γιατί δεν ξέρω “γιατί”. Και γυρίζω στην αρχή, ξεκινώντας από το εξώφυλλο. Συνήθως, ανοίγει ένα παράθυρο, αν όχι τη θύρα εισόδου, στον κόσμο της η δημιουργός που μας καλεί και μας προκαλεί με το δικό της τρόπο να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε, αφού ολοκληρώσουμε τον κύκλο που ακολουθεί η πορεία της αφήγησής της.]

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα όπου η Κωνσταντία Σκανδάλου – Κορδολαίμη καταθέτει τον πλούτο γνώσης και εμπειριών μιας ολόκληρης ζωής, της δικής της και των πρωταγωνιστών, προφανώς, κινούμενη και ισορροπώντας πάνω σε δύο “διαπολιτισμικές” παραμέτρους, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό κάθε τους κίνημα, όπως και κάθε έκφανση του αγώνα επιβίωσης σε μια προσπάθεια να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη, πολλά υποσχόμενη ευημερούσα χώρα, την Ευφοροχώρα, μια χώρα “υποδοχής” ατόμων / εργατικού δυναμικού στην πραγματικότητα, που η φτώχεια και οι αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες τους έκαναν να φύγουν εγκαταλείποντας τη γη τους και να αναζητήσουν τρόπους και τόπους για μια καλύτερη ζωή που οραματίζονται μέσα από ένα φάσμα γλυκού ονείρου και συχνά μιας ιδεατής πραγματικότητας. Και όλο αυτό το καθημερινό δράμα παίζεται μεταξύ δύο φίλων ζευγαριών, αλλά διαφορετικής εθνικότητας και πολιτισμικών δεδομένων, που προσπαθούν να “σταδιοδρομήσουν σε μια τρίτη χώρα, την Ευφοροχώρα, συνεχίζεται και μετα παιδιά τους, το ζευγάρι δύο νέων, των παιδιών, του γιου των Ελλήνων “Εκείνου και Εκείνης”, του Αριστείδη, από τη μια και της Αλς/ Αλός/ Αλά, της κόρης των Μωαμεθανών φίλων τους, του “Φίλου και της Φίλης”, από την άλλη πλευρά.

Μέσα σε 265 σελίδες του μυθιστορήματός της “Της αλός νεύμα”, η Κωνσταντία Σκανδάλου – Κορδολαίμη, ενέταξε, μετατρέποντας με την αξιοσύνη της σε μυθιστορηματικά γεγονότα, [καθότι σπουδαία φιλόλογος και έμπειρη συγγραφικά από τις διάφορες δραστηριότητές της], πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ξενιτεύονται ως μετανάστες με το όραμα μιας καλύτερης ζωής σε ξένη χώρα, συνήθως στην “Ευφοροχώρα”, σε μια ακμάζουσα βιομηχανική χώρα που έχει ανάγκη εργατικών χεριών και καλεί ειδικευμένο και μη εργατικό προσωπικό για να καλύψει τις ελλείψεις της σε εργατικό δυναμικό.

Με πρωταγωνιστές ήρωες, δύο στην αρχή ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών πολιτισμικών προδιαγραφών, θρησκεύματος κυρίως, περιγράφει άλλοτε με φωτεινά και ενίοτε με θαμπά ως και σκούρα χρώματα, την αγωνία και τον αγώνα τους να αποδεχτούν αλλήλους και να βρουν τρόπους να συνεννοηθούν, να συνυπάρξουν φιλικά σε μια τρίτη χώρα που τους “φιλοξενεί”.

Η ζωή και η συνύπαρξη διαφορετικής προελεύσεως ατόμων σε μια τρίτη χώρα, παρά τις πολλές ευκολίες στην πρακτική τους ζωή και καθημερινότητα, που τους παρέχει η “φιλοξενούσα” χώρα και χώρα “υποδοχής”, εμπεριέχει ωστόσο και ενδογενείς διαφορές, τις οποίες δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδεχτούν και να συμβιβαστούν οι εξ Ανατολών μετανάστες, σύνοικοι συνήθως, υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν και αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να συμβιβαστούν με την ανάγκη προσαρμογής προς όφελος όλων.

Κι έρχεται η νέα γενιά να ενώσει τα εκ διαμέτρου αντίθετα. Ο Αριστείδης και η Αλς ερωτεύονται. Αλλά οι αντιρρήσεις από την πλευρά της της Φίλης, της μητέρας της Αλς και των στενών συγγενών της πλην του Φίλου, του πατέρα της, είναι προσταγή, είναι νόμος: η Αλς θα παντρευτεί ένα καλό γαμπρό ομοεθνή της και θα κάνει οικογένεια. Όχι σπουδές και έρωτες με ξένους.

Η οικογένεια των Ελλήνων Εκείνος και Εκείνη, οι γονείς του Αριστείδη, προσπαθούν με ταξίδια στην Ελλάδα, με εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, να φέρουν τους φίλους τους σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Αλλά η εμμονή της μητέρας της, αναγκάζει την Αλς να αποκρύψει την εγκυμοσύνη κι από τον πατέρα του παιδιού της, να αλλάξει όνομα και να εξαφανιστεί, για να μην πάει κόντρα στη μητέρα της.

Σύντομο σχετικά μυθιστόρημα, πολλά και ποικίλα τα γεγονότα, απαιτητική η σύνθεση και ετερόκλητων ενίοτε στοιχείων, ωστόσο η δεξιοτεχνία και η άριστη γνώση και κυριαρχία στην ιεράρχηση του υλικού, δικαιώνει τη συγγραφέα με την πραγμάτωση ενός μυθιστορήματος εντελώς σύγχρονου, που ολοκληρώνεται μέσα σε έναν κύκλο που αρχίζει με μια βάφτιση, όπου αμέσως φαίνονται οι διαφορές, και κλίνει επιστρέφοντας στην αρχή, όπου όλοι συνειδητοποιούν τα λάθη και τις παραλείψεις τους που κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Παλαιό Φάληρο, 28 Αυγούστου 2023

Δημοσιεύθηκε στο ψηφιακό περιοδικό fractal (fractalart.gr)