Εκδήλωση μνήμης για τη Ναυμαχία του Λεπάντο, στον όρμο Σκρόφα Οινιαδών

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Η «Συμμαχία» - Φορέας για την Πολιτιστική & Περιβαλλοντική ανάδειξη της περιοχής των Οινιαδών και των Εχινάδων Νήσων, σήμερα Σάββατο 7 Οκτωβρίου διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης, με την συμμετοχή του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, για την επέτειο των 452 ετών από την Ναυμαχία των Εχινάδων Νήσων ή «Ναυπάκτου».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά στον ιστορικό τόπο που διεξήχθη η ναυμαχία, στον όρμο Σκρόφα – περιοχή ΙΧΘΥΚΑ, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, αρχικά απο χριστιανούς ιερείς της περιοχής Οινιαδών Κατοχής και στη συνέχεια από καθολικούς ιερείς της Καθολικής ενορίας του Αγίου Ανδρέα Πατρών, με την συμμετοχή ομάδας Μεξικανών καθολικών.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές και ομιλία με το ιστορικό της «Ναυμαχίας του Λεπάντο» απο τον κ. Θεόδωρο Μυλωνά, ενώ με σκάφη που διέθεσε ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου και με πολλούς εθελοντές, έγινε η αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας.

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιταλ. Battaglia di Lepanto) παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση) αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, παρά την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς "Κόλπος της Ναυπάκτου".

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης (Μεσολόγγι)

 

Η "Ναυμαχία της Ναυπάκτου" - Πίνακας του Πάολο Βερονέζε, Ακαδημία Καλών Τεχνών Βενετίας