Η κεντρική ομιλία του Νεκτάριου Φαρμάκη, στο Αγρίνιο

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά για Όλους» Νεκτάριος Φαρμάκης, πραγματοποίησε σήμερα στο Αγρίνιο, την κεντρική προεκλογική ομιλία του και παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό, το σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία της επόμενης εποχής με μία Περιφέρεια που θα συνεχίσει να στέκει στο πλευρό κάθε τόπου και κάθε πολίτη.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης του συνδυασμού του, ο Ν. Φαρμάκης ανέφερε τα εξής: «Απόψε στο Αγρίνιο αποδείχτηκε πως η Αιτωλοακαρνανία επιλέγει τον δρόμο της ενότητας, της προκοπής, του έργου και του αποτελέσματος. Την Κυριακή υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση: Μπροστά για Όλους! Ένα τεράστιο ευχαριστώ για μία συγκέντρωση που δεν έχει προηγούμενο. Η τιμή και η ευθύνη, μεγαλώνουν!»

Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, το πρωί περιόδευσε στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου, όπου συνομίλησε με πολίτες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη χαρά συνεχίσαμε και σήμερα την πορεία μας στην κοινωνία. Στην αγορά του Αγρινίου συναντήσαμε επαγγελματίες, συμπολίτες με τους οποίους συζητήσαμε και τις δικές τους ανησυχίες για το αύριο της Δυτικής Ελλάδας».

Ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Φαρμάκη:

Φίλες και φίλοι, Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Δεν έχω λόγια… Αυτό που αντικρίζω σήμερα εδώ στο Αγρίνιο είναι συγκλονιστικό. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για όλα. Για όσα ζήσαμε χθες, για όσα ζούμε σήμερα. Και για όσα θα ζήσουμε όμως από αύριο και ειδικά μετά την επόμενη Κυριακή!

Με σας στο πλάι μου δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν. Και την επόμενη Κυριακή, μαζί θα γιορτάσουμε τη νίκη! Θα είναι μια όμορφη Κυριακή. Το δείχνει η σημερινή μας συγκέντρωση.

Απόψε η Αιτωλοακαρνανία φωνάζει: «Μπροστά για όλους»!

Η Αιτωλοακαρνανία βροντοφώναξε «όλα από την αρχή» το 2019 και έγινε πρωταγωνίστρια της μοίρας της και οδηγός για όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Και είμαι σίγουρος πως αυτή η νέα εποχή που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστεί, χάρη σε σας. Το ξέρω καλά...

Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας ακόμα θυμούνται τα χρόνια της μιζέριας, της αδικίας και της εγκατάλειψης. Και δεν γυρίζουν πίσω σε αυτά.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Πάει μπροστά και μαζί του παρασύρει τις δυνάμεις της αδράνειας, του διχασμού, των κούφιων συνθημάτων.

Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι πολλές πια. Αλλά και αυτές που απέμειναν να θυμίζουν το θλιβερό παρελθόν, θα σαρωθούν. Τις σαρώνει ήδη η πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα που χάρη στη δική σας απόφαση άρχισε να αποτυπώνεται στον τόπο μας τον Σεπτέμβριο του 2019. Και από τότε μέχρι σήμερα διαγράφει μία πορεία μεγάλης προσπάθειας, αλλά και διαρκούς βελτίωσης.

Όσα έγιναν μέχρι τώρα, δεν φέρουν μόνο μία υπογραφή. Δεν ανήκουν σε μένα. Ανήκουν σε εσάς! Εγώ δεν είμαι θαυματοποιός. Ούτε τέλειος και αλάνθαστος. Είμαι ένας από εσάς!

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και στέριωσα το δικό μου σπιτικό και τη δική μου ζωή σε αυτή εδώ την πόλη. Και κοντά στους ανθρώπους αυτής της πόλης έμαθα πως η ζωή κερδίζεται με δουλειά. Πως τίποτα δεν αλλάζει με λόγια, παρά μόνο με έργα.

Μαζί με εσάς έζησα κι εγώ τα πέτρινα χρόνια της υπανάπτυξης, της εσωστρέφειας, της έλλειψης σχεδίου και προσανατολισμού. Και μαζί με εσάς, πείσμωσα και είπα ότι «δεν πάει άλλο».

Ότι αξίζουμε πολύ περισσότερα, για τα οποία όμως έπρεπε να αγωνιστούμε εμείς, χωρίς να περιμένουμε κανέναν έξωθεν «σωτήρα».

Έτσι ξεκίνησα. Και έτσι συνεχίζω. Με το κεφάλι ψηλά και τα πόδια στη γη. Από την πρώτη στιγμή σας είπα ότι είμαι αποφασισμένος να εργαστώ πολύ για να αλλάξει μοίρα ο τόπος μας.

Με μεγάλη προσπάθεια, με δικαιοσύνη, με ειλικρίνεια. Και αυτή ακριβώς ήταν η προσπάθειά μου στην Περιφέρεια τα τελευταία 4 χρόνια. Μία προσπάθεια που νομίζω ότι ήδη έφερε τους πρώτους γλυκούς καρπούς και γέννησε πολλές ελπίδες για τη συνέχεια.

Αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται παντού στην Αιτωλοακαρνανία. Αποτυπώνεται όμως και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, η οποία λέω με περηφάνια αλλά και μετά λόγου γνώσεως ότι έχει αλλάξει επίπεδο και δεν θυμίζει πια την Δυτική Ελλάδα του 2019.

Σήμερα όμως είμαι εδώ να σας μιλήσω κυρίως για την Αιτωλοακαρνανία. Τον τόπο μου και τον τόπο σας.

Δεν θα σας ταλαιπωρήσω πολύ με αριθμούς.

Οφείλω όμως να σας αναφέρω  μερικά νούμερα που αναδεικνύουν το βάθος και το εύρος του έργου μας, γιατί θέλω να ξέρετε τι έκανε η Περιφέρεια για την Αιτωλοακαρνανία

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τώρα λοιπόν, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν διατεθεί πόροι ύψους 111 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, έχουν διατεθεί 54 εκ. ευρώ για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 47 εκ. ευρώ για ενισχύσεις στους αγρότες μας και 46 εκ. ευρώ για την στήριξη 2.200 νέων επενδύσεων.

Με άλλα λόγια, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν διατεθεί 258 εκ. ευρώ! Προσέξτε:

Μιλάω για πραγματικά χρήματα που έχουν ήδη δοθεί. Όχι για εντάξεις ή για προϋπολογισμού. Χρήματα που δόθηκαν για έργα που έγιναν! Όχι για σχέδια επί χάρτου! Και αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν.

Γιατί, το θυμόμαστε όλοι, σε αυτόν τον τόπο εμφανίζονταν κάποτε άνθρωποι που μιλούσαν με στόμφο για έργα που ΘΑ γίνονταν και που παρουσίαζαν οράματα εκατομμυρίων που όμως ποτέ δεν επαληθεύονταν.

Εγώ σήμερα λοιπόν, δεν σας μιλάω για οράματα. Μιλάω για αποτελέσματα. Και για να έχετε ένα μέγεθος σύγκρισης:

Σκεφτείτε ότι μέχρι το 2019, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ήταν κάπου στα 130 εκ. ευρώ για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Και για τους τρεις νομούς.

Και από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουμε 111 εκ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία από το ΕΣΠΑ και για πάνω από 300 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα!

Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές, φίλες και φίλοι.

Αποδεικνύουν ότι τα αίτια της πολύχρονης υπανάπτυξης δεν υπήρχαν κάπου αλλού, παρά μόνο στην αδράνεια αυτών που δεν κουβάλησαν ποτέ την πραγματική ευθύνη γι’ αυτόν τον τόπο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 όμως, εμείς κουβαλήσαμε αυτή την ευθύνη.

Ναι, ήταν μια βαριά ευθύνη. Ναι, ήταν πολύ δύσκολο.

Οι συνεργάτες μου – και συντοπίτες μας – εδώ στην Αιτωλοακαρνανία μπορούν να σας πουν πόσες δυσκολίες ξεπεράσαμε και πόσα εμπόδια νικήσαμε για να προχωρήσει ακόμα και το πιο μικρό έργο.

Δώσαμε καθημερινές μάχες με τον χρόνο, αλλά και με νοοτροπίες του χθες.

Και τις περισσότερες – γιατί θα ήταν ψέμα να πω όλες – τις κερδίσαμε. Κερδίσαμε τις περισσότερες.

Και αυτό αποτυπώνεται παντού στην Αιτωλοακαρνανία.

- Αποτυπώνεται στην είσοδο του Αγρινίου,

- στην αποκατάσταση του θεάτρου της Πλευρώνας και στη λειτουργία του Χρυσογελέϊκού στο Μεσολόγγι,

- στην αποκατάσταση του δρόμου Αντιρρίου – Ναυπάκτου,

- στο καταφύγιο αλιευτικών σκαφών στη Βόνιτσα,

- στα εκατοντάδες χιλιόμετρα  δρόμων που συντηρήσαμε παντού, στο Θέρμο, στην ορεινή Ναυπακτία, στο Ξηρόμερο,

- όπως και στα εκατοντάδες χιλιόμετρα καθαρισμών που κάναμε σε ποτάμια και χείμαρρους που είχαν χρόνια να καθαριστούν.

Δώσαμε μεγάλο αγώνα. Αγώνα για τα έργα, αγώνα με τις φυσικές καταστροφές και την ανάγκη αποκατάστασης, αγώνα για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και ούτε ένα έργο για τον τόπο μας.

Γιατί ξέραμε πως όλα τα έργα είναι σημαντικά. Και κυρίως ξέραμε πως οι Αιτωλοακαρνάνες είχαν την ανάγκη να αισθανθούν την Περιφέρεια στο πλευρό τους, να αποδεικνύει πως οι μέρες της αδιαφορίας και της αδικίας, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά. Εκατοντάδες έργα καθημερινότητας, που αφορούσαν ακόμα και τα πιο μικρά και απομακρυσμένα χωριά, καταφέραμε να γίνουν πράξη.

Και ξέρω καλά πως έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, γιατί οι ελλείψεις δεν τελείωσαν

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως και κάτι ακόμα:

Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο άσφαλτος και τσιμέντο. Είναι ένας ισχυρός μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μίλησα ήδη νωρίτερα για τα χρήματα που δώσαμε στους αγρότες μας και σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τόπου μας για νέες επενδύσεις.

Υπενθυμίζω το νούμερο των νέων επενδύσεων: 2.200 επενδύσεις στην Αιτωλοακαρνανία!

Καταλαβαίνετε όλοι τι σημαίνει αυτό: Σημαίνει διεύρυνση του οικονομικού κύκλου, αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.

Τελικά, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας!

Και οι ενισχύσεις σε αγρότες όμως, καθώς και τα χρήματα που διαθέσαμε για τα αρδευτικά δίκτυα και τους ΤΟΕΒ, σημαίνουν οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα, στον αγροτικό τομέα δεν μείναμε μόνο σε αυτές τις ενισχύσεις.

Να σας θυμίσω τον αγώνα που δώσαμε – και δικαιωθήκαμε – για τις ελιές ποικιλίας Καλαμών.

Αλλά θα σας πω και κάτι άλλο:

Ήδη ετοιμάσαμε τους σχετικούς φακέλους, προκειμένου να αναγνωριστούν ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, τρία ακόμα αγροδιατροφικά προϊόντα του τόπου μας.

Πρόκειται για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη Χονδροελιά Αγρινίου και το Μέλι Ξηρομέρου. Ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται άλλα έξι προϊόντα, τα Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, η Παστή Λίγδα Μεσολογγίου, η Γραβιέρα Αμφιλοχίας, η Μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, το Αρνάκι Ξηρομέρου και το Τυρί Τσαλαφούτι.

Στον βαθμό που θα πετύχουμε την αναγνώριση αυτών των προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για μία ισχυρή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και όχι μόνο.

Γιατί αυτή η αναγνώριση θα σημάνει την ενίσχυση των κλάδων τυποποίησης και εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων επίσης, ακόμα και την ενίσχυση του τουρισμού και της ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας στο εξωτερικό.

Και πάλι όμως, φίλες και φίλοι, η Περιφέρεια είναι πολλά ακόμα:

Τι άλλο είναι;

Είναι ο υπερδιπλασιασμός των πόρων για τις αστικές αναπλάσεις εδώ στο Αγρίνιο. Χάρη σε αυτά τα κονδύλια βλέπουμε και χαιρόμαστε σήμερα έργα όπως το Παπαστράτειο Πάρκο που εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό.

Είναι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου που ξεκινούν και για πρώτη φορά θα προσφέρουν στον τόπο μας μία εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Είναι όλα τα μικρά και μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα που για πρώτη φορά η Περιφέρεια ενίσχυσε ή χρηματοδότησε, βάζοντας την Αιτωλοακαρνανία γερά στον χάρτη της χώρας.

Είναι τέλος – τέλος, οι 15.000 χιλιάδες οικογένειες της Αιτωλοακαρνανίας που στηρίζονται από το αναγεννημένο πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, δεν παίρνουν πια μία σακούλα με τρόφιμα. Αφενός λαμβάνουν μία σταθερή και σημαντική ποσότητα μεγάλης γκάμας ειδών πρώτης ανάγκης και αφετέρου, μπορούν να έχουν ψυχοκοινωνική στήριξη και πολλές ευκαιρίες ψυχαγωγίας και άθλησης για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ανάγκες του. Και είμαστε πολύ περήφανοι και γι’ αυτό!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για όλες τις μικρές ή μεγάλες ανάγκες που καλύψαμε, για όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα έργα που κάναμε.

Όμως, δεν είμαι «πλασιέ έργων». Και κυρίως δεν είμαι «πλασιέ οραμάτων». Είμαι άνθρωπος της δουλειάς.

Της δουλειάς, που μέρα – μέρα δημιουργεί αποτέλεσμα, το οποίο όταν είναι πραγματικό, είμαι βέβαιος πως το βλέπει ο πολίτης, γιατί τελικά το καρπώνεται ο πολίτης.

Γι’ αυτό και σήμερα, αυτό που βλέπω και μπορώ να πω, είναι ότι η Αιτωλοακαρνανία ξαναβρίσκει το «χρώμα» της, ανακαλύπτει και πάλι τη κοιμισμένη δυναμική της.

Ένας τόπος με τον πολιτισμό, τη γεωμορφία και τις παραγωγικές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας, παντελώς στρεβλά είχε υποστεί τη μιζέρια για πολλά χρόνια.

Και την είχε υποστεί εξαιτίας εκείνων που δεν πίστεψαν ποτέ στη δύναμη της Αιτωλοακαρνανίας και εκείνων που αντί για έργα, μοίραζαν όνειρα.

Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα της δικής μας διοίκησης αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν σκεφθεί κανείς σε τι καιρούς δουλέψαμε.

Περάσαμε πάνω από δύο χρόνια με την κοινωνία στον «γύψο» της πανδημίας, μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον φόβου και αγωνίας για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τρομερής καθίζησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Κι όμως… Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπου πολλοί άλλοι υποχώρησαν, εμείς προχωρήσαμε! Γιατί δεν κρυφτήκαμε. Δεν δεχτήκαμε να βρούμε δικαιολογίες πίσω από οποιαδήποτε κρίση.

Σηκώσαμε ακόμα πιο ψηλά τα μανίκια και αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας με κάθε τρόπο.

Στηρίξαμε το τοπικό σύστημα υγείας με πολύτιμο εξοπλισμό. Και άμεσα, στρέψαμε 50 εκατομμύρια ευρώ για να προσφέρουμε οξυγόνο επιβίωσης στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας.

Με αυτά τα χρήματα, βοηθήσαμε να μην κλείσουν καταστήματα, να κρατηθούν και να αντέξουν μικρομεσαίοι επαγγελματίες.

Και κυρίως, να μην χαθούν θέσεις εργασίας!

Όποιος ψάχνει λοιπόν γιατί η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έγινε πρωταθλήτρια δημιουργίας θέσεων εργασίας, ας μην αναζητάει την αιτία σε… «θαύματα» ή «συμπτώσεις».

Το 9,9% της σημερινής ανεργίας σε σχέση με το 25,6% του 2019, έχει μόνο μία εξήγηση:

Τη δουλειά και την προσπάθεια! Την αλήθεια της σημερινής Δυτικής Ελλάδας!

Είναι η αλήθεια των 1.060 έργων, των 7.000 νέων επενδύσεων, των διαρκών παρεμβάσεων παντού.

Είναι η αλήθεια μίας Περιφέρειας που για πρώτη φορά έγινε μία αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη και ένας ισχυρός μηχανισμός ανάπτυξης.

Αυτή είναι η αλήθεια, φίλες και φίλοι,

Δεν έχουμε μαγικά ραβδιά. Ούτε τους παντογνώστες και τους αλάνθαστους παριστάνουμε. Όμως, ιδρώσαμε τη φανέλα και γι’ αυτό κερδίσαμε πολλά. Και ιδρώσαμε τη φανέλα γιατί εμάς δεν μας παρακινεί η προσωπική ματαιοδοξία.

Δεν αισθανόμαστε την ευθύνη ως εξουσία. Εμείς είμαστε άνθρωποι αυτού του τόπου και η αγάπη για τον τόπο είναι η μεγάλη κινητήρια μας δύναμη.

Το ξέρετε κι εσείς: Όταν αγαπάς, βρίσκεις τρόπο να προσφέρεις. Βρίσκεις τρόπο να ενώσεις, να δυναμώσεις, να προκόψεις.

Όταν δεν αγαπάς – ή το μόνο που αγαπάς είναι η εξουσία – τότε τίποτα καλό δεν θα βγει.

Με την ίδια αγάπη λοιπόν, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ενότητα, θέλουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά.

Γιατί, όπως με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω, , δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που θέλουμε.

Η Αιτωλοακαρνανία της επόμενης 5ετίας, μπορεί και πρέπει να είναι ένας τόπος ισχυρής ανάπτυξης σε τρεις πολύ σημαντικούς πυλώνες:

Ο πρώτος είναι η πρωτογενής παραγωγή. Να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τη δύναμη της αγροτικής μας παραγωγής, να κάνουμε τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα ακόμα πιο γνωστά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο δεύτερος είναι ο τομέας της εξωστρέφειας και του τουρισμού. Τα επόμενα χρόνια η δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά hot spot επισκεψιμότητας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μεγάλες επενδύσεις ετοιμάζονται. Το αεροδρόμιο του Ακτίου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Ισχυρή επισκεψιμότητα όμως, παρουσιάζουν πλέον και η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι, το Θέρμο. Έχουμε χρέος να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες και να αναδείξουμε μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο περιηγητικός, ο προσκυνηματικός. Έχουμε χρέος να αναδείξουμε, όχι μόνο τις ακτογραμμές, αλλά και τους πανέμορφους ορεινούς όγκους της Αιτωλοακαρνανίας.

Θυμίζω πως ήμασταν οι πρώτοι που συνεργαστήκαμε για να αναδείξουμε τη λίμνη των Κρεμαστών. Και σας βεβαιώνω πως θα είμαστε αυτοί που, και την ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας θα αναπλάσουμε πλήρως, και τις καπναποθήκες Παπαπέτρου θα μετατρέψουμε σε πολυχώρο πολιτισμού εδώ στο Αγρίνιο!

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας, φίλες και φίλοι, πρέπει να είναι το νερό ως πηγή ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα που γενικότερα υπάρχει ώστε ο τόπος μας να γίνει πρωτεύουσα πράσινης ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Η κατασκευή των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου εδώ στο Αγρίνιο είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η πρώτη «πόρτα» που ανοίξαμε σε μία νέα εποχή ενέργειας. Σε λίγο καιρό, επιχειρήσεις και νοικοκυριά του Αγρινίου θα έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε μία εναλλλακτική μορφή ενέργειας.

Όμως, οφείλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο και σε άλλες περιοχές και παράλληλα, να ενισχύσουμε κάθε μορφή παραγωγής καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας κυρίως το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.

Αναμφίβολα, εμβληματικό έργο σε αυτή την νέα εποχή θα είναι το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που ήδη δρομολογούμε και το οποίο θα ανακουφίσει χιλιάδες αγρότες και πολίτες από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Έχουμε λοιπόν, πολλή ακόμα δουλειά μπροστά μας.

Γι’ αυτό και το δίλημμα της Κυριακής είναι ένα: Προχωράμε προς τα εμπρός ή ρισκάρουμε να πάμε πίσω;

Διασφαλίζουμε όσα ήδη κερδίσαμε και πάμε για τα επόμενα ή αφηνόμαστε στα χαμένα όνειρα και στα χαμένα στοιχήματα;

Σας το λέω, να το γνωρίζετε:

Το μπροστά είναι δύσκολο. Γιατί δύσκολα χτίζεις, δύσκολα ανεβαίνεις όλο και πιο ψηλά.

Το πίσω είναι εύκολο. Γιατί πανεύκολα μπορούν να γκρεμιστούν όλα. Θα είναι όμως και καταστροφικό.

Την απάντηση όμως, τη βλέπω ήδη στα μάτια σας.

Τη βλέπω στην σημερινή συγκέντρωσή μας, την είδα και σε όλες τις περιοδείες που έκανα στον τόπο μας το προηγούμενο διάστημα.Η Αιτωλοακαρνανία δεν γυρίζει πίσω!

Αυτός εδώ ο νομός που το 2019 απέδειξε τη δύναμή του, θα την αποδείξει άλλη μία φορά στις εκλογές της Κυριακής, φωνάζοντας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα «πάμε μπροστά για όλους!».

Η νίκη μας θα έρθει και θα είναι μεγάλη!

Και θα είναι μία νίκη όλων!

Άλλωστε, όπως έχετε ήδη καταλάβει, σε αυτές τις εκλογές, η παράταξή μας δεν έχει διευρυνθεί απλώς.

Είναι η πιο πολυσυλλεκτική και η πιο δυναμική αυτοδιοικητική παράταξη, μία μεγάλη ομάδα που εκφράζει την μεγάλη ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.

Και είναι η παράταξη που ως επόμενη περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει με την ίδια αγάπη και ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, την μεγάλη προσπάθεια!

Στόχος μας να σφραγίσουμε οριστικά και αμετάκλητα το εισιτήριο της προκοπής, να ξεχάσουμε οριστικά και αμετάκλητα τα «πέτρινα χρόνια».

Την Κυριακή λοιπόν, περιμένω όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στην κάλπη.

Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη μας!

Και ας μην ξεχνάει κανείς:

Καμία εκλογική αναμέτρηση δεν κρίθηκε ποτέ από τις προθέσεις. Οι κάλπες ανοίγουν και είναι άδειες. Και κάθε αποτέλεσμα κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα των ψήφων. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, λοιπόν.

Όλοι μαζί πρέπει να πάμε στις κάλπες και όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε το βράδυ της Κυριακής!

Ναι. Όλοι μαζί! Και όλοι μπροστά!

Το «μαζί» και το «μπροστά», αυτές οι δύο λέξεις, είναι η πυξίδα μας προς την Αιτωλοακαρνανία του 2030.

Αυτές οι δύο λέξεις μας αφορούν όλους.

Πάμε μπροστά, λοιπόν. Για μία νέα πορεία ειλικρίνειας και έργου. Για να στεριώσουμε την προκοπή.

Η Κυριακή θα είναι μια όμορφη μέρα.

Και η επόμενη Δευτέρα θα είναι η πρώτη μέρα του νέου κύκλου δημιουργίας που μαζί θα ανοίξουμε και πάλι!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Τώρα πια, το ξέρουμε όλοι καλά. Όταν είμαστε ενωμένοι δεν υπάρχουν εμπόδια που μπορούν να σταθούν στον δρόμο μας!

Είμαστε μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε ισχυροί!

Μπροστά, λοιπόν! Μπροστά για όλους και με όλους!

Με τη νίκη!

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ!