Η Χάλκινη Μπάντα της Φλώρινας, "μάγεψε" το κοινό στη Σταμνά 

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Μια υπέροχη μουσική βραδιά με τη  Χάλκινη Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου στην πλατεία της Κοινότητας Σταμνάς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, εκδήλωση που ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις «Φλόγα Πολιτισμού» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όμορφες μελωδίες μαζί με τις φωνές των καλλιτεχνών της Χάλκινης Μπάντας, ταξίδευσαν το κοινό σε παραδοσιακά και σύγχρονα μουσικά μονοπάτια.

Στην Ελλάδα τα σχήματα χάλκινων πνευστών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μουσικής παράδοσης της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Και η μπάντα Φλώρινας των Αδερφών Βαλκάνη εδώ και δεκαετίες εκπροσωπεί ιδανικά αυτή τη μουσική παράδοση. Η ίδια είναι ένα ζωντανό μνημείο της ελληνικής μουσικής αλλά κι ένα ολοζώντανο κύτταρο που διαιωνίζει επί 4 γενιές μια πολύτιμη καλλιτεχνική παράδοση.

Ο ήχος του συγκροτήματος και οι χοροί που παίζονται είναι μοναδικοί στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και υπάρχουν κυρίως στη Δυτική πλευρά της Μακεδονίας. Όπως έχουν αναφέρει: «Ως μουσικό σύνολο ακολουθούμε τη δική μας πορεία διαμορφώνοντας μιαν άλλη ταυτότητα. Ο ήχος και ο τρόπος απόδοσης των τοπικών ασμάτων είναι μοναδικός. Κατορθώσαμε να επιτύχουμε τη διάδοση των ήχων της δυτικομακεδονικής μουσικής παντού, συνεργαζόμενοι με μεγάλους δημιουργούς και συνενώνοντας τους παραδοσιακούς με τους σύγχρονους λαϊκούς ήχους.

Η Μπάντα της Φλώρινας αποτελούνταν από τους:

Βαλκάνης Λάζαρος:Κλαρίνο-Σαξόφωνο

Βαλκάνης Γεώργιος:Ακκορντεόν-Αρμόνιο

Βαλκάνης Λ. Αναστάσιος: Τρομπέτα

Βαλκάνης Γ. Αναστάσιος:Τρομπέτα

Σαμαράς Αθανάσιος:Τύμπανα-Κρουστά

Κόντης Βαγγέλης:Ακκορντεόν-Αρμόνιο

Ο ήχος της Μπάντας αναδύεται από τα βάθη του χρόνου και όμως είναι τόσο επίκαιρος και σημερινός σαν να έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική μας μουσική μνήμη.

Οι μουσικοί της Μπάντας της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη συνεχίζουν να εξελίσσουν χωρίς συμβιβασμούς την ποιοτική διαδρομή του σχήματος παραδίδοντας μαθήματα δεξιοτεχνίας και αυτοσχεδιασμού ξεδιπλώνοντας μέσα από τους ρυθμούς το μεγάλο τους ταλέντο.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης