Οι πελάδες και το υπέροχο τοπίο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Οι παραδοσιακές ψαράδικες καλύβες του Μεσολογίου, οι πελάδες ή πιλάδες είναι όχι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας  και μνημείο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των Μεσολογγιτών αλλά και το χαρακτηριστικό στοιχείο του τοπίου της λιμνοθάλασσας. Οι όμορφες φωτογραφίες από ψηλά, είναι του συμπατριώτη μας Βασίλη Γαλατά.

Η πελάδα είναι κατά κανόνα ξύλινη κατασκευή πάνω σε πασσάλους σε μικρό ύψος πάνω από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας ή και της στεριάς για να εξασφαλίζεται από πλημμύρα.

Oι πελάδες, ήταν οι μικρές ταπεινές καλύβες των ψαράδων, απαραίτητα λειτουργικά στοιχεία της παραδοσιακής αλιευτικής ιεροτελεστίας. Ήταν τα ζωτικά καταλύματα που προστάτευαν τους φτωχούς εργάτες της λιμνοθάλασσας από τα απροσδόκητα μπουρίνια, που τους μάζευαν σε μικρές και μεγάλες παρέες για περιστασιακές ούζο κατανύξεις κατά τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές, που τους πρόσφεραν ένα αχυρένιο στρώμα και μερικές ώρες ύπνο και ξεκούραση ενδιάμεσα στην αλιευτική τους βάρδια. Για πολλά χρόνια υπήρξαν και κατοικίες για τις οικογένειες των ψαράδων αφού τα πενιχρά τους έσοδα, δεν έφταναν για να ενοικιάσουν ή να κατασκευάσουν σπίτια.

Οι πελάδες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της λιμνοθάλασσας και το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιερά Πόλη της Ελευθερίας και την ελευθερία της θάλασσας. Είναι ένα μνημείο ζωντανό και ενεργό αφού ζουν ακόμη και σήμερα εκεί κάποιοι ψαράδες με όλες τις δυσκολίες της ζωής, μέσα στο νερό και την υγρασία της περιοχής. Οι πελάδες δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο Μεσολόγγι και προσθέτουν γραφικότητα στην Λιμνοθάλασσα της Ιερής Πόλης.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς