Γιάννης Κουτσιάφτης: Υποψήφιος με το Συνδυασμό «Αγρίνιο - Νέα αρχή - Τόπος να ζεις» για την Κοινότητα Καλυβίων

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ο Γιάννης Δ. Κουτσιαύτης, με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων θέλει να προσφέρει στον τόπο μας συμμετέχοντας για πρώτη φορά ως υποψήφιος στο Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων με τον Συνδυασμό «Αγρίνιο – Νέα αρχή - Τόπος να ζεις», του  Γιώργου Παπαναστασίου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Γιάννης Κουτσιαύτης του Δημητρίου και της Αλεξάνδρας Χόντου, γεννήθηκε το 1997, έχει σπουδάσει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Όπως αναφέρει, επέλεξε να μείνει στο χωριό μας, στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων και να καλλιεργήσει τον πλούτο που μας προσφέρει ο τόπος μας. Αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία του χωριού μας γιατί όπως πιστεύει, «…έχουμε την δύναμη και την θέληση να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους χωριανούς μας. Ζητάω την ψήφο και υπόσχομαι την αμερόληπτη συμπαράσταση μου».

Πιο συγκεκριμένα ο Γιάννης Κουτσιαύτης μας λέει τις θέσεις του στις ερωτήσεις που του θέσαμε:

1) Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν ώστε να πάρεις την απόφαση να κατέβεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως τοπικός Σύμβουλος;

Προέρχομαι από την καινούργια γενιά των ανθρώπων που έχουν επιλέξει συνειδητά να ζήσουν και να εργαστούν στο χωριό μας, τα Καλύβια. Η γενιά μας παρακολουθεί χρόνια όλα όσα γίνονται στην πολιτική ζωή της χώρας μας, έχει ανησυχίες και την ενδιαφέρει πάρα πολύ το πως θα γίνει καλύτερος ο τόπος ώστε οι νέοι άνθρωποι να πρωταγωνιστήσουν αλλάζοντας την μοίρα του τόπου μας, των χωριών μας.

Μετά από ώριμη σκέψη και έχοντας κατά νου ότι, πολλά χωριά του δήμου μας έχουν αδειάσει από νέους ανθρώπους αποφάσισα να ξεκινήσω έναν αγώνα, με όραμα, όρεξη και θέληση.

2) Έχεις εντοπίσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους ή γενικότερες ελλείψεις σε έργα υποδομών και παρεμβάσεων που μπορούν να βελτιωθούν κατά την άποψή σου;

Τα προβλήματα είναι ποίκιλα και πολυδιάστατα. Το χωριό μας είναι παραγωγικό σε αγροτικά προϊόντα που μπορούν να δημιουργήσουν μια οικονομική αυτάρκεια και κίνητρα ώστε να παραμείνουν νέοι άνθρωποι στον πλούτο που μας δίνει η γη μας. Επίσης:

- Πρέπει να υπάρξει ικανοποιητική πρόσβαση στους κυριότερους αγροτικούς δρόμους του χωριού μας.

- Καλή διαχείριση του αρδευτικού δικτύου, καθαρισμός χόρτων και σκουπιδιών και επέκταση όπου κρίνεται αναγκαίο. 

- Αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας

- Επαναλειτουργία του υδραγωγείου του χωριού για να υπάρχει άφθονο και καθαρό νερό

- Αξιοποίηση των παλαιών σχολείων και συγκεκριμένα δημοτικό σχολείο Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου και δημοτικό σχολείο Πλάτανου, για αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

3) Τι απαιτείται και τι χρειάζεται ένα Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας για να μπορέσει να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά να είναι ταυτόχρονα και αποτελεσματικό;

Από την περίοδο αλλαγής της μορφής των δήμων και την μετάβαση στον "Καλλικράτη" παρουσιάστηκε μια σειρά προβλημάτων σχετιζόμενων με την προχρηματοδότηση των κοινοτήτων. Θα διεκδικήσω την οικονομική αναβάθμιση και την διαμόρφωση ξεχωριστού τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού.

Παράλληλα θα εξασφαλίσω την συναίνεσή και την ενότητα όλων των χωριανών μας μέσα από καινοτόμες ιδέες και ευέλικτα σχήματα με αποκλειστικό σκοπό το γενικό καλό του χωριού μας.

4) Το γεγονός ότι, ο νέος νόμος περιορίζει τον αριθμό των Συμβούλων που θα απαρτίζουν το νέο Τοπικό Συμβούλιο (από 5 μειώνεται στους 3) αλλά και γενικότερα η ¨εξάρτηση¨  μιας Κοινότητας από τον κεντρικό δήμο, στον σχεδιασμό και στην διάθεση των οικονομικών πόρων που χρειάζεται ένα χωριό, με ποιους τρόπους νομίζεις ότι μπορεί να αλλάξει;

Μπορεί η συρρίκνωση του αριθμού των τοπικών συμβούλων να δημιουργεί ένα αριθμητικό πρόβλημα, όμως ενδέχεται να λειτουργήσει και θετικά δημιουργώντας ένα ευέλικτο και αποτελεσματικότερο σχήμα.

5) Ένας νέος άνθρωπος τι οραματίζεται για τον τόπο του; Πως πιστεύεις ότι μπορείς να συνεισφέρεις στο χωριό μας;

Πιστεύω ότι έχω τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις από την πανεπιστημιακή μου παιδεία που θα με βοηθήσουν να αναζητήσω νέες δυνατότητες. Με την ορμή της νεότητας και την μαχητικότητα μου πιστεύω ότι θα δώσω άλλη πνοή, όραμα και δυναμική, ώστε το χωριό μας να τραβήξει σταθερή ανοδική πορεία.

Του ευχόμαστε καλό αγώνα και καλή επιτυχία!