Θέρμο:«Μετασχηματισμός: Η Τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή»

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Η εναρκτήρια παρουσίαση της καινοτόμου δράσης «Μετασχηματισμός: η Τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή» και η πρώτη γνωριμία του κοινού με τα έργα των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε σε δημόσια ανοιχτή Εκδήλωση- Επιστημονική Εσπερίδα, στον Δήμο Θερμού, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.  

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», ο Δήμος Θερμού με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιστημονικές ομιλίες, χαιρετισμούς εκ μέρους θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας και των διοργανωτών, όπως επίσης η προβολή διαδραστικού οπτικοακουστικού υλικού και κορύφωση της εκδήλωσης με ζωντανή μουσική συναυλία από την μπάντα MORENΑ.

Η Επιστημονική Εσπερίδα

«Η συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στην περιβαλλοντική αφύπνιση και δράση», τονίστηκε ομόφωνα και ομόθυμα από τους εκπροσώπους των διοργανωτών, του Κοινοβουλίου και κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς και επιστημονικούς εισηγητές στην Επιστημονική Εσπερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολύμορφης εκδήλωσης στον Δήμο Θέρμου, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε ως βασικό συμπέρασμα ότι:«Τα λεγόμενα μπάζα και σκουπίδια είναι απόβλητα, τα οποία όμως δεν είναι άχρηστα!»

Οι ομιλητές και εισηγητές στην Επιστημονική Εσπερίδα

-«Είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαίο οι καλλιτέχνες να βγουν μπροστά, να δείξουν στο κοινό με το πολυσήμαντο και πολυποίκιλο έργο τους ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που ίσως θα έρθει αλλά είναι εδώ και διαμορφώνει τις ζωές μας και των παιδιών μας», τόνισε, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Επιστημονική Εσπερίδα, εκ μέρους του κ. Γιώργου Καπεντζώνη Δημάρχου Δωρίδος και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», ο Βασίλης Βλέτσας, Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών και Μέλος του Δ.Σ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες».

-«Σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καινοτόμο, μία εκδήλωση η οποία δεν έχει γίνει ξανά σε ολόκληρη την Περιφέρεια και είναι ενσωματωμένη σε ένα σχεδιασμό, τον οποίο τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιούμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να βιώσουμε ότι το περιβάλλον, η καθημερινότητά μας και η επιβίωσή μας είναι συνυφασμένα», τόνισε μιλώντας εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και ως εισηγητής στην Επιστημονική Εσπερίδα ο κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

-«Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης. Τα συγκεκριμένα έργα δημιουργήθηκαν με αντικείμενα που προέρχονται κυρίως από οικοδομικά υλικά και συγκεκριμένα από μέταλλα. Η επιλογή αυτών έγινε για τη δημιουργία ενός ομοιογενούς καλλιτεχνικού αποτελέσματος με βασικό χαρακτηριστικό την αισθητική» τόνισε ο Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Δράσης στον Δήμο Θέρμου, κ. Δημήτρης Κρέτσης.

-«Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είμαι δίπλα σε κάθε τέτοια δράση γιατί έχω βιώσει τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, και έχω παλέψει από τότε που ήμουν Αντιπεριφερειάρχης στην πράξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ) κα Χριστίνα Σταρακά.

Χαιρετισμούς υποστήριξης της δράσης «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή» και των πρωτοβουλιών του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και Δήμου Θέρμου απέστειλαν και  αναγνώστηκαν στην Επιστημονική Ημερίδα οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης (ΝΔ) και κ. Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ).

-«Τα μπάζα είναι απόβλητα αλλά δεν είναι για πέταμα!» τόνισε η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες κα Έλενα Μουρελάτου, η οποία παρουσίασε τις δυνατότητες και τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων, που προκύπτουν από εκσκαφές και κατεδαφίσεις, τονίζοντας ότι: «όπως είδατε στο Θέρμο, υλικά με τη βοήθεια και την χρήση της αρχαιότερης γλώσσας επικοινωνίας του ανθρώπου, της γλώσσας της τέχνης, μετατρέπονται σε σύγχρονα γλυπτά. Μετατρέποντάς τα από απόβλητα σε πρωταγωνιστές».

-«Αντίστοιχες δράσεις, που συνδέουν τον πολιτισμό με την περιβαλλοντική προστασία  πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού» τόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Επαμεινώνδας Τριβήλος, ο οποίος υπογραμμίζοντας στα συμπεράσματα της Εσπερίδας, στάθηκε στον συμβολισμό της Δράσης που δείχνει πως «τίποτα δεν είναι για τα μπάζα, τίποτα δεν είναι για πέταμα».

-«Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, κατασκευασμένων από υλικά και αντικείμενα που έχουν κλείσει τον χρηστικό τους κύκλο και αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον γίνονται η βασική ύλη καλλιτεχνικών συνθέσεων, ώστε να εκπέμπουν δυνατά μηνύματα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και κινητοποίησης υπέρ του περιβάλλοντος», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου και Συντονιστής της Επιστημονικής Εσπερίδας κ. Νίκος Κωστακόπουλος.

-«Η δράση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες και συνέργειες που αναπτύσσει το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», προς υλοποίηση του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας αλλά και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αναδεικνύει τον Δήμο Θερμού στην πρωτοπορία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, και δράσης, ώστε να προσθέτει στο πλούσιο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει και τη σύγχρονη διάσταση της περιβαλλοντικής τέχνης στο δημόσιο χώρο του. Αντικείμενο της εκδήλωσης αυτής είναι η πρώτη γνωριμία του κοινού με τα εν λόγω έργα περιβαλλοντικής τέχνης», τόνισε  η Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου & Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες  και Συντονίστρια της Επιστημονικής Εσπερίδας κα Ιωάννα Καλημέρη.

Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού

Στην διάρκεια της Επιστημονικής Εσπερίδας προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίασης της πορείας δημιουργίας των καλλιτεχνικών έργων από την αρχική σύλληψη έως την ολοκλήρωση τους, αποτυπώνοντας τις σκέψεις των καλλιτεχνών για την κλιματική κρίση και τις επιδράσεις της στις ζωές όλων μας. Επίσης παρουσιάστηκε σε βίντεο το πλούσιο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα του  Δήμου Θερμού και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής, όπου  κυριαρχούν οι υψηλοί ορεινοί όγκοι και τα νερά των χειμάρρων και παραποτάμων του Ευήνου και της λίμνης Τριχωνίδας.

Η παρουσίαση των έργων περιβαλλοντικής τέχνης στο δημόσιο χώρο

Των εργασιών της Επιστημονικής Εσπερίδας προηγήθηκε αποκάλυψη και παρουσίαση  των έργων περιβαλλοντικής τέχνης στο χώρο μόνιμης έκθεσης τους. Τα έργα δημιουργήθηκαν από ομάδα καλλιτεχνών, υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κρέτση Εικαστικού, Αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Καλλιτεχνικού υπεύθυνου της Δράσης,  με την χρήση υλικών μεταλλικών αποβλήτων, που συγκεντρώθηκαν από το φυσικό περιβάλλον, όπου κατέληξαν μετά από την ανθρωπογενή παρέμβαση.

Κεντρική ομιλία Δημάρχου Θέρμου, Σπύρου Κωνσταντάρα

Της Επιστημονικής Εσπερίδας ακολούθησε παρουσίαση από τον Δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα των μηνυμάτων της δράσης, με ομιλία του στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία του Δήμου, όπου η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική συναυλία ζωντανής μουσικής από την μπάντα MORENA.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να αντισταθούμε στην κλιματική αλλαγή. Μέσω της περιβαλλοντικής τέχνης εκπέμπεται το μήνυμα της ανακύκλωσης και επανάχρησης των υλικών. Είναι εφικτό και ωφέλιμο να επαναφέρουμε μέρος της αξίας των υλικών μειώνοντας τη ρύπανση του εδάφους, την καταστροφή ανοιχτών χώρων, την υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου αλλά και την μείωση της αξίας της γης, συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στην διάσωση φυσικών συλλεκτών διοξειδίου του άνθρακα και στην μείωση ανθρακικών ρύπων, προς την επίτευξη της πολυπόθητης κλιματικής ουδετερότητας. Με την εκδήλωση μας και με ό,τι θα ακολουθήσει ευαισθητοποιούμεθα και οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους για αυτό το οποίο έρχεται για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας κατά την ομιλία του στην κεντρική πλατεία του Δήμου.

 

Η συνέχεια της Δράσης σε περιοχές όλης της Ελλάδας και της Κύπρου

Η πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή», που υλοποιεί  το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» ξεκίνησε από τον ιστορικό Δήμο Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, με έργα τέχνης από μεταλλικά απόβλητα.

Συνεχίζεται σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και φορείς της πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επιστήμης, τεχνολογίας, οικολογίας και της κοινωνίας των πολιτών σε περιοχές όλης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κάθε φορά με ξεχωριστή θεματολογία στη δημιουργία των έργων τέχνης και χρήση διαφορετικών υλικών αποβλήτων, ωστόσο με ενιαίο και σταθερό στόχο, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας, μέσω επανάχρησης των κατασκευαστικών αποβλήτων όλων των κατηγοριών.

Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες (Network of Cities with Lakes)