Η εορτή στο εξωκλήσι του Άι-Λιά, στο Αγγελόκαστρο

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Γιόρτασε τo εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Αγγελοκάστρου, όπου την παραμονή της εορτής τελέσθηκαν ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και ανήμερα ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών κατοίκων.

Η μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμάται με ευλάβεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας με τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον άγιο προφήτη να βρίσκονται συνήθως σε βουνοκορφές και δύσβατα σημεία. Ο «Αϊ-Λιας της Μπέαινας» είναι παλιό εξωκλήσι (1680) στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Εκεί στο προαύλιο χώρο του βάφτηκε στο αίμα η επαναστατική εξέγερση των Ελλήνων της Δυτικής Στερεάς κατά τα Ορλωφικά το 1770.

Ο Ευθύμιος Πριόβολος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας, η πίστη, ο τόπος, η ιστορία» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Παράγραφος", αναφέρει σχετικά:

«Στις 20 Ιουλίου το Αγγελόκαστρο τιμάει τη μνήμη του προφήτη Ηλία στο παλιό ξωκλήσι που είναι χτισμένο νοτιοδυτικά του χωριού, στην κορυφή ενός λόφου κοντά στο ποτάμι του Αχελώου. Το μικρό και ταπεινό αυτό ξωκλήσι είναι παλιότερο και απ΄το μοναστήρι του Παντοκράτορα, αφού είναι χτισμένο πριν από το 1715 σύμφωνα με χρονολογία που ήταν χαραγμένη σε παλιά ξύλινη πόρτα του. Εκεί γράφτηκε ο αιματηρός επίλογος της άτυχης εξέγερσης της δυτικής Ελλάδας το 1770. Η σχέση των κατοίκων με το ξωκλήσι είναι βιωματική καθώς απ΄την παιδική ηλικία πάμπολλες φορές έχουν ανηφορίσει για να ανάψουν το κερί τους, παραμονή και ανήμερα της γιορτής. Η θέα που απολαμβάνει ο προσκυνητής από το ύψωμα του Άϊ Λιά είναι εξαίσια. Βλέπει όλον τον κάμπο του Αγγελοκάστρου, τις καλλιέργειες, τα δέντρα, το Δίμικο, τον συνοικισμό του Σταθμού, μα προπάντων, πολύ κοντά, τον μεγαλόπρεπο Αχελώο. Χρόνια πολλά!»

Ευχαριστούμε τον Χρύσανθο Ζαρλακούτη για τις φωτογραφίες