Ο Ανδρέας Π. Φούκας έλαβε με "άριστα" το Πτυχίο Μονωδίας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ακόμη  έναν αναγκαίο και χρήσιμο τίτλο μουσικών σπουδών που θα τον βοηθήσουν στην επαγγελματική και καλλιτεχνική του εξέλιξη, απέκτησε ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Π. Φούκας, ο οποίος έλαβε με άριστα το Πτυχίο Μονωδίας, σε εξετάσεις που έδωσε στον Βόλο.

Ο Ανδρέας Π. Φούκας είναι ταλαντούχος μουσικός  και τραγουδιστής, Διευθυντής της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας Ενηλίκων " Μελοέσσα" και σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μαθήματα για την απόκτηση και του ανώτερου Διπλώματος Μονωδίας.

Ο Ανδρέας Π. Φούκας ανέφερε συγκεκριμένα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα: «Μετά από πολύ κόπο , μελέτη, επιμονή και υπομονή άλλος ένας στόχος κατακτήθηκε! Πτυχίο Μονωδίας λοιπόν, με βαθμό  Άριστα (παμψηφεί).

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (1 & 2 Ιουλίου 2023) εξετάστηκα για το πτυχίο Μονωδίας, στον αγαπημένο μου Βόλο, τον τόπο καταγωγής της δασκάλας μου, κυρίας Τζένης Χατζηδήμου! Το πρόγραμμα ήταν αρκετά υψηλού επιπέδου και απαιτητικό, μελετημένο και προετοιμασμένο σωστά, με υπομονή και επιμονή !

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την δασκάλα μου, κυρία Χατζηδήμου Τζένη, για την αγάπη που με περιέβαλε από την πρώτη στιγμή, την καθοδήγησή της, την ψυχολογική και όχι μόνο, υποστήριξή της, αλλά και την επιμονή της να με καθοδηγήσει και να με κρατήσει σε αυτό το κλασικό ρεπερτόριο, την στιγμή που εγώ ασχολούμουν καθαρά με άλλα είδη ρεπερτορίου μιας και το κλασσικό τραγούδι μου φάνταζε ακατόρθωτο!

Τον κύριο Δημοσθένη Φιστουρή, Καθηγητή μου στην Μονωδία, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τον οποίο πραγματικά τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε κάνει ουσιαστική και σοβαρή δουλειά πάνω στο κλασσικό τραγούδι, τόσο σε θέματα τεχνικής, αλλά και σε θέματα ρεπερτορίου, ύφους, αντιμετώπισης και σωστής μελέτης του εκάστοτε έργου! Χωρίς την συμβολή του, τις βαθιές μουσικές του γνώσεις και την γενναιοδωρία που διακατέχει την διδασκαλία του και τον χαρακτήρα του, δεν θα είχα φθάσει μέχρις εδώ!

Την εξαιρετική πιανίστα, συνεργάτη και φίλη, κυρία Χριστίνα Κορκοντζέλου, που με συνόδευσε στο πιάνο, με περισσή μαεστρία και δεξιοτεχνία! Με βοήθησε να εκτελέσω το ρεπερτόριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μάλιστα απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από την Επιτροπή για την συνοδεία της, ταξίδεψε μαζί μου όλα αυτά τα χιλιόμετρα μέχρι την πόλη του Βόλου και η ψυχολογική αλλά και η μουσική της υποστήριξη προς το άτομο μου ήταν καθοριστική!

Το αγαπημένο μας ωδείο ΩΔΕΙΟ «Μελωτρόπιο» και την Διευθύντρια του Ωδείου, κυρία Βίκυ Ευθυμίου, για την εξαιρετική συνεργασία μας αυτά τα χρόνια!

Τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων του πτυχίου, για τα ενθαρρυντικά τους σχόλια και τις πολύτιμες συμβουλές τους !

Τις κυρίες Ευρυδίκη Κανελλοπούλου και Κασσιανή Αμυγδαλίτση Διβάνη για τις εξαιρετικές συνοδείες τους στο πιάνο στις προηγούμενες τάξεις, καθώς και την εν γένει αγάπη τους και υποστήριξη τους! Τους αγαπημένους μου φίλους Γιώργο Καρακώστα και Φώτη Γερόπουλο, που με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα και για ακόμη μια φορά ήταν κοντά μου για να με ενισχύσουν ψυχολογικά! Τέλος τους γονείς μου που με ωθούν συνεχώς να κάνω αυτό που αγαπάω και με στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο!»

Να σημειώσουμε ότι, Μονωδία είναι, κυρίως, το τραγούδι ενός προσώπου σε εκτέλεση σόλο, σε αντίθεση με τη χορωδία, που είναι  το τραγούδι πολλών προσώπων σε συνολική εκτέλεση. Στη Μονωδία συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη του κλασικού τραγουδιού (Lied, Oρατόριο, Όπερα, Οπερέτα). Η σπουδή της Μονωδίας είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και παρέχει στους μαθητές Πτυχίο και Δίπλωμα.

Πολλά συγχαρητήρια και εις ανώτερα για τον συμπατριώτη μας Ανδρέα Π. Φούκα!