Η Κατερίνα Αντωνοπούλου άξια πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Σε μια λαμπρή και ξεχωριστή μέρα για τη ζωή της αλλά και την επαγγελματική της σταδιοδρομία, η συμπατριώτισσά μας Κατερίνα Αθ. Αντωνοπούλου παρέλαβε επάξια το πτυχίο του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε χθες 26 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Λευκωσία.

Η Κατερίνα Αθ. Αντωνοπούλου αποφοίτησε από την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ είχε επιλέξει να παρακολουθήσει μαθήματα στην κατεύθυνση Ιστορίας & Πολιτικής. Η Τελετή Καθομολόγησης των τελειόφοιτων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023  πραγματοποιήθηκε στο Ανοικτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσία πολλών συγγενών και φίλων τους, ενώ μεταδόθηκε απ΄ ευθείας στο Youtube και την Κυπριακή τηλεόραση!

Στην σημαντική αυτή εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν, σε αυτή τη χαρούμενη μέρα της Κατερίνας, η μητέρα της Κυριακή Βασιλοπούλου - Αντωνοπούλου και η μικρή της αδερφή, Ναυσικά, οι οποίες ταξίδεψαν γι΄ αυτό το λόγο από τα Καλύβια Αγρινίου στην Κύπρο! Βέβαια μεγάλη είναι η χαρά και για τον υπερήφανο πατέρα της, Θανάση Αντωνόπουλο, που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για τη μεγαλύτερη αδερφή της Κωνσταντίνα, που περιμένουν με μεγάλη ανυπομονοσία να αγκαλιάσουν την Κατερίνα, όταν με το καλό επιστρέψει σε λίγες μέρες στα Καλύβια Αγρινίου, από τη μεγαλόνησο!

Η Κατερίνα Αθ. Αντωνοπούλου μας δήλωσε για αυτή την ξεχωριστή και λαμπερή μέρα:

«Είχα επιτύχει την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ύστερα από έρευνα στο διαδίκτυο, ανακάλυψα μόνη μου ότι είχα την επιλογή για φοίτηση εδώ… Δυστυχώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα η ενημέρωση προς τα παιδιά ότι, έχουν και άλλες ευκαιρίες για ανώτερες σπουδές σε καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πέρα από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια!

Με την στήριξη της οικογένειας μου πήραμε πριν 4 χρόνια αυτή τη γενναία απόφαση που μου άλλαξε την ζωή… Η Κύπρος ένα νησί πανέμορφο, «ταλαιπωρημένο» αλλά με έμπνευση αισιοδοξίας, μου άνοιξε πόρτες που αμφιβάλλω αν θα είχα την δυνατότητα να τα αποκτήσω από την πατρίδα μου που τόσο αγαπώ!!!

Αγάπησα το νησί από την πρώτη στιγμή και νοιώθω ευγνώμων για τις επαγγελματικές, μαθησιακές και κοινωνικές ευκαιρίες, που μου προσέφερε η φοιτητική και η ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση.

Κατά την διαλέξεις των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είχα την δυνατότητα να ασχοληθώ με τις ξένες γλώσσες που τόσο αγαπώ! Πιο συγκεκριμένα, ολοκλήρωσα δυο (2) επίπεδα Νοηματικής της Κυπριακής Γλώσσας, με την εξαιρετική Καθηγήτρια κα Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, η οποία παρουσιάζει στη νοηματική, τα νέα και τις ειδήσεις, στον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Ακόμη, στον κύκλο των σπουδών μου ήταν υποχρεωτική η επίτευξη τριών (3) επιπέδων γλώσσας (πέραν της Ελληνικής και Τουρκικής) και η επιλογή μου ήταν να μάθω τα Κινεζικά. Έτσι ολοκλήρωσα με επιτυχία τα τρία επίπεδα εκμάθησης, αλλά δυστυχώς, το ταξίδι που μου προσέφερε το Πανεπιστήμιο στην Κίνα ακυρώθηκε 2 εβδομάδες πριν, λόγω του lockdown της πανδημίας.

Πέρσι το καλοκαίρι μου προσφέρθηκε από το Tμήμα μου, εντελώς δωρεάν, εκπαίδευση σε μια από τις καλύτερες Σχολές Ξένων Γλωσσών στην Τουρκία, την Dilmer, όπου φοίτησα για 1,5 μήνα και διέμενα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν πράγματι μια από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ένα πανεπιστήμιο στους φοιτητές του!».

Να αναφέρουμε ότι, αντικείμενο των Τουρκικών Σπουδών που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι η τουρκική γλώσσα και οι άλλες τουρκογενείς γλώσσες, καθώς και η ιστορία, οι λογοτεχνίες και οι πολιτισμοί τους από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι Τουρκικές Σπουδές συμπεριλαμβάνουν και τη μελέτη των Βαλκανικών λαών σε σχέση με τον οθωμανικό και τουρκικό κόσμο. Θεματική έμφαση δίνεται ιδιαίτερα στα συμφραζόμενα του τόπου και, ειδικότερα, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, στα ενδιαφέροντα και τους προσανατολισμούς του προσωπικού, καθώς επίσης και στις ακαδημαϊκές και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων.

Με πολύ καλά και κολακευτικά λόγια εκφράστηκε η Κατερίνα Αντωνοπούλου για τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Καθηγητή της, κύριο Μιχάλη Μιχάηλ, τον οποίο εκτιμά απεριόριστα και τον αγαπά πολύ, τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως δάσκαλο, αφού πίστεψε από την αρχή στις δυνατότητες και τις ικανότητές της και ήταν πάντα δίπλα στους φοιτητές του σε ότι και αν χρειάζονταν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους… Είναι ένας από τους ανθρώπους που ανέδειξαν το Τμήμα μας, με τις γνώσεις του και το ήθος του…» συμπλήρωσε η Κατερίνα Αντωνοπούλου.

Τέλος, η Κατερίνα Αθ. Αντωνοπούλου, θέλει να ευχαριστήσει όλα τα άτομα που στάθηκαν δίπλα της και είναι, πρώτα η οικογένειά της που πάντα την στηρίζει, τους Καθηγητές της που τους εκτιμά πάρα πολύ, καθώς και τους φίλους και συμφοιτητές της που έγιναν οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια και ήταν αλληλέγγυοι σε κάθε βήμα της.

Πολλά συγχαρητήρια στην Κατερίνα Αθ. Αντωνοπούλου και της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και εις ανώτερα!