"Θεάτρου Όψεις" από τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό»

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Συνεχίζεται για 10η χρονιά η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων "Θεάτρου Όψεις" στο Αιτωλικό (12/07 έως 02/08) από τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό». Ένας θεσμός πλέον στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας , ο οποίος έχει φιλοξενήσει πάνω από 50 θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες απ' όλη την Ελλάδα!

Το «Θεάτρου Όψεις» είναι μια θεατρική συνάντηση, η οποία δεν έχει το διαγωνιστικό χαρακτήρα που έχουν άλλα ερασιτεχνικά φεστιβάλ. Πρόκειται για μια θεατρική γιορτή  και βασικός της σκοπός είναι να φέρει σε επικοινωνία το κοινό με το θέατρο και ταυτόχρονα να υπάρξει ένας γόνιμος θεατρικός διάλογος ανάμεσα στις ομάδες που συμμετέχουν. Το «Θεάτρου Όψεις», έχει γίνει πια θεσμός στην πόλη του Αιτωλικού και στο Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" και της Θεατρικής του Ομάδας για την καθιέρωση σε ετήσια βάση ενός θεσμού, που θα συμβάλλει στη θεατρική παιδεία, θα προβάλλει το Αιτωλικό και θα ενισχύσει γενικότερα τους πολιτιστικούς δεσμούς της πόλης μας με φορείς και ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό και ειδικότερα με το Ερασιτεχνικό Θέατρο στο νομό μας και ευρύτερα.

Πρόγραμμα Παραστάσεων "Θεάτρου Όψεις" 2023

Τετάρτη 12 Ιουλίου

Τελετή Έναρξης «Θεάτρου Όψεις»

«QUO VADIS » διασκευή του θεατρικού έργου “Το λεωφορείο” του Βούλγαρου συγγραφέα Στανισλάφ Στρατίεφ.

από τη Θεατρική Ομάδα «Πράξη 12»

Ένα λεωφορείο και μια αβέβαιη διαδρομή μεταμορφώνει τους επιβάτες της σε αγενή και αδιάφορα πλάσματα, που το μόνο που θέλουν είναι να σώσουν με κάθε τρόπο τον εαυτό τους. Το κοινωνικοπολιτικό σατιρικό έργο του Στανισλάφ Στρατίεφ, γραμμένο το 1980, καυτηριάζει την ανθρώπινη φύση, που, προκειμένου να διασωθεί στην επικείμενη καταστροφή,  ρίχνει άμυνες,  βάζει στην άκρη αξίες και είναι έτοιμη να αλληλοσπαραχτεί με τον διπλανό της.

Ο Στρατίεφ,  παγκοσμίως γνωστός και βραβευμένος σε θεατρικό διαγωνισμό του BBC (1993) υπήρξε δημοσιογράφος και πολυγραφότατος λογοτέχνης (θεατρικά έργα & μυθιστορήματα). Τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του εργαζοταν ως δραματουργός στο Κρατικό Σατιρικό Θέατρο της Σοφίας. Πέθανε νέος σε ηλικία 59 ετών το 2000.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Αφροδίτη Μπαρμπετάκη, Νατάσα Λιάλιου, Ευδοξία Παρασκευή, Αγαθή Πολονύφη, Άντα  Χαλαζία, Βαγγέλης Βαλλιανάτος, Αλεξάνδρα Μπάρμπα.

Σκηνοθετική επιμέλεια-Διδασκαλία: Κατερίνα Στρατηγάκη

Κατασκευή σκηνικού-Φωτισμός: Μιχάλης Χαμπόγλου

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

 

Κυριακή 16 Ιουλίου

«Oscar Wild Stories» βασισμένο στα έργα «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» και «το Φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ

από το Τμήμα Ενηλίκων Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου

Για το έργο

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι ένα τρυφερό αφήγημα που αγγίζει το θέμα της αυταπάρνησης, της φιλίας, του θάρρους και της ανιδιοτελούς προσφοράς στους συνανθρώπους μας.«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» δεν  είναι μια τρομακτική ιστορία, είναι μια ιστορία στην οποία ο συγγραφέας ακροβατώντας στα όρια του παραμυθιού, μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι είναι Ζωή, τι σημαίνει θάνατος και γιατί η Αγάπη υπερισχύει και των δύο

Διανομή:

ΘΕΚΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ,  ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΟΡΙΣΗ, ΤΖΕΝΗ ΓΑΝΤΖΟΥΔΗ, ΛΗΤΩ ΓΕΡΝΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΟΥΡΝΕΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΛΑΔΕΡΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΧΑΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΣ, ΕΦΡΑΙΜΙΑ ΜΑΝΗ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΤΣΟΚΑΠΑΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΝΟΓΕΩΡΓΟΣ, ΛΙΛΙΑΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΗΣ ΤΡΑΓΟΥΛΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΜΠΟΥ, ΦΡΟΣΩ ΤΣΟΛΚΑ

Σκηνοθεσία: ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ

Σκηνικά – κοστούμια: Η ΟΜΑΔΑ

Κινησιολογία: ΛΗΤΩ ΓΕΡΝΑ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΘΕΚΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

 

Τετάρτη 19 Ιουλίου

«Θηλυκή Παγίδα» εμπνευσμένο από το έργο του Ρομπέρ Τομά «Ο κόκκος της άμμου». από τη Θεατρική Ομάδα Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»

Για το έργο

Μια γυναίκα εξαφανίζεται κι ένας σύζυγος την περιμένει με ανυπομονησία σε ένα ορεινό σαλέ. Η αστυνομία ψάχνει αδιάκοπα, όμως τα ευχάριστα νέα αργούν. Στο τέλος η λύση του μυστηρίου και η αλήθεια έρχονται με απίθανη ανατροπή.

Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, μα όλα είναι κοντά …. και οι αθώοι και οι ένοχοι και η φαντασία και η λογική.

Διανομή:

Βαλμάς Βαγγέλης, Κατσής Νίκος, Μαυραγάνη Δέσποινα, Σάκκου Νεκταρία, Τσέλιου Μαίρη, Τσιουραντάνη Ελένη

Σκηνοθεσία: Βαλμάς Ευάγγελος

Φροντιστήριο Σκηνής: Στούκα Δήμητρα

Επιλογή μουσικής: Βαλμά Ισμήνη

Μακιγιάζ-Ενδυματολογία: Η Ομάδα

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

 

Παρασκευή 21 Ιουλίου

«Το μπλουζ μιας χαμένης αγάπης» των Χάρη Κότσιφα και Ελένης Σκορδίλη, βασισμένο σε κείμενα των Γιάννη Καλαβριανού και Γιάννη Φάρσαρη, από τη Θεατρική Ομάδα «Ερασιτέχνες», Αμαλιάδας.

Για το έργο

Ο Βασίλης και η Βαγγελίτσα είναι ένα ζευγάρι που δοκιμάζεται η σχέση του από τα ξεστρατίσματα του Βασίλη. Βαθιά μέσα τους υπάρχει η αρχική νεανική τους αγάπη γι’ αυτό η Βαγγελίτσα αν και αποφασίζει πολλές φορές να χωρίσει μένει τελικά δίπλα του. Αυτό το αντιλαμβάνεται έντονα ο Βασίλης όταν κάποια στιγμή η Βαγγελίτσα φεύγει από τη ζωή. Εκεί κάνοντας τον απολογισμό του καταλαβαίνει ότι η ζωή είναι λίγη για να χάνεται από τον εγωισμό και την αυταρέσκεια.

Διανομή:

Βαγγελίτσα: Ελένη Κορδαλή

Βασίλης: Ηλίας Καπετανάκος

Φωνή φίλης: Αγγέλικα Λαμπαδά

Χαρούλα: Ρένα Παπαδοπούλου

Πάνος: Πάνος Τσαούσης

Φωνή Αστυνομικού: Γιώργος Παλυβός

Αστυνομικός: Γιώργος Παλυβός

Αργυρώ: Αργυρώ Αντωνοπούλου

Φωφώ: Γιάννα Γούναρη

Πελάτης: Καμπάνταης Σταμάτης

Μπογιατζής: Φωτόπουλος Ηλίας

Σενάριο -Σκηνοθεσία: Χάρης Κότσιφας -Ελένη Σκορδίλη

Μουσική επένδυση: Ελένη Σκορδίλη

Τεχνικός ήχου: Χρήστος Νταλαμάρας

Φροντιστήριο σκηνής: Αγγέλικα Λαμπαδά – Βίκυ Αφέντη

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

 

Παρασκευή 28 Ιουλίου

«Θυμάσαι;» Σ.Σερέφα, «Από μέσα μου»  διασκευή από το Γελώντας Άγρια του Ν.Ντούραγκ ,«Σώπα» Ν. Ασίν, «Γιατί δε μιλάς για μένα» Λ. Διβάνη , Επίλογος , Ναυσικά Λατσού  

από το Θεατρικό Σύλλογο «ΘΕΑΤΟ» - Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Για το έργο

Η ΘΕΑΤΟ αμέσως μετά την καραντίνα , θέλησε με την παράσταση "15 λεπτά ζωές" , να δείξει πάνω στην σκηνή , μέσω της θεατρικής πράξης ιστορίες που έχουν θέμα την απομόνωση , την καταπίεση ακόμη και την κακοποίηση , θέματα που βοιώσαμε ως κοινωνία έντονα τα 2 τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς βλέπουμε να διογκώνονται  .Για αυτό αποφασίσαμε να τα (ανα)δείξουμε επάνω στην σκηνή …βοηθώντας να μην  «κρύβονται κάτω από το χαλί»…

 -Ξεκινώντας με το μονόπρακτο "Θυμάσαι ;" του  Σ. Σερέφα που μιλά για την ρατσιστική αντιμετώπιση της μοναξιάς των ηλικιωμένων …

 -Περνώντας στο «Άπό μέσα μου" μια διασκευή του "Γελώντας Άγρια" του Ν.Ντούραγκ ένα κείμενο για την απομόνωση και την περιθωριοποίηση των ευάλωτων συνανθρώπων μας …

-Συνεχίζουμε για να νοιώσουμε την κοινωνική καταπίεση ως βίωμα με την δραματοποίηση του ποιήματος του Ν. Ασίν «Σώπα» …

-Τελειώνουμε με το δραματοποιημένο διήγημα της Λ. Διβάνη «Γιατί δεν μιλάς για μένα;» που ενσαρκώνει την ενδοοικογενειακή βία που φτάνει στην ψυχολογική καταπίεση , τον περιορισμό και τελικά στην γυναικοκτονία.

 «15 λεπτά Ζωές»… 15 λεπτά Ιστορίες για την ζωή μου ...για την ζωή σου ...για την ζωή μας ...

Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά και είναι κατάλληλη για παιδιά πάνω από 12 ετών.

Διανομή:

Θυμάσαι: ηθοποιοί: Άλκης Φάτσιος, Σωτηρία Καλλιά

Από μέσα μου: Μαρία Αναγνωστοπούλου

Σώπα: Βάγια Φαρμάκη

Σταυροπόδι: Νταϊάνα Αθανασίου, Πόπη Πατσιουρα, Μάγδα Αποστολίδη

Γιατί δεν μιλάς για μένα: Ματίνα Τζιάκου

Είσοδος και Επίλογος: Ναυσικά Λατσού

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Δημάκας

Επιμέλεια κειμένων – δραματουργική επεξεργασία : Μαρία Αναγνωστοπούλου

Σκηνικά – κουστούμια: Βίκη Μπρέστα – Νταϊάνα Αθανασίου

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ντάλλας

Μουσικοί επί σκηνής: Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη (φλάουτο), Γιώργος Ντάλλας (κιθάρα)

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

 

Δευτέρα 31 Ιουλίου

«Μαρία Θέλω να σου πω». Διασκευή του έργου  «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μπόστ, από την Θεατρική Ομάδα «Πρόζακ», Καλλιτεχνοχώρι, Αγρίνιο

Για το έργο

Η θεατρική μας ομάδα «ΠΡΟΖΑΚ» θέλοντας να αγγίξει με περίσσιο σεβασμό και αγάπη ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Μποστ  «Μαρία Πενταγιώτισσα», προσπάθησε να το προσεγγίσει και με μια άλλη ματιά .

Ο ίδιος ο Μποστ έκανε πολιτική σάτιρα, πολιτική, όχι με την έννοια της διακωμώδησης πολιτικών προσώπων, μα με την ουσιαστική έννοια. Ασχολήθηκε με όσα αφορούν τη σύγχρονη (και όχι μόνο) κοινωνία: από την εξουσία και το κράτος ως τις κοινωνικές και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα πάντα στοχοποιούνται από την αιχμηρή, διορθωτική  πένα του.

Με σεβασμό  λοιπόν και εκτίμηση στην δημιουργία του Μποστ, η ομάδα επικαιροποίησε το κείμενο, ώστε να σχολιάσει σύγχρονα ζητήματα, αναδεικνύοντας την κωμικότητα των προσώπων και την φαρσικότητα των καταστάσεων, προσπαθώντας να μη ξεφύγει του μποστικού ήθους.

«Μαρία θέλω να σου πω ……» Η Ιστορία μιας αυθεντικής γυναίκας που για άλλους αποτελούσε σύμβολο δύναμης και για άλλους μια αδίστακτη κυνική προσωπικότητα .Ουσιαστικά ,η φεμινίστρια Πενταγιώτισσα – Ελλάδα, ένα πρόσωπο, πολλές οι όψεις, με γέλιο, δάκρυ, συγκίνηση, προβληματισμό. Όπως είναι οι περισσότερες μέρες της ζωή μας...

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

 

Τετάρτη 2 Αυγούστου

Τελετή Λήξης «Θεάτρου Όψεις»

«Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ

από το Θεατρικό Τμήμα Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό»

9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

Στην τελετή λήξης θα παρευρίσκεται ως τιμώμενο πρόσωπο ο συγγραφέας Γιάνης Ξανθούλης.