Καλύβια: Οι βροχές "κόβουν" το εισόδημα για τους παραγωγούς μηδικής

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Στο ίδιο "μοτίβο" συνεχίζεται το σκηνικό του καιρού και τον Ιούνιο, μετά τον βροχερό Μάιο που προηγήθηκε, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στους παραγωγούς τριφυλλιών, στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.

Βροχές που ήταν θα λέγαμε καταστροφικές για τους αγρότες που καλλιεργούν μηδική, αφού οι πρώτες "κοψιές" αχρηστεύθηκαν και δεν έγινε συγκομιδή, ενώ στις νέες σπορές η υψηλή υγρασία προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις σάπισμα των σπόρων μέσα στα χωράφια.

Πρόκειται για αρκετά μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες και κατ΄επέκταση οι κτηνοτρόφοι, μιας και την προηγούμενη περίοδο δεν υπήρχαν προς διάθεση φρεσκοκομμένες ποσότητες τριφυλλιών που θα προορίζονταν για ζωοτροφές, αλλά και από την άλλη τα έξοδα καλλιέργειας δεν θα μπορέσουν να αποσβεστούν άμεσα.

Πλήττονται επίσης οικονομικά και όσοι απασχολούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης τριφυλλιών, με τα δρομολόγια των φορτηγών να είναι περιορισμένα, με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές, να αντιμετωπίζουν άμεσες ελλείψεις σε ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους.

Ας ελπίσουμε, καιρού επιτρέποντος βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραγωγοί να καλύψουν τη "χασούρα" και η παραγωγή να πάει καλύτερα σε αποδόσεις.