Καλύβια: Προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Ηλείας

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ολοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιερές Μονές του νομού Ηλείας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου, όπου συμμετείχαν ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος καθώς και 60 συγχωριανοί μας από την ενορία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής, την Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος και Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς,  μοναστήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση του χριστιανισμού όσο και στη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών. Οι εκδρομείς επισκέφθηκαν και την παραλιακή κωμόπολη Κατακόλου.

Στα Μοναστήρια που ανήκουν στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια ανόθευτη πλευρά της Ορθοδοξίας. Κατάνυξη, αφοσίωση και πίστη συνθέτουν ένα ξεχωριστό οδοιπορικό που προσφέρει μοναδική συγκίνηση. Ιστορίες και θαύματα αντηχούν στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής και προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τις κυρίες Δώρα Βελή -Γαλανοπούλου και Σωτηρία Στρατοπούλου

Γυναικεία Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος

Η Γυναικεία Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται 280 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα, 12 χλμ βορείως του Πύργου, στα ομώνυμα υψώματα, πλησίον του Βουνάργου.

Κατά την παράδοση ένας Φράγκος καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, πήδηξε με το άλογό του από τον βράχο, στο κενό, επικαλεσθείς τον Άγιο Νικόλαο, χωρίς να πάθει τίποτα, δωρήσας εις αυτό πολλά κτήματα.

Ανακαινίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1993 και έχει νέο, μεγαλοπρεπή και ευρύχωρο Βυζαντινού ρυθμού Ναό.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής

Στέκεται επιβλητική και εντυπωσιάζει με τον όγκο της σαν να είναι κρεμασμένη στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη.

Η μονή εορτάζει κατά την 23η Αυγούστου. Χιλιάδες προσκυνητές την παραμονή κατά τον Εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα. Η μονή δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Από τον εξώστη της εκκλησίας ο επισκέπτης θα δεί όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς

Η Ιερά Μονή Σκαφιδιάς βρίσκεται 10 μόλις χλμ από τον Πύργο και δίπλα από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου. Έκθαμβος θα μείνει ο επισκέπτης αντικρύζοντας από μακριά το μεσαιωνικό φρούριο που το περιστοιχίζει.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκαφιδιώτισσας, από την οποία πήρε το όνομα, κτίστηκε το 10ο αιώνα μ.χ. Εκτός από την αξιόλογη αρχιτεκτονική του, έχει και πολλούς θησαυρούς, όπως ιερά σκεύη, άμφια, λειψανοθήκες, στολές, όπλα, εικόνες, νομίσματα, αναθήματα και το λάβαρο της Μονής από χειροκέντητη εικόνα με αφιέρωση στην Παναγία. Ο Πύργος της Ι. Μονής

Σημαντικό είναι το αρχείο της Μονής και η βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα βιβλία, που αναφέρονται  σε λειτουργικά, μουσικά, αγιογραφικά και άλλα θέματα, αλλά και στην ιστορία της Μονής και τη συμμετοχή της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.