Ο Ανδρέας Φούκας σας καλεί σε μια «Νύχτα μαγικιά», στο Ελληνίς

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Σε μια μελωδική μουσική παράσταση με τραγούδια από τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο θα μας ταξιδέψει σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου, η Πολυφωνική Χορωδία Ενηλίκων "Μελοέσσα" υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Π. Φούκα, στην μουσική παράσταση: «Νύχτα μαγικιά … στα θερινά τα σινεμά», στις 9:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο "Ελληνίς".

Ο ταλαντούχος και αξιόλογος συμπατριώτης μας Ανδρέας Π. Φούκας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας προϊδεάζει κατά κάποιο τρόπο, για το τι θα δει και θα ακούσει το αγρινιώτικο κοινό, στην αποψινή εκδήλωση:

1) Το θερινό σινεμά ¨Ελληνίς¨ νομίζω ότι είναι ο πλέον ιδανικός χώρος για να παρουσιαστούν οι κινηματογραφικές μουσικές και τα τραγούδια, στην παράσταση που ετοιμάζετε. Τι ακριβώς θα δει και θα ακούσει το κοινό από εσάς;

Όντως θα έλεγα το ¨Ελληνίς¨ είναι ένας από τους πιο όμορφους θερινούς κινηματογράφους της χώρας. Η ατμόσφαιρα, ο χώρος, το πράσινο, τον κάνουν τον πλέον κατάλληλο χώρο για μια καλοκαιρινή συναυλία. Για το βράδυ της Τετάρτης έχουμε ετοιμάσει με την Χορωδία μας, μια μεγάλη μουσική παράσταση με τίτλο «Νύχτα μαγικιά … στα θερινά τα σινεμά» με την συμμετοχή καταξιωμένων σολίστ και μουσικών. Υπό την οργανωτική ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Καλλιτεχνοχώρι"  θα συμμετέχουν η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία Ενηλίκων "Μελοέσσα" με 40 χορωδούς, η διεθνούς φήμης Mezzo Sοprano, Τζένη Χατζηδήμου, ο λαϊκός τραγουδιστής Σωτήρης Γκεβεντζές και 8 μελής ορχήστρα.

2) Λίγα λόγια για το ρεπερτόριο που θα παρουσιάσετε. Είναι επιλεγμένο κυρίως από ελληνικές ταινίες;

Υπάρχουν άπειρες Ελληνικές ταινίες που τις έχουμε συνδέσει με την μουσική, τα τραγούδια & τους τραγουδιστές που εμφανίστηκαν παίζοντας ή τραγουδώντας. Επίσης εκατοντάδες είναι και τα τραγούδια που πρωτακούστηκαν στο σινεμά και έμειναν στην ιστορία ή έκαναν τεράστια επιτυχία. Μην ξεχνάμε πως οι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες χρωστούν πολλά στον Ελληνικό κινηματογράφο όπως και τ’ αντίστροφο.

Το ρεπερτόριο κινείται στο λόγιο και λαϊκό Ελληνικό τραγούδι, θα ακουστούν τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Ξαρχάκου και τόσοι άλλοι, έγραψαν πολλές επιτυχίες για ταινίες.

3) Πως προετοιμάσατε εσύ και οι συνεργάτες σου αυτή την παράσταση, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιήσει το φιλοθεάμον κοινό;

Η Χορωδία Ενηλίκων "Μελοέσσα" από τον Ιανουάριο προβάρει ανελλιπώς το ρεπερτόριο της συναυλίας αυτής και τον τελευταίο μήνα πολύ πιο εντατικά… Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα οι πρόβες είναι πολύωρες και εντατικές, καθώς πρόκειται για μια παραγωγή με 60 συντελεστές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ερασιτέχνες μουσικοί, χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει το τελικό μουσικό αποτέλεσμα, το οποίο νομίζω ότι θα αρέσει και θα ανταμείψει τους θεατές!

4) Η Χορωδία ¨Μελοέσσα¨ είναι μια σχετικά καινούργια χορωδία στο Αγρίνιο, αποτελούμενη από πολλά μέλη. Και εσύ Ανδρέα, είσαι μάλλον από τους πιο νέους, ηλικιακά εννοώ, μαέστρους, ο οποίος έχεις καταφέρει μέχρι τώρα όλη αυτή την ομάδα να την καθοδηγήσεις και να την συντονίσεις μουσικά, με αρκετά καλά αποτελέσματα. Μίλησε μας για αυτό.

Αγαπώ ιδιαίτερα το τραγούδι και δη το χορωδιακό… Η αγάπη μου αυτή είναι που με κάνει με όρεξη να ασχολούμαι με την Χορωδία μου και να προσπαθώ το καλύτερο για αυτή, πραγματικά δίνω και την ψυχή μου στα μαθήματα, πρώτον γιατί αγαπώ αυτό που κάνω και δεύτερον διότι βλέπω την αναγνώριση και την χαρά στα μάτια των Χορωδών μου! Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν κατακτάμε μαζί έναν ακόμη στόχο, όπως και αυτή την συναυλία, που είναι η πρώτη μεγάλη συναυλία της Χορωδίας μας.

5) Μαζί με τους χορωδούς και μουσικούς πως "δένει" η συνεργασία σας μέχρι στιγμής; Υπάρχει η απαραίτητη δημιουργική διάθεση απ΄ όλους; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεται και αν πιστεύεις ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το επιδιωκόμενο;

Θεωρώ πως είμαστε πανέτοιμοι για μια εξαιρετικού επιπέδου συναυλία. Έχουμε δουλέψει όλοι με αγάπη και μεράκι για αυτήν και νομίζω πως το κοινό του Αγρινίου θα το εισπράξει όλο αυτό… Όλοι, ένας ένας χωριστά, έχει συμβάλει σε αυτήν την παράσταση, ο καθένας από το πόστο που μπορεί, δόξα σοι ο Θεός, έχω εξαιρετικούς συνεργάτες δίπλα μου και τους  ευχαριστώ για την στήριξη και την βοήθεια. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το να βρεθούμε όλοι μαζί για πρόβα… 60 άτομα είναι αυτά, δεν μαζεύονται εύκολα … Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για την παραχώρηση της αίθουσάς του για την πραγματοποίηση των προβών μας. Μια μεγάλη δυσκολία είναι ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών, είναι το μόνο που με αγχώνει πλέον, για όλα τα άλλα είμαι σίγουρος…

6) Ποιο είναι το κάλεσμα- πρόσκληση από εσάς προς το κοινό του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να έρθουν στην μουσική παράσταση «Νύχτα μαγικιά … στα θερινά τα σινεμά»;

Θεωρώ πως είναι μια εκδήλωση που όλοι πρέπει να παρακολουθήσουν, εξάλλου νομίζω πως στο Αγρίνιο δεν μας δίνετε κάθε μέρα η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη συναυλία με Χορωδία, ορχήστρα αλλά και σολίστ, όχι μόνο από την πόλη μας, αφού κοντά μας θα είναι η Mezzo Soprano κα Τζένη Χατζηδήμου, ο λαϊκός τραγουδιστής της πόλης μας κ. Σωτήρης Γκεβεντζές και ο Δρ. Μουσικολογίας και Τενόρος, κ. Δημοσθένης Φιστουρής, τρεις καλλιτέχνες ξεχωριστοί, τους οποίους ευχαριστώ που δέχθηκαν την πρόσκλησή μου και θα είναι κοντά μας.

7) Για το καλοκαίρι τις ετοιμάζεις καλλιτεχνικά; Έχεις προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις;

Όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, φέτος είναι αρκετά γεμάτο και δημιουργικό και με ταξίδια στο εξωτερικό για συναυλίες φυσικά… Περισσότερα νέα θα μπορώ να σας πω σε λίγο καιρό… Ελπίζω να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να τα πούμε…

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον συμπατριώτη μας Ανδρέα Π. Φούκα!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος