Νίκος Μιγδάκης: "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο…"

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Το παραδοσιακό πετάλωμα του αλόγου δεν είναι μια εύκολη δουλειά όμως ο συγχωριανός μας Νίκος Γ. Μιγδάκης από τον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, αναβάτης και ο ίδιος, έμαθε την συγκεκριμένη τέχνη και όταν τον καλούν φίλοι, αναλαμβάνει με προθυμία να κάνει το πετάλωμα στα άλογά τους.

Με μεγάλη θέληση, με παρατηρητικότητα, με υπομονή και επιμονή, Νίκος Γ. Μιγδάκης, έμαθε πριν δυο χρόνια από έναν φίλο του, έμπειρο πεταλωτή, τα ¨μυστικά¨ της απαιτητικής και χρήσιμης αυτής εργασίας, την οποία όταν χρειάζεται την εξασκεί.

Κάθε χρόνο με το άλογό του τιμά τον Αι Γιώργη και μαζί με άλλους καβαλάρηδες ανάβουν κερί και προσκυνούν την εικόνα του αγίου, στο ομώνυμο εξωκλήσι, λίγο έξω από τα Καλύβια! Ο ίδιος είναι και δραστήριο μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου νομού Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο συμμετέχει στις Εορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πετάλωμα του αλόγου με τον παραδοσιακό τρόπο είναι μια τέχνη που χάνεται σιγά σιγά με το χρόνο, όμως ο Νίκος Γ. Μιγδάκης, που αγαπά τα άλογα και η σχέση μαζί τους αποτελεί ¨κομμάτι¨ της καθημερινότητάς του, θέλησε με την ευαισθησία που τον διακρίνει, να μάθει να τα περιποιείται περισσότερο και έτσι ασχολήθηκε με την τέχνη του πεταλώματος.

 

Να αναφέρουμε ότι, ο άνθρωπος ξεκίνησε να ασχολείται με την οπλή του αλόγου πριν χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρει και ο Ξενοφών στο βιβλίο του «Περί Ιππικής». Τα άλογα συνήθως φοράνε πέταλα στα νύχια τους, για να μην τραυματίζονται. Το πετάλωμα του αλόγου είναι από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιποίηση του αλόγου και των οπλών του και πρέπει να γίνεται κάθε 1,5-2 μήνες, ανάλογα το άλογο. Περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού, το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής να δεχθεί το πέταλο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πεταλώματος όπως και πετάλων, όμως το παραδοσιακό πετάλωμα είναι το καλύτερο.

Παλιότερα η σχέση των ιπποειδών με τον άνθρωπο ήταν σχέση εξάρτησης. Τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια, ήταν βασικά εργαλεία των αγροτών και αποτελούσαν βασικό μέσο μετακίνησης. Η πρόοδος της τεχνολογίας "αποδυνάμωσε" αυτή τη σχέση και πλέον ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν γαϊδούρια και μουλάρια για τις δουλειές, ενώ τα άλογα πλέον συντροφεύουν τους αναβάτες στις βόλτες.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος