Εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής, στον Αγ. Γεώργιο Καλυβίων

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα και στο εξωκλήσι της Παναγίας Ελεούσας που βρίσκεται στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, τελέσθηκε το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από τον ιερέα, π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο, ενώ παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του χωριού μας. Να αναφέρουμε ότι, χθες το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας.

Σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αλεξάνδρας βασιλίσσης, των Αγίων Ιανουαρίου και Φαύστου, ενώ δεσπόζει η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής!

Η εορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη.

Έξω από την Κωνσταντινούπολη, προς τα μέρη των Επτά Πύργων, υπήρχε παλιά ναός πάρα πολύ μεγάλος και ωραίος στο όνομα της Θεοτόκου, ο οποίος είχε ανεγερθεί κατά τα μέσα του ε’ αιώνα από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Θράκα, τον επονομαζόμενο Μακέλλη, κοντά σε κάποια πηγή, της οποίας το νερό έκαμε κατά καιρούς πολλές θεραπείες και θεράπευσε κάθε είδους αρρώστιες με τη χάρη της Θεοτόκου, από την οποία και επονομάστηκε Ζωοδόχος, ή μάλλον Ζωηφόρος Πηγή. Αυτού του ναού τα εγκαίνια επιτελεί σήμερα η Εκκλησία του Χριστού.