Το στόλισμα του Επιταφίου από Καλυβιώτισσες, στην Πενσυλβάνια

Μ. Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Τηρώντας για μια ακόμη χρονιά το ελληνορθόδοξο έθιμο του στολισμού του Επιταφίου, ομογενείς Καλυβιώτισες με πρωτοβουλία τους, έφτιαξαν τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο της ενορίας του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, στο μακρινό Χάρισμπεργκ, της αμερικάνικης πολιτείας της Πενσυλβάνιας.

Ο στολισμός του Επιταφίου ξεκίνησε μετά την Ιερή Ακολουθία της Σταύρωσης του Κυρίου, αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ συμμετείχαν, η Χριστίνα Ψιλογιαννοπούλου -Λαμνάτου, οι κόρες της Παντελία Λαμνάτου και Βίκυ Μυλωνοπούλου, καθώς και η συγχωριανή μας Γεωργία Φ. Αντωνοπούλου, που βοήθησαν σημαντικά, μαζί με άλλες κυρίες της κοινότητας.

Η Βίκυ Μυλωνοπούλου, έγραψε συγκεκριμένα:

«Αγαπημένη μέρα σήμερα!  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μας αξίωσε ο Θεός να στολίσουμε τον Επιτάφιο της ενορίας μας, Αγία Τριάδα, (Holy Trinity Greek Orthodox Church)! Μεγάλη ευλογία που μπόρεσα να την απολαύσω στολίζοντας με τα παιδάκια μου, την μαμά μου, και τις αδερφές μου. Υγεία και αγάπη σε όλους! Καλή Ανάσταση!»

Η περιφορά του πανέμορφου Επιταφίου πραγματοποιήθηκε με ευλάβεια και έντονη θρησκευτικότητα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας του Χάρισμπεργκ (ΗΠΑ).

Η Αγία Τριάδα είναι ενεργή ενορία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σήμερα, η κοινότητα αποτελείται από οικογένειες που έχουν ρίζες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Αιθιοπίας, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός προσηλυτισμένων στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Πολλοί από τους τελευταίους μυήθηκαν στην πίστη μέσω του γάμου με έναν Ορθόδοξο σύντροφο, ενώ άλλοι, πρωτίστως, μέσα από ένα ταξίδι αναζήτησης της ιστορικής χριστιανικής πίστης.

Η Ελληνική Κοινότητα του Χάρισμπεργκ απαριθμεί περισσότερες από 700 οικογένειες και κάθε χρόνο αναβιώνουν τα ελληνικά και ορθόδοξα έθιμα, όπου συμμετέχουν με πολύ ενθουσιασμό, ενώ συγκεντρώνουν χρήματα και πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις που τους ενώνουν ακόμη περισσότερο…