Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος, στα Καλύβια

Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, παρουσία πολλών πιστών, τελέσθηκαν το πρωί η Ακολουθία των Μεγάλων Δεσποτικών Ωρών και ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και έγινε η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ημέρα πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, με την Αποκαθήλωση του Ιησού Χριστού και η Ταφή του.

Και ενώ μέχρι και την Ακολουθία των Ωρών επικρατεί ο πένθιμος διάκοσμος του Ναού και των αμφίων των Ιερέων, ωστόσο, από τον Εσπερινό και μετά, το χρώμα από πένθιμο αλλάζει σε λευκό. Φορώντας, λοιπόν, ο Ιερέας λευκά άμφια, τη Μεγάλη Παρασκευή αποκαθηλώνει το Σώμα του Κυρίου από τον Σταυρό, τυλιγμένο με λευκό σεντόνι, και το εναποθέτει στο στολισμένο κουβούκλιο του επιταφίου, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στο κέντρο του Ναού.

Ακολούθως, τοποθετείται από τον ιερέα στο Ιερό Κουβούκλιο το ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ο Κύριος, νεκρός... Ο Επιτάφιος είναι στολισμένος με λουλούδια, ενώ η καμπάνα χτυπάει λυπητερά όλη τη μέρα!

Οι πιστοί συνηθίζεται να προσκυνούν τον Επιτάφιο όλο το απόγευμα της Μ. Παρασκευής μέχρι την τέλεση του όρθρου του Μ. Σαββάτου. Πολλοί περνούν και κάτω από το κουβούκλιο του Επιταφίου.

Ο Επιτάφιος το βράδυ θα μεταβεί με πομπή στον κοιμητηριακό παλαιό Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Καλυβίων, όπου οι κάτοικοι του χωριού μας θα τιμήσουν τους νεκρούς, με άναμα καντηλιών και κεριών, ενώ στη συνέχεια ο Επιτάφιος θα περιφερθεί σε κεντρικά σημεία της ενορίας. Η πομπή θα σταματήσει σε διάφορα σημεία του χωριού όπου και αναπέμπεται δέηση, ενώ στο νέο ναό θα γίνει αναπαράσταση με το παραδοσιακό δρώμενο «Άρατε Πύλας».

Φωτογραφίες: Ηλίας Ι. Δρακόπουλος - Βασιλική Αυγέρη και Δημήτρης Γ. Ζαπαντιώτης

 

Ο κοιμητηριακός Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων (παλαιός)