Με λαμπρότητα οι Εορτές «Εξόδου» στο Μεσολόγγι

Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων οι 15νθήμερες εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου για τον εορτασμό της 197ης Επετείου της «Εξόδου» της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Με μια συγκινητικά μεγάλη συμμετοχή χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την βραδινή και την πρωινή πομπή τιμώντας τους Αθανάτους νεκρούς της 10ης Απριλίου 1826. Η Ιερή Πόλη εξέπεμψε δυνατά μηνύματα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο Δήμαρχος Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκταρίου Φαρμάκη και βουλευτών.

Παρέστησαν επίσης ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Μάριος Σαλμάς, Πρέσβεις ξένων κρατών, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Κομμάτων, Δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων κ.α

Ακολούθησαν η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην λατρευτικές εκδηλώσεις λέγοντας τα εξής:

«Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου “εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη” εορτάζει διπλή εορτή, θρησκευτική και εθνική. Εορτάζει την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και τιμά την ηρωική έξοδο των προγόνων μας, την υπέρτατη θυσία τους, που συνέβη πριν από 197 έτη. Και σήμερα σημαιοστολισμένο λαμπροφορεί το ένδοξο τούτο «Αλωνάκι» της Πατρίδος μας, καθώς στρέφει ευλαβικά την μνήμη του σε όλους εκείνους που πρωταγωνίστησαν, θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν στο βωμό της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και του αδούλωτου πνεύματος των Ελλήνων.

Με επίκεντρο τούτο τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό, καθώς κλείνουμε γόνυ σώματος, ψυχής και καρδιάς, ενώπιον του ιερού Εικονίσματος της Εξόδου και ασπαζόμενοι, με ευλάβεια, τον Τίμιο Σταυρό του Μακαριστού Προκατόχου μας και μεγάλου Εθνοϊερομάρτυρος Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, προσφέρουμε την Αναίμακτη Λατρεία για να τιμήσουμε τους προγόνους, μας αλλά και να εορτάσουμε, με περισσή κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Βαϊοφόρου Εισόδου του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα.

Χαρά ανεκλάλητη πλημμυρίζει τις καρδιές μας, διότι συνεορτάζουμε τούτη τη μεγάλη και φαιδρά θρησκευτικοεθνική εορτή μας με τη συμμετοχή δύο Αρχιερέων οι οποίοι κοσμούν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πρώτος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ο οποίος συμμετέχει στις λατρευτικές μας εκδηλώσεις, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου, αφού η Τρίπολη, η ηρωική αυτή πρωτεύουσα του Μωριά είναι φέτος η τιμώμενη πόλη των επετειακών μας εκδηλώσεων. Ο δεύτερος Αρχιερεύς είναι ο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Αισθάνθηκα καρδιακή την ανάγκη να του απευθύνω την πρόσκληση να είναι ο προεξάρχων της εφετινής πανηγύρεως, κατά την πρώτη συμμετοχή μου ως Επισκόπου σας στις λαμπρές αυτές επετειακές εκδηλώσεις. Και τούτο είναι η ελάχιστη έκφραση της υιικής μου αγάπης και της μεγάλης μου ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του, για όσα έπραξε κατά την διάρκεια της διακονίας μου πλησίον του, και κυρίως για όσα ενήργησε για την ανάδειξή μου σε Μητροπολίτη αυτού του ευλογημένου αγιοτόκου και ηρωοοτόκου τόπου».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κηρύσσοντας τον θείο λόγο ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι «η εμπειρία της συμμετοχής μας σε αυτή τη μνήμη σε αυτόν τον τόπο, τον ιερό και άγιο, για εμάς που συμμετέχουμε πρώτη φορά, είναι μοναδική και συγκλονιστική και το χθεσινό γεγονός ανεπανάληπτο».

«Αναλογιζόμουν όση ώρα έβλεπα να παρευλάνουν χιλιάδες άνθρωποι κατά την χθεσινή λιτανευτική πομπή, τί ήταν αυτό που κράτησε τους πατέρες μας σε αυτό «Αλωνάκι» ζωντανούς στην ψυχή και στο σώμα, με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο;  Τί ήταν αυτό που κράτησε τετρακόσια χρόνια τούτο το Γένος ζωντανό και με ελπίδα να μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει την ελευθερία του; Το πρώτο και μοναδικό είναι η ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του έθεσε δύο ερωτήματα: «Με λαμπρότητα εορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων και υποδεχόμαστε τον Κύριο μας σήμερα. Άραγε θα μείνουμε μόνο σε αυτή τη γιορτή; Έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε; Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε μαζί του συνοδοιπόροι, να φέρουμε στους ώμους μας τον σταυρό της μετανοίας μας και να σταθούμε μαζί Του μέχρι και τον Γολγοθά για να ζήσουμε αληθινά την Ανάστασή του;

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο, είναι είμαστε άξιοι συνεχιστές εκείνων των ηρώων; Αρκεί μόνο αυτή η λιτάνευση; Ναι!  Μία τέτοια εικόνα, σαν αυτή που ζήσαμε χτες, με τη λιτανεία χιλιάδων ανθρώπων σου δίνει τη δυνατότητα να πιστέψεις, ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο, που πηγάζει από αυτά που ήταν και τότε, είναι και σήμερα και θα είναι και αύριο η παρακαταθήκη μας, η ορθόδοξη πίστη μας, η ελληνική μας γλώσσα, η ιστορία και η παράδοση μας».

Αμέσως μετά ενώπιον της Προέδρου, ξεκίνησε η ιερά λιτανευτική Πομπή με την συμμετοχή μαθητών των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, φιλαρμονικών και μελών πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων νομών. Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων.

Μετά την βράβευση των αθλητών του 75ου Δρόμου Θυσίας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς εκφώνησε συγκινητικά τον Πανηγυρικό της ημέρας ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την υψίφωνο Βίβιαν Ντάγλας με την συμμετοχή της Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Ελβετία, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της στην Ελλάδα και τιμώμενος Δήμος, ο Δήμος Τριπόλεως, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχό του.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας την ευχαρίστησε για την παρουσία της στην 197η Επέτειο της «Εξόδου» των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που αψηφώντας τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, συγκεντρώθηκαν στο μικρό ετούτο αλωνάκι και έδωσαν την ύστατη μάχη για την ελευθερία και την δική μας σημερινή ανεξαρτησία και ευημερία. «Το Μεσολόγγι στέλνει μηνύματα πίστης και αφοσίωσης στις ανώτερες αξίες, ενότητας και συνεργασίας. Και δεν πρέπει ποτέ να πάψει να το κάνει. Η παρουσία όλων σας σήμερα εδώ σε αυτό κατατείνει» σημείωσε ο Κώστας Λύρος.

Η κα Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την παρέλαση και την κατάθεση στεφάνου στον Κήπο των Ηρώων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τιμάμε σήμερα τους υπερασπιστές της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Mε την ηρωική τους «Έξοδο», και την αυτοθυσία τους εμπρός στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων των Οθωμανών πολιορκητών, μας δίδαξαν πώς να ζούμε και να πεθαίνουμε ελεύθεροι. Το παράδειγμά τους σφράγισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου και δυνάμωσε το ρεύμα του φιλελληνισμού. Θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες»

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περπάτησε για λίγο και στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο το απόγευμα πλήθος κόσμου παρακολούθησαν με κατάνυξη την πομπή, με προεξάρχουσα την Εικόνα της «Εξόδου», τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων.

Μετά το πέρας της πομπής ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε κλίμα υποδειγματικής κατάνυξης και συγκίνησης εκφώνησε μέσα από τον Κήπο τον επίσημο πανηγυρικό και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι προνόμιο μεγάλο και ευθύνη ανυπολόγιστη να μιλά κανείς για την κορωνίδα των θυσιών. Είναι, όμως, κάθε φορά μια απόπειρα να αναμοχλεύσουμε με κατάνυξη την ιστορική μας μνήμη.10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826. Το Μεσολόγγι πέφτει. Δίνει στην οικουμένη μια ακόμη θυσία. Μια Θυσία όμως ΑΘΑΝΑΤΗ ! Ασύλληπτη γιατί ακριβώς δεν ήταν απονενοημένη.

Το Μεσολόγγι ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ θα κλείνει στα τείχη του όσους και όσα ανάγουν τον Άνθρωπο στο ΥΨΙΣΤΟ Θεϊκό Δημιούργημα! ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΨΗΛΑ! Χωρίς εκπτώσεις ηθικής ! Και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ η μνήμη θα γίνεται ΔΥΝΑΜΗ ! Η ΘΥΣΙΑ, άνεμος προοπτικής. ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ποτάμι ορμητικό που θα παρασέρνει κάθε εμπόδιο και θα χαράζει το δρόμο.

Για ένα καινούργιο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Όμορφο, δυνατό, αντάξιο εκείνων των ισχνών μα ΤΟΣΟ ΓΙΓΑΝΤΩΜΕΝΩΝ ανθρώπων, εκείνων των πεινασμένων μα ΤΟΣΟ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΩΝ από πατρίδα.

Εκείνων των απελπισμένων μα ΤΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ από την Ελευθερία.

Εκείνων που απέδειξαν στον κόσμο πως:

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να πάρεις

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να καθυποτάξεις

Δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις δικό σου

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ»!

Ο Κώστας Λύρος ανέφερε ακόμη με νόημα ότι το Μεσολόγγι δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο ενώ για την επέτειο των 200 ετών υπόσχεται να είναι λαμπρό και πρωτοπόρο:«Το Μεσολόγγι των ιδεών, των αξιών και των συμβόλων. Το Μεσολόγγι των υψηλών απαιτήσεων και πνευματικών προσδοκιών. Που δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο. Όχι όπως τότε! Που αναζητά τους σύγχρονους Φιλέλληνες, τους σύγχρονους φιλομεσολογγίτες.

Που επιδιώκει την συνεργασία, που βάζει στόχους υψηλούς στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Που εκσυγχρονίζεται. Που είναι ανοιχτό στις εξελίξεις.

Πιστό στις παραδόσεις αλλά δοτικό και δεκτικό στα σύγχρονα ρεύματα.

Που υπόσχεται σε 3 χρόνια από τώρα, στην επέτειο των 200 ετών, το 2026 να είναι λαμπρό και πρωτοπόρο».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συγκλονιστική αναπαράσταση του ανυπέρβλητου γεγονότος της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα και μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών, στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διήρκεσε 15 ημέρες, έτυχε συγκινητικής συμμετοχής και αναγνώρισης για την αρτιότητα της διοργάνωσης, για την επιβλητικότητα του χαρακτήρα του και την σοβαρή ποιοτική αναβάθμιση του.

 

Και του χρόνου !