Μεσολόγγι: Εορτάσθηκε η "Ημέρα του Αρχηγού", Αθ. Ραζή-Κότσικα

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Για άλλη μια χρονιά το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», απέδωσαν φόρο τιμής στην Ημέρα Μνήμης για τον Αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την Έξοδο, Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου, στο ιστορικό μουσείο της Διεξόδου, ο Ιδρυτής του Μουσείου κ. Νικόλαος Κορδόσης, παρέδωσε τα όπλα του Ραζή-Κότσικα, που φυλάσσονται εκεί, σε δύο νεαρούς Μεσολογγίτες, ντυμένους με παραδοσιακές στολές και εν πομπή μετέβησαν στον Κήπο των Ηρώων.

Στη συνέχεια, με παιανίζουσα την φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός» και άγημα του "Ιστορικού Συλλόγου" σχηματίστηκε πομπή όπου συμμετείχαν επίσης, ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος», στρατιωτικό άγημα του 2/39 Συντάγματος, οι επίσημες αρχές και πλήθος κόσμου, πομπή η οποία κατέληξε στον Κήπο των Ηρώων.

Εκεί, μπροστά στην προτομή του Αρχηγού, αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές με επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό και ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο του "Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821"  κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση,  εκ μέρους της μπάντας "Διονύσιος Σολωμός", σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του "Εμβατηρίου της Φρουράς του Μεσολογγίου",  που γράφτηκε το 1827 στη Γερμανία.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Φιλαρμονική "Διονύσιος Σολωμός" αναφέρει:

«Η Μέρα του Αρχηγού είναι για  όλους τους Μεσολογγίτες μια μέρα ξεχωριστή. Είναι μια μέρα που η Ιερή μας πόλη αναλογίζεται τον Αρχηγό της, τον τιμά και παραδίδει τη μνήμη του στους νεότερους.

Η Μέρα του Αρχηγού είναι πια μια αγαπημένη τελετουργία, μια πάνδημη εκδήλωση τιμής και σεβασμού στον μεγάλο Αρχηγό. Τον Αθανάσιο Ραζή – Κότσικα.

Η εφετινή όμως Μέρα είχε διπλή χαρά. Κι αυτό γιατί πέρα απ’ το καθιερωμένο σεμνό τελετουργικό, υπήρχε κι ένα σπουδαίο νέο. Μια χαρά για το ανεκτίμητο ιστορικό κειμήλιο που οφείλουμε στη σπουδή της Βουλής των Ελλήνων. Στην ανακάλυψη του ξεχασμένου εδώ και 200 χρόνια «Εμβατηρίου της Φρουράς του Μεσολογγίου».

Χθες στον Κήπο των Ηρώων ακούσθηκε για πρώτη φορά η σύνθεση που αποδίδεται στον Ludwig van Beethoven και που γράφτηκε στον απόηχο του Έπους της Εξόδου. Το σπάνιο και μονάκριβο αυτό εύρημα κοσμεί πια το ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής μας και εμπλουτίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.

Ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη και συνεργασία τους, τον συνδιοργανωτή μας, Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», το εξαίρετο τμήμα αναβιωτών «Ιστορικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας κ. Νίκο Χαντζή και τον Δήμαρχο της Ιερής μας πόλης».

Στεφάνια κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των αρχών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Διοικητής ΔΙΚΕ, Υποστράτηγος Ιωάννης Δημητρέλος, και άλλοι επίσημοι.