Η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, στα Καλύβια

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλυβίων εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Κατά τη διάρκεια της πρωινής Θείας Λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρθηκε από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο, σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελέσθηκε, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάστηκαν τον Σταυρό και έλαβαν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία, άνθη και δεντρολίβανο (σταυρολούλουδα), τα οποία μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου. Ο Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του από τους εκκλησιαζόμενους.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ονομάζεται η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αυτή είναι η μεσονηστήσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο της σαραντάημερης νηστείας. Οι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί για τη χριστιανική μας πίστη, κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού. Ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση λειτουργούν ως δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των πιστών Χριστιανών. Η Ανάσταση έπεται του Σταυρού και προϋποθέτει το Σταυρό και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Χωρίς Σταυρό δεν γίνεται Ανάσταση. Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται η Θεολογία του Σταυρού και η σπουδαία σημασία της για τη ζωή της Εκκλησίας.

πολυτίκιον. χος α’.

«Σσον Κύριε τν λαόν σου, κα ελόγησον τν κληρονομίαν σου, νίκας τος βασιλεσι, κατ βαρβάρων δωρούμενος, κα τν σν φυλάττων, δι το Σταυρο σου πολίτευμα».

Φωτογραφίες: Σπύρος Κατωπόδης