Η Τσικνοπέμπτη στο Γυμνάσιο Καλυβίων

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Στο Γυμνάσιο Καλυβίων Αγρινίου τηρήθηκε και φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, με το καθιερωμένο ψήσιμο κρέατος, πολύ κέφι και χορούς, όπου συμμετείχαν οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου!

Μένοντας πιστοί στη παράδοση, μικροί και μεγάλοι ¨τσίκνισαν¨ και φέτος ψήνοντας σουβλάκια στο χώρο του σχολείου, μέσα σε αποκριάτικη ατμόσφαιρα και σε εορταστική πάντα διάθεση,  με μασκαρέματα, σερπαντίνες, μουσική και χορός σύγχρονους αλλά και παραδοσιακούς ρυθμούς!

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Με άγνωστη μέχρι στιγμής προέλευση, το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εικασίες αναφέρουν ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει.

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.