Διαμαρτυρία εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Με την συμμετοχή του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας "Ορφέας" καθώς και των σωματείων που απαρτίζουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (17/02/2022) παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας για άλλη μια φορά λύση στα χρονίζοντα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον χώρο του Πολιτισμού.

Στην συγκεκριμένη διαμαρτυρία συμμετείχαν, ο συγχωριανός μας Ανδρέας Π. Φούκας (τραγουδιστής-μουσικός) με την ιδιότητα του Εφόρου, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κοτρώτσος, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Κωστούλας, ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτριος Φουρλίγκας και ο Γιάννης Κοτρώτσος (ΕΚΝΔ), εκπροσωπώντας ως εκλεγμένα μέλη της νέας διοίκησης, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Στερεάς - Δυτικής & Ευρύτερης Ελλάδας "Ο Ορφέας", με έδρα τη Ναύπακτο.

Ο Ανδρέας Π. Φούκας μας δήλωσε τα εξής: 

«Συμμετείχα κι εγώ στην χθεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών και μουσικών, στο υπουργείο Εργασίας, με το σωματείο "Ο Ορφέας". Έγινε μια ηχηρή κινητοποίηση από τους συλλόγους μουσικών και ηθοποιών καθώς και από την (Π.Ο.Θ.Α.) με αποτέλεσμα την υπόσχεση της ηγεσίας του υπουργείου να μας δεχθεί την επόμενη Τετάρτη (23/02) για να θέσουμε τα αιτήματά μας. Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Αθηνών "Η Αλληλοβοήθεια" με πλειάδα συναδέλφων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Μπορεί η Κυβέρνηση να προσποιείται ότι η πανδημία έχει τελειώσει και η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα, αλλά η πραγματικότητα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού  απέχει πολύ από αυτό. Η έλλειψη σχεδίου για την ανάκαμψη του κλάδου μας, η ουσιαστική απουσία ενίσχυσης για όσους δεν μπόρεσαν να εργασθούν λόγω λοκντάουν (μήνες Αύγουστο-Δεκέμβριο), οι εκκρεμότητες σε εποχικό επίδομα και αποζημίωση ειδικού σκοπού που άφησαν έξω πολλούς από εμάς (όπως όλοι οι συνάδελφοι που εγγράφηκαν στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021), καθώς και η ελλιπής αποζημίωση μηνός Ιανουαρίου σε πολλούς συναδέλφους οι οποίοι δικαιούνταν ολόκληρο το επίδομα, η ουσιαστική ισοπέδωση του κλάδου μας, η εκτόξευση της ανεργίας και οι εξευτελιστικές αμοιβές που αυτή φέρνει, κάνοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  πιο αναγκαίες από ποτέ, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε με το Υπουργείο. Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία δεν θέλησε να μας συναντήσει, αν και η παρουσία μας κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν.

Η παρουσία μας, όμως, δημιούργησε την κατάλληλη πίεση και τελικά ορίστηκε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι.

Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση οι άνθρωποι του Πολιτισμού να είναι ουσιαστικά παραγκωνισμένοι, να προκαλεί καθυστερήσεις και να δημιουργεί την εντύπωση ότι η κρίση έχει περάσει και έχουμε «επιστρέψει στην κανονικότητα». Θα είμαστε εκεί μέχρι η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον Πολιτισμό με την σοβαρότητα που του αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ & ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ "Ο ΟΡΦΕΑΣ"

Το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Στερεάς - Δυτικής & Ευρύτερης Ελλάδας "Ο Ορφέας" ιδρύθηκε το1951, είναι ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας, όπου εκλέγει αντιπροσώπους κάθε 3 χρόνια για τη ΓΣΣΕ ως εργασιακό Σωματείο. Επίσης εκλέγει αντιπροσώπους στην Π.Ο.Θ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος).

Έδρα του είναι η Ναύπακτος και δρα σε όλη τη Στερεά Δυτική και ευρύτερη Ελλάδα, και μέλη του είναι δημοτικοί μουσικοί (ως επί το πλείστον) αλλά και λαϊκοί, της περιφέρειας αυτής, αλλά και άλλων περιοχών!

Σκοπός του, η προάσπιση των συμφερόντων του επαγγέλματος του μουσικού, η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών και η σύσφιξη των σχέσεών τους. Η δραστηριότητά του πολυποίκιλη με γνώμονα πάντα την διάσωση και διάδοση του Ελληνικού τραγουδιού (δημοτικού και λαϊκού). Για τον σκοπό αυτό διοργανώνει συναυλίες/χοροεσπερίδες με συμμετοχή πολλών μουσικών/τραγουδιστών (όπου συν τοις άλλοις τιμά τους "βετεράνους και παλαίμαχους" που έχουν προσφέρει στον κλάδο μας), διοργανώνει ημερίδες, έχει εκδώσει αρκετά ημερολόγια με παλιές φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο και φωτογραφικές εκθέσεις κ.λ.π. Επίσης από 2004 έως 2011 εξέδιδε 3μηνιαία εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ" (υπεύθυνος εφημερίδας Π.Κοτρώτσος).

 

Όπως κάθε Σωματείο συγκαλεί τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μελών. Διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση κοπής πίτας και χοροεσπερίδες.

Είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και τα έσοδά του προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών και από διάφορες εκδηλώσεις (χοροεσπερίδες κ.α.), για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, εξόδων και διαφόρων ενισχύσεων μελών που βρίσκονται σε ανάγκη κ.λ.π.

Διοικείται από 5μελές συμβούλιο που εκλέγετε κατόπιν αρχαιρεσιών παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, κάθε 3 χρόνια.

Από τις αρχαιρεσίες που έγιναν με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία (ψήφισαν 127 μέλη) στις 29 Ιανουαρίου 2022, εκλέγονται για την τριετία 2022 - 2025 οι εξής:

ΓΙΑ Δ.Σ.:

Κοτρώτσος Παναγιώτης (κλαρινίστας) ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωστούλας Βασίλης (τραγουδιστής) ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Φουρλίγκας Δημήτριος (κρουστός) ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ζάχαρη Αγγελική (τραγουδίστρια) ΤΑΜΙΑΣ

Φούκας Ανδρέας (τραγουδιστής-μουσικός) ΕΦΟΡΟΣ

 

ΓΙΑ Ε.Ε.:

Αλαφροπάτης Μιλτιάδης (τραγουδιστής - Λαμία)

Πεταρούδας Θεοφάνης (κιθαρίστας - Αγρίνιο)

Σφήκας Ιωάννης (τραγουδιστής - Καρπενήσι)

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΚΝΔ:

Κοτρώτσος Παναγιώτης

Φουρλίγκας Δημήτριος

Κωστούλας Βασίλης

Κοτρώτσος Ιωάννης

Ζάχαρη Αγγελική

Φούκας Ανδρέας

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ Π.Ο.Θ.Α.

Κοτρώτσος Παναγιώτης

Κωστούλας Βασίλης

Φουρλίγκας Δημήτριος

 

 

 

 

Συνεργασία και συνάντηση Σωματείων Μουσικών Αθηνών "Η Αλληλοβοήθεια" και Ναυπάκτου "Ο Ορφέας" με τον πρόεδρο της Π.Ο.Θ.Α