Επιλογή Διευθυντών Σχολείων με τον νέο νόμο για λίγους μήνες;

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και η επισήμανση των διατάξεων που αφορούν στην επιλογή Διευθυντών Σχολείων δημιουργεί νέα σημαντικά δεδομένα για τη διοίκηση των σχολικών μονάδων ένα μήνα πριν την έναρξη των σχολείων. Παρακάτω αναφέρονται αριθμημένα τα δεδομένα και διατυπώνονται σχετικά ερωτήματα:

1. Παύει η ισχύς των πινάκων επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) από τις 3 Αυγούστου 2021, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νέου νόμου. Η εγκύκλιος του Υπουργείου επισημαίνει επιπλέον ότι οι προκηρύξεις πλήρωσης κενών και κενουμένων θέσεων Διευθυντών που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, οι οποίες "τρέχουν" σε πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αυτές τις μέρες, παύουν και πρέπει να ακολουθηθεί εξαρχής η διαδικασία με βάση τον νέο νόμο.

2. Αναμένεται κανονιστική Υπουργική Απόφαση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων και επομένως μέχρι αυτή να εκδοθεί τα διευρυμένα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ δεν μπορούν να συνεχίσουν τις διαδικασίες με βάση τον παλιό νόμο ή τους πίνακες επιλογής διευθυντών σχολείων, οι οποίοι πλέον δεν έχουν ισχύ.

3. Η επιλογή διευθυντών σχολείων για τις περιπτώσεις κενών θέσεων θα έχει μικρή χρονική διάρκεια καθώς ορίζεται ότι "η θητεία των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που επιλέγονται, σύμφωνα με την παρ. 9, λήγει με την επιλογή, τοποθέτηση και ανάληψη υπηρεσίας των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που θα επιλεγούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου από τα συμβούλια επιλογής των παρ. 9 και 13 του άρθρου 37". Μία δύσκολη λοιπόν διαδικασία για επιλογή διευθυντών σχολείων για μικρό χρονικό διάστημα.

4. Η επιλογή διευθυντών σχολείων για τις κενές θέσεις με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου είναι διαδικασία χρονοβόρα καθώς τα μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι πλέον περισσότερα και πρέπει επιπλέον να ακολουθήσουν συνεντεύξεις των υποψηφίων, έκδοση πινάκων, ενστάσεις, κύρωση πινάκων και τελικές αιτήσεις ώστε να γίνει η τοποθέτηση στις κενές θέσεις διευθυντών σχολείων.

Μολονότι προβλέπεται ότι τη διαδικασία θα "τρέξουν" τα συμβούλια επιλογής που υπάρχουν από τον παλιότερο νόμο, ωστόσο στο νέο νόμο για τη μοριοδότηση π.χ. του συγγραφικού έργου των υποψηφίων απαιτείται η συγκρότηση "Επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού και ερευνητικού έργου" (Άρθρο 36 του νέου Ν. 4823/2021). Θα συγκροτηθούν άμεσα αυτές οι Επιτροπές; Ή μήπως θα εξαιρεθεί η μοριοδότηση αυτού του κριτηρίου από την τωρινή πρώτη επείγουσα εφαρμογή του νόμου; Μία τέτοια όμως εξαίρεση θα αποτελέσει προβληματική και επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου από την πρώτη στιγμή, με επικίνδυνες από νομική άποψη προεκτάσεις.

5. Συμπερασματικά, τα Συμβούλια Επιλογής και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα κληθούν εντός του Αυγούστου να δρομολογήσουν τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολείων για τις κενές θέσεις που υπάρχουν ή αναμένεται να προκύψουν λόγω συνταξιοδοτήσεων διευθυντών ή παραιτήσεων για άλλους λόγους. Μολονότι αυτή θα είναι η πρώτη και άμεση εφαρμογή του νέου νόμου στην πράξη, η πίεση του χρόνου ώστε εγκαίρως να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής εγκυμονεί κινδύνους για την ακριβή τήρηση των προβλεπομένων στις σχετικές διατάξεις. Περιττό να σημειωθεί ότι το Τμήμα Στελεχών του Υπουργείου θα κληθεί να απαντήσει άμεσα σε πολλά ερωτήματα που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: esos.gr