Σαρακατσάνικο γλέντι στο Περδικάκι Βάλτου για την ενίσχυση του «Χαμόγελου» PDF Print E-mail
Written by Gikas   
Monday, 10 July 2017 08:20

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Παραδοσιακό αντάμωμα πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 8 & 9 Ιουλίου στο Περδικάκι Βάλτου μια εκδήλωση που σκοπό είχε να τιμήσει τον Γιάννη Κάτσιο, έναν σημαντικό άνθρωπο της παράδοσης και του πολιτισμού, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθεί για το «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Σε ένα ελατοσκέπαστο τοπίο, σε υψόμετρο 800 μέτρων, στη θέση ¨Μακρυλάκη¨,  μια όμορφη γωνιά της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας στην οποία κυριαρχούν τα καταπράσινα δάση των ελάτων και πάνω από το ιστορικό Σακαρέτσι, έγινε ένα αντάμωμα Σαρακατσαναίων του Βάλτου, με σαρακατσάνικη ορχήστρα και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, παραδοσιακούς χορούς, πανέμορφα άλογα και αναβάτες, με ψητά αρνιά, ποτά και αναψυκτικά που είχαν προετοιμάσει οι διοργανωτές.

Ο Γιάννης Κάτσιος ένας ακούραστος ¨εργάτης¨ και λάτρης της λαϊκής μας παράδοσης, τα προηγούμενα χρόνια με πολύ κόπο και δυσκολίες, που όμως τις ξεπερνούσε, καθιέρωσε τα σαρακατσάνικα ανταμώματα στην περιοχή του Βάλτου.

Είναι ένας άξιος δάσκαλος και χορευτής παραδοσιακών χορών μιας και έχει διδάξει εκατοντάδες μαθητές στον τόπο του και μέσα από την δράση του σε χορευτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους αποτελεί έναν άξιο εκφραστή και συνεχιστή των  παραδόσεων και των εθίμων των Σαρακατσάνων.

Οι εκπρόσωποι από το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας το «Χαμόγελο του Παιδιού», που λειτουργεί στα Καλύβια Αγρινίου, Μαρία Πρεβεζάνου και Θωμάς Δρακόπουλος, παρέστησαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση, ενώ ευχαρίστησαν τον κ. Γιάννη Κάτσιο και τον κόσμο που στηρίζει με κάθε τρόπο τις δράσεις του οργανισμού.

Στο αντάμωμα τελέστηκε αγιασμός κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, ενώ στη συνέχεια έγινε το προσκλητήριο των βαλτινών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Παραδοσιακούς ύμνους και δημοτικά τραγούδια απέδωσε θαυμάσια η Παραδοσιακή Βυζαντινή Χορωδία « Η Αγία Σκέπη» από τη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, με Χοράρχη την κα Χρυσούλα Τασολάμπρου, ενώ συμμετείχαν ακόμη, ο Χορευτικός Όμιλος Λεπενούς Βάλτου «Ο Κατσαντώνης», ο Πολιτιστικός & Χορευτικός Σύλλογος Βρουβιανών, ο Χορευτικός Σύλλογος ¨Συντροφιά με την Παράδοση¨, και η δημοτική ορχήστρα  με τραγουδιστές την Τασούλα Μαλιαχόβα, τον Δημήτρη Χαζιμπλή και τον Γιώργο Χατζή.

Παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας, Ν. Χούτας, Χρ. Ζάγκας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Περδικακίου, Π. Καπούλας, ο πρώην Δήμαρχος Στράτου, Γρ. Τζαμαλής, ο Πρόεδρος του συλλόγου Γραμμένης Οξιάς, Ν. Κουμποτός, ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Κατούνας, εκπρόσωπος από το Σύλλογο Σαρκατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες» Σπ. Γόγουλας και αρκετός κόσμος.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε την επόμενη Κυριακή 16/07 στις 12.30 το μεσημέρι η τηλεόραση ¨ΑχελώοςTV¨ και την εκπομπή ¨Δημοτική παράδοση¨ που επιμελείται ο Χρήστος Μουρτζιάπης.

Last Updated on Monday, 10 July 2017 08:41
 

Δήμος ΑγρινίουVIDEOS

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2010

Για να δείτε περισσότερα Videos πιέστε [.. ΕΔΩ..]

ΚΑΙΡΟΣ

We have 26 guests online© Copyright ΚΑΛΥΒΙΑ Αγρινίου. Designed by CisLab - TEI of Messolonghi.
All Rights Reserved