Νίκος Γ. Ρεπετσάς: Ευχές από την μακρινή Ζάμπια

Αναφέρει δε ότι, σε αυτή την μακρινή χώρα ζουν αρκετοί Έλληνες και κατά τη διάρκεια του δεκαπενταύγουστου όσοι μπορούσαν παρακολούθησαν τις Παρακλήσεις και τις Θείες Λειτουργίες σε εκκλησίες που έχουν κτιστεί στην πρωτεύουσα Λουσάκα αλλά και στην περιοχή Κόπερμπελτ, όπου διαμένει...

Ο Αρχιεπίσκοπος Ζάμπιας λέγεται Ιωάννης (Τσαφταρίδης) και είναι ποντιακής καταγωγής μητροπολίτης, ο οποίος γεννήθηκε στον Άγιο Κήρυκο της Ζακύνθου αλλά κατάγεται από τη Σεβάστεια. Είναι πολύ μεγάλος ιεραπόστολος, μας ενημερώνει ο Νίκος Ρεπετσάς, με φοβερό έργο στις φτωχές επαρχίες... Έχει χτίσει πολλές ορθόδοξες εκκλησίες με την συνδρομή των Ελλήνων βιομηχάνων της χώρας.

Η μητρόπολη είναι στη Λουσάκα, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Ζάμπιας και είναι περίπου 600 χιλιόμετρα από εκεί που κατοικεί η οικογένεια του Νίκου Ρεπετσά, στο Κόπερμπελτ… Μάλιστα στο Κόπερμπελτ, έχει το μεγαλύτερο ελληνικό ¨στοιχείο¨ και βρίσκεται στην πιο πλούσια περιοχή της Ζάμπιας την λεγόμενη «ζώνη του Χαλκού».

Όπως μας είπε, υπάρχουν μέχρι και σήμερα δύο κοινότητες. Η κοινότητα της Λουσάκα και του Κόπερμπελτ, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 1952 και το 1954 αντίστοιχα. Tα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στις έδρες των δύο κοινοτήτων, χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στη Ζάμπια ζούνε σήμερα γύρω στους 400 Έλληνες, αρκετοί από τους οποίους είναι τέταρτης και πέμπτης γενιάς, οι οποίοι ασχολούνται με τους αλευρόμυλους, την καλλιέργεια καλαμποκιού, την εκτροφή ζώων και σε μικρότερους αριθμούς με τις μεταφορές.

Περισσότεροι Έλληνες εμφανίστηκαν στην περιοχή την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ζάμπιας το 1964, οπότε και είχαν σημαντική παρουσία που καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας.

Η πανδημία του κορονοϊού

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην υποσαχάρια Αφρική, ο Νίκος Ρεπετσάς αναφέρει ότι, είναι σχετικά ελεγχομένη. Στην Ζάμπια είναι περίπου 9200 κρούσματα και σχεδόν 8000 από αυτά είναι στην πρωτεύουσα Λουσάκα… Όπως διευκρινίζει μάλιστα, στη χώρα αυτή τους νεκρούς τους ξεχωρίζουν σε αυτούς που πέθαναν από τον ιό και σε αυτούς που πέθαναν, αλλά βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά. Όλα τα καταστήματα έχουν ανοίξει εκτός τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα. Ελπίζουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συμπατριώτης μας Νίκος Ρεπετσάς, με την έλευση της ¨ζεστής¨ περιόδου, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, να ανοίξουν και αυτά όπως και το εργοστάσιο που δουλεύω γιατί είμαστε 5 μήνες κλειστά.

Ο συμπατριώτης μας Νίκος Γ. Ρεπετσάς μαζί με την σύζυγό του Αρχοντούλα και την κόρη τους Θεοδώρα (Νόρα), από την μακρινή Ζάμπια, μας εύχονται  με την βοήθεια και την στήριξη της Παναγίας μας, υγεία και τα καλύτερα να έρθουν για όλους μας!