Ενημέρωση από την Ιατρό, Ευ. Δρακοπούλου, για τον καρκίνο του μαστού

Εξωτερικά το κτίριο φωταγωγήθηκε στα ροζ, ενώ την ενημερωτική ομιλία παρακολούθησαν πολλές γυναίκες αλλά και κάτοικοι του χωριού μας.

Ο Οκτώβριος ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνου του μαστού παγκοσμίως πρεσβεύει την ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει κάθε γυναίκα να υιοθετήσει την πρόληψη στην καθημερινότητά της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η συμπατριώτισσά μας, Ιατρός κα Ευφροσύνη Δρακοπούλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς, μιας και δεν ξέρουμε τον ενοχοποιητικό παράγοντα για τη δημιουργία του, αλλά δευτερογενώς, δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού όταν αυτός ανιχνεύεται έγκαιρα, έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για ίαση και καλύτερη πορεία.

Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση.

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής (πχ. υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή παχυσαρκίας, τεκνοποίηση σε νέα ηλικία, αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία, αποφυγή της χρήσης ορμονών κλπ.) μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρό και ετήσια μαστογραφία, μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου, μικρού μεγέθους καρκίνου ή ακόμη και προκαρκινικών αλλοιώσεων που φαίνονται μόνο στη μαστογραφία. Οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με εξαιρετική επιτυχία.

Η δευτερογενής πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:

- Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα

- Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό

- Την μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις

Επίσης, η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί τη βασικότερη εξέταση πληθυσμιακού ελέγχου καθώς έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ευρημάτων σε πολύ αρχικό στάδιο. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή της μαστογραφίας στον προληπτικό έλεγχο, με τη συνεισφορά της στην έγκαιρη διάγνωση, μείωσε την θνητότητα από καρκίνο του μαστού κατά σημαντικό ποσοστό».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων "Δήμητρα" ενώ διενεργήθηκε δωρεάν συνταγογράφηση Ψηφιακής Μαστογραφίας σε γυναίκες του χωριού μας, ηλικίας 45-75 ετών, μια δωρεά του Παθολογικού Ιατρείου Ευφροσύνης Δρακοπούλου, προκειμένου να συνδράμει εμπράκτως στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.