Επιτυχημένο το Συνέδριο Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, στα Καλάβρυτα

Σημαντικοί ομιλητές εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστημονικών φορέων  και της επιχειρηματικότητας παρουσίασαν στις τρεις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου: τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, την επιστημονική γνώση, ανάλυσης και τεκμηρίωση των θεμάτων, για την προώθηση έργων, δράσεων, προγραμμάτων και επενδύσεων και τις θεσμικές, χρηματοδοτικές και τεχνολογικές λύσεις, που σχεδιάζονται, υλοποιούνται  είτε μπορεί και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ειδικότερα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκαν και παρουσιάστηκαν:

- Τα έργα, οι δράσεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες για τη θωράκιση από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική ουδετερότητα, με αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων.

- Λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας, ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες στρέφονται Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και επιχειρήσεις για να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος αλλά και να υποστηρίξουν ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

- Οι πρωτοβουλίες του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», που πρωτοστατεί στην προώθηση έργων, δραστηριοτήτων και συνεργειών, μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων,  επιχειρήσεων και πολιτών, προς υλοποίηση του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας.

Το Συνέδριο διοργάνωσε  το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece και το Συλλογικό Σύστημα διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με τη ροή του προγράμματος, οι χαιρετισμοί, ομιλίες και εισηγήσεις, στις θεματικές συνεδριάσεις και τα τραπέζια διαλόγου του Συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου συντόνισε ο Αργύρης Δεμερτζής Δημοσιογράφος,  έγιναν ως εξής:

Εναρκτήριες ομιλίες:

Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή αλλά και η δημογραφική αποδυνάμωση που είναι αναγκαίο όπως τόνισε να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, λόγω οικονομικής στενότητας έχει μείνει πίσω η συντήρηση κρίσιμων περιφερειακών υποδομών, και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στο έργο αναβάθμισης του συνδετήριου οδικού άξονα Καλαβρύτων με την εθνική οδό.

Γιώργος Καπεντζώνης - Giorgos Kapentzonis, Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»

Ο Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» Γιώργος Καπεντζώνης έθεσε θέμα ανταποδοτικών ωφελημάτων για τους Δήμους των περιοχών όπου λειτουργούν υδροηλεκτρικές μονάδες και είπε πως η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Για την ανθεκτικότητα στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ο ίδιος τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να κινείται προληπτικά σχεδιάζοντας έργα που προλαμβάνουν τις φυσικές καταστροφές αλλά και κατασταλτικά, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις τους και αποκομίζοντας όφελος από τη διαχείριση τους.

Χρήστος Τριαντόπουλος - Christos Triantopoulos, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου εκφώνησε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε το όφελος από τη δικτύωση των Δήμων σημειώνοντας ότι μέσω αυτής αναδεικνύονται τα προβλήματα και δρομολογούνται κοινές δράσεις για την αντιμετώπισή τους. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πιο συχνά και πιο έντονα και δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών που είχαν κατασκευαστεί με διαφορετικά δεδομένα και δεν δείχνουν την ανθεκτικότητα που πρέπει», ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι οι πόροι κρατικής αρωγής που έχουν διατεθεί υποδηλώνουν πόσο έχουν αλλάξει οι ανάγκες. Περιέγραψε επίσης το στρατηγικό σχεδιασμό για την πρόληψη των επιπτώσεων από τα ακραία φαινόμενα, την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση των περιοχών.

Χαιρετισμοί:

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

-Εκ μέρους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου ο π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Χριστίνα Αλεξόπουλου, Bουλευτής Αχαΐας

-Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Bουλευτής Αχαΐας, η οποία αφού εξήρε τον ρόλο του Δικτύου για την ενημέρωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μελών του, σημείωσε ότι η Δυτική Ελλάδα έχει πληγεί σφόδρα από φυσικά φαινόμενα και πρόσθεσε ότι ο εθνικός κλιματικός νόμος έχει προβλέψει διαδικασίες και έργα για τη διαχείριση, πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. «Σήμερα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση φερτών υλικών, κάτι που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση», είπε.

Πέτρος Κόκκαλης - Petros Kokkalis, Ευρωβουλευτής

-Ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η μάχη της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί στις πόλεις. «Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος η ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050, θα πρέπει οι πόλεις να εφαρμόσουν τη νέα αστική ατζέντα του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη και τοπικές πράσινες συμφωνίες που θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας. Όλες οι πόλεις, με λίμνες ή χωρίς έχουν πολλά να κάνουν», είπε.

Κεντρική ομιλία:

Νεκτάριος Φαρμάκης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια έχει προχωρήσει την κατάρτιση master plan, που αξιοποιεί τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ ύψους 640 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων, σε νέα έργα και δράσεις πράσινης μετάβασης, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας αλλά και ανθεκτικότητας της Δυτικής Ελλάδας, που αντιμετωπίζει θέματα διάβρωσης των ακτών και κατολισθήσεων σε ορεινές περιοχές από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. «Προτεραιότητά μας είναι να προλάβουμε τη μεγάλη καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης. «Το κόστος αποκατάστασης είναι πολλαπλάσιο από το κόστος της πρόληψης». Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρότζεκτ για την κατασκευή συνεργατικού δημόσιου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 107 μεγαβάτ με τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες 12 Δήμων και των αντίστοιχων δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (συνολικά 66 φορέων της Περιφέρειας), με άμεσο όφελος για το ενεργειακό κόστος 300.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 150.000 είναι αγρότες.

Η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου είχε τίτλο: «Το Πρόβλημα» Μετά την εκδήλωση των ακραίων φαινομένων , αντιμετωπίζοντας  τις επιπτώσεις».

Στο πλαίσιο της συζήτησης:

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών

  Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων ενώ η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. «Έχει δημιουργηθεί αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων και κινδύνων, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα κήρυξης περιοχών προληπτικά και όχι μόνο μετά την καταστροφή, σε ειδική κινητοποίηση ενώ εξασφαλίστηκε η ταχύτατη αδειοδότηση έργων πρόληψης όπως η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και αντιπλημμυρικά». Σημείωσε ακόμη πως στα 13 προγράμματα του «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνεται πλήθος δράσεων που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση, αναφέροντας πως το συνολικό ύψος του προγράμματος διαμορφώνεται στα 3,5 δις ευρώ, έχουν κατατεθεί συνολικά 1162 προτάσεις και μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 335 έργα, ύψους 1,1 δις ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι οι πολιτικές εφαρμογές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία της χρηματοδότησης των πληγέντων (με πέντε βασικά βήματα) και οι προσκλήσεις που έχουν προβλεφθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα "Α. Τρίτσης" και το " Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών" αποτελούν μέρος του  στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Γιώργος Παπαναστασίου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου

-Ο Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η πολιτική προστασία για πρώτη φορά μπαίνει στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. «Χρειάζεται πρόληψη με έργα υποδομής, δασικούς δρόμους, νέα διαστασιολόγηση των έργων με μεγαλύτερες διατομές των αγωγών», τόνισε. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος προχωρά επίσης στην κατασκευή φωτοβολταϊκού ισχύος 18 μεγαβάτ που θα καλύψει τις ανάγκες του αλλά και πολλών οικογενειών που βρίσκονται σε ένδεια. Ζήτησε δε από τους διαχειριστές των δικτύων να δίνεται προτεραιότητα στην αδειοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ.

Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας, Πρόεδρος του Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ και Μέλος του ΔΣ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»

Ο Δήμαρχος Αργιθέας, Πρόεδρος του Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ και Μέλος του ΔΣ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Ανδρέας Στεργίου υπογράμμισε ότι μετά την καταστροφή που έφερε ο «Ιανός», στο Δήμο υλοποιήθηκε το πρώτο πιλοτικό σχέδιο για τη διαχείριση των φερτών υλικών μετά από φυσικές καταστροφές, που είναι εναρμονισμένο με τον κλιματικό νόμο. Σημείωσε την υποστήριξη τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υφυπουργού κ.Χρήστου Τριαντόπουλου, που συνέδραμαν προκειμένου να γίνουν πολλά βήματα αποκατάστασης στην περιοχή και να υλοποιηθούν έργα υποδομής αλλά και κοινωνικής πολιτικής. Ανακοίνωσε δε ότι ετοιμάζεται το πρώτο εθνικό σχέδιο ορεινότητας (κατά το πρότυπο της νησιωτικότητας), με συγκεκριμένες κρατικές πολιτικές για τα ορεινά τμήματα της χώρας, που «μπορούν να αποτελέσουν την ραχοκοκκαλιά της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας

-Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης παρουσίασε το Περιφερειακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλέστηκε, η Δυτική Ελλάδα θα χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη τρία πιλοτικά έργα (για πυροπροστασία, διάβρωση των ακτών και αντιπλημμυρικά έργα) που θα αποτελέσουν οδηγό για όλη τη χώρα.

Η δεύτερη θεματική ενότητα εστίασε στο ζήτημα: ««Η Επιστημονική Άποψη» «Ακραία φυσικά φαινόμενα. -Η γειτονιά μας που αλλάζει»

Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών σημείωσε ότι πάντοτε συνέβαιναν έντονα φαινόμενα ενώ υποστήριξε πως είναι συζητήσιμο το κατά πόσο έχουν αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι χρειάζεται τεχνοκρατική αξιολόγηση των λύσεων που προτείνονται, και όχι εκ των προτέρων υιοθέτηση επιλογών που μπορεί να αποδειχθούν ακατάλληλες ή απόρριψη άλλων που ενδέχεται να αποτελέσουν βέλτιστες πρακτικές.

Αλέξανδρος Κατσαούνης, Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Το έργο που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφερόμενος σε ερευνητικές επιστημονικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας, παρουσίασε ο Αλέξανδρος Κατσαούνης Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και τόνισε ότι όλες οι δράσεις και οι προγραμματισμοί που αναπτύσσονται πρέπει να απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και ταυτοχρόνως να υπηρετούν την κλιματική ουδετερότητα.

Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, επεσήμανε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μνημεία και υποδομές που επηρεάζονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την γυψοποίηση των λίθων. Υπενθύμισε δε ότι ζούμε στην πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, είπε, χρειάζονται δράσεις μείωσης της ευπάθειας και τρωτότητας των κατασκευών, προκειμένου να αυξηθεί η στατική τους επάρκεια και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ, ώστε να άλλαξαν τα πρότυπα για τις νέες κατασκευές.

Θόδωρος Τζαμαλούκας, Δικηγόρος

Στα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σαφήνειας του θεσμικού πλαισίου στάθηκε ο Δικηγόρος Θόδωρος Τζαμαλούκας. «Πρέπει, τόνισε, να είναι σαφές τι πρέπει να κάνει ο καθένας ώστε να αναλαμβάνει τις ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις. Στη χώρα μας ο εχθρός της σαφήνειας είναι η εγκύκλιος, που συχνά χρησιμοποιείται όχι για να ερμηνεύσει το νόμο αλλά για να τον τροποποιήσει η και να τον καταργήσει!».

Συνεργασία «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», κ. Γιώργος Καπεντζώνης, από το Πανεπιστήμιο Πατρών οι κ.κ Διονύσης Μαντζαβίνος Αντιπρύτανης,  Αλέξανδρος Κατσαούνης Πρόεδρος Χημικών Μηχανικών και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής συμφώνησαν να προωθηθεί μεταξύ τους συνεργασία για την υποστήριξη και προώθηση έργων ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας.

Η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα του Συνεδρίου είχε τίτλο: «Η Λύση» Στο μέσον της κλιματικής κρίσης, μια λαμπερή πλευρά».

Αναπτύχθηκαν εισηγήσεις ως εξής:

Γεώργιος Καζαντζόπουλος, Διευθυντής Περιβάλλοντος ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Tα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του αυτοκινητοδρόμου παρουσίασε ο Γεώργιος Καζαντζόπουλος, Διευθυντής Περιβάλλοντος ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε λύσεις εγκατάστασης φωτισμού led που προσαρμόζεται στις φωτιστικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, αναβάθμιση των κτιρίων των ΣΕΑ, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων οδικής βοήθειας. Ο ίδιος  ανακοίνωσε ότι ως το 2025 θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ κατά μήκος της οδού που θα καλύπτουν το 70 % των αναγκών του δρόμου και ένα μέρος της ενέργειας θα πωλείται στο δίκτυο. Στόχος είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 30 % ως το 2030.

Επαμεινώνδας Τριβήλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»

Την  ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για την πράσινη συμφωνία υπογράμμισε ο Επαμεινώνδας Τριβήλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»,  ενώ υπενθύμισε ότι οι Δήμοι έχον υποχρέωση να καταρτίσουν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης των Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία σύντομα θα αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση οποιασδήποτε χρηματοδότησης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κορύφωση εργασιών Συνεδρίου-Μηνύματα & ανακοινώσεις:

Οι εργασίες του Συνεδρίου κορυφώθηκαν με μηνύματα, που απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, αφού προηγήθηκε ολοκληρωμένη εισήγηση- παρουσίαση από την Έλενα Μουρελάτου, Πολιτικός Μηχανικός, Επιστημονικός - Τεχνικός Συνεργάτης του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», για την διαχείριση των πόρων με βάση τους σύγχρονους κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Έλενα Μουρελάτου, Πολιτικός Μηχανικός, Επιστημονικός - Τεχνικός Συνεργάτης του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»

Η Έλενα Μουρελάτου, Πολιτικός Μηχανικός, Επιστημονικός - Τεχνικός Συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες παρουσίασε τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης των αδρανών δομικών υλικών, η οποία εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την φυσική τους εξόρυξη από το υπέδαφος και τη μεταφορά τους στα σημεία που χρειάζεται. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το περιβαλλοντικό όφελος καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την επεξεργασία των υλικών προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν αντιστοιχούν περίπου στο ένα όγδοο των εκπομπών που προκαλεί η διαδικασία εξόρυξης. Σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι στο τέλος Ιουλίου η ανθρωπότητα είχε καταναλώσει τους πόρους που μπορεί να παράξει ο πλανήτης σε μια χρονιά, που σημαίνει ότι κατά το τελευταίο 5μηνο οι πόροι που καταναλώνονται δεν αναπληρώνονται από τη φύση.

Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή την επόμενη τριετία το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων με χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα αναδασωθούν περί τα 170.000 στρέμματα. Πρόσθεσε ότι τα έργα καθαρισμού ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων με τη διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε έκταση 70.000 στρεμμάτων συνέβαλαν αποφασιστικά στην σχετικά επιτυχή εξέλιξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα τόνισε ότι είναι υπό εκπόνηση διαχειριστικές μελέτες για τα δάση που θα προσδιορίσουν μεταξύ άλλων ποιες άλλες δραστηριότητες (όπως ο οικοτουρισμός) μπορούν να αναπτυχθούν στα δάση, πέρα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα (υλοτομία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ. «Όραμά μας, κατέληξε ο κ. Αραβώσης, είναι το «έξυπνο δάσος» με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προστασία, διαχείριση και εποπτεία του».

Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου.

Ο Στάθης Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι το Πράσινο Ταμείο ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για κλιματικά ουδέτερες πόλεις και χρηματοδοτεί για το σκοπό αυτό τους έξι πρώτους ελληνικούς Δήμους. Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη που χρηματοδοτούνται για να ενεργοποιήσουν τις δράσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή. Στόχος είναι, το 2030 η χώρα μας να διαθέτει 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. «Η προσπάθεια που κάνουμε μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος Life για την κλιματική αλλαγή, πιάνει τόπο», κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος.