Καλύβια: Ποδηλατικός τουρισμός για ζευγάρι Ολλανδών

Ο Τζορτζ (George) και η Ελένα (Helena) από το Άμστερνταμ, έκαναν ποδηλατικό τουρισμό στην πατρίδα μας, μας είπαν ότι τώρα επιστρέφουν στο ¨σπίτι¨ τους και ακολουθώντας την συγκεκριμένη διαδρομή που περιελάμβανε και το χωριό μας, θα κατευθυνθούν προς Ηγουμενίτσα και με καράβι θα ¨περάσουν¨ απέναντι, στο λιμάνι της Ανγκόνας στην Ιταλία.

Οι δυο ποδηλάτες το προηγούμενο διάστημα είχαν επισκεφθεί την Πελοπόννησο και παραθαλάσιες περιοχές και τώρα ήρθε η ώρα της επιστροφής, αφού όπως μας είπαν, πέρασαν θαυμάσια στην πατρίδα μας!

Πολλοί ποδηλάτες, κυρίως για να αποφύγουν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, επιλέγουν μέσω χαρτών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, διαδρομές επίπεδες, με μικρότερη κυκλοφοριακή κίνηση, ή διαδρομές που έχουν ιστορικά μνημεία, είτε παραδοσιακούς οικισμούς, ή πολύ περισσότερο, όμορφο περιβάλλον με ποτάμια, λίμνες και δένδρα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι, στο εξωτερικό, μια πολύ διαδεδομένη «φυλή» περιηγητών είναι οι «ποδηλατοτουρίστες». Είναι οι άνθρωποι που φορτώνουν μετρημένα υπάρχοντα σε ποδηλατικές τσάντες και κινούνται από μέρος σε μέρος με αργούς ρυθμούς, ζουν σε επαφή με το τοπίο και απολαμβάνουν λεπτομέρειες που άλλοι προσπερνούν. Θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει τον ποδηλατοτουρισμό με την κρουαζιέρα, με την έννοια ότι η χαρά του μέσου είναι συχνά το ίδιο σημαντική με τους σταθμούς του ταξιδιού. Επιπλέον, η ποδηλατική περιήγηση είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον είδος τουρισμού και ταυτόχρονα πηγή εσόδων για τους τόπους που υποδέχονται τους ποδηλάτες, γιατί επιμηκύνει την τουριστική σεζόν και φέρνει επισκέπτες σε μέρη στα οποία σπανίζουν.

Και η περιοχή των Καλυβίων Αγρινίου τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό για πολλούς ποδηλάτες, είτε έρχονται μεμονωμένα, είτε σε παρέες, (οι πιο πολλοί κυρίως από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι), είτε ποδηλάτες που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες Brevet, είτε ¨ξένους¨ όπως οι φίλοι μας από την Ολλανδία ο Τζορτζ και η Ελένα, που πέρασαν έστω και για λίγο από τον τόπο μας.

Μήπως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από ιδιώτες, ώστε να αξιοποιηθεί πιο ¨δυναμικά¨ ο ποδηλατικός τουρισμός, ώστε να προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για το χωριό μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή;