Χοροί και τραγούδια στην πλατεία Καλυβίων

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην πλατεία του χωριού μας η τελετή λήξης των χορευτικών τμημάτων Καλυβίων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου (ΚΕΔΑ) με παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς της πατρίδας μας!

Συμμετείχαν η Γυναικεία Χορωδία Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος», παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα, το Παιδικό και Εφηβικό τμήμα, καθώς και το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Γυναικών Καλυβίων.

Ο χορός σαν συνδυασμός της μουσικής και της κινήσεως αποτελεί μία από τις κυριότερες ψυχαγωγικές εκφράσεις της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων που εμφανίζεται ήδη από την πρωτόγονη φάση των διάφορων λαών.

Οι εμπειρίες και τα συναισθήματα ακόμη και τα πρώτα χρόνια επαφής του κάθε ανθρώπου με την τέχνη και τα σημαίνοντα του χορού μπορούν και πρέπει να είναι μαγικά, να δημιουργούν και να ωριμάζουν εμπειρίες και συναισθήματα που ταυτίζονται σε σημαντικό βαθμό με την μαγεία της πρώτης ζωτικής εξερεύνησης του «είναι». Ο χορός λοιπόν αποτελεί καλλιτεχνική δημιουργία που συνδέεται άμεσα με την κοινωνία και την ιστορία κάθε τόπου αλλά συγχρόνως δίνει στον νέο την αίσθηση ότι διασκεδάζει πραγματικά και με την ψυχή του. Και ο χορός απόψε εδώ καλά κρατεί.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου, την Τοπική Κοινότητα Καλυβίων και τα μέλη των Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών Καλυβίων (ΚΕΔΑ).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Γυναικεία Χορωδία Καλυβίων ¨Άγιος Νικόλαος¨ με Χοράρχη τον κ. Νικόλαο Στρατόπουλο και τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας, παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια.

Την δημοτική ορχήστρα αποτελούσαν οι εξής μουσικοί:

Νίκος Στρατόπουλος, λαούτο, Δημήτρης Καραλής, ούτι, Νίκος Διώτης, κιθάρα, Ανδρέας Φούκας, κλαρίνο και οι μικροί, Ορέστης Μαλεσιάδας, τουμπερλέκι και Λάμπρος Δρακόπουλος, φλογέρα.

Στη συνέχεια το Παιδικό τμήμα χόρεψε χορούς της Ηπείρου, το Εφηβικό τμήμα χόρεψε νησιώτικους χορούς από τις Κυκλάδες και το Γυναικείο Χορευτικό Τμήμα, που λειτουργεί στο χωριό μας τα τελευταία χρόνια και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κας Γεωργίας Πούτα, παρουσίασε χορούς της Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιώργος Πανταζόπουλος, ενώ την παρακολούθησε πολύς κόσμος.