Ζευγάρι πελαργών εγκαταστάθηκε στην εκκλησία

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Νέοι ¨νοικάρηδες¨ ήρθαν νωρίς νωρίς με την αρχή της χρονιάς και ήδη ανακαινίζουν την πελαργίσια φωλιά στον τρούλο της εκκλησίας του χωριού μας!

Ζευγάρι πελαργών που παρέμεινε στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού τις προηγούμενες ημέρες έκανε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη φωλιά τελικά αποφάσισε να την κάνει ¨μόνιμη¨κατοικία του αφού πρόκειται για ¨μεζονέτα¨ πολυτελείας!

Όπως μάθαμε, οι συγκεκριμένοι πελαργοί μάλλον δεν είχαν μεταναστεύσει για τις ζεστές χώρες, όπως έκαναν οι περισσότεροι πελαργοί, αλλά προτίμησαν τις παραλίμνιες περιοχές της Λυσιμαχίας, ή τον βιότοπο του Αχελώου όπου έβρισκαν άφθονα ψάρια και τροφή για να επιβιώσουν.

Δεν αποτελεί βέβαια σπάνιο φαινόμενο η μη μετανάστευση κάποιων πελαργών αφού είναι πολύ ανθεκτικοί στο κρύο και αν βρούν τροφή στην ίδια περιοχή ξεχειμωνιάζουν.

Πάντως η φωλιά που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, είναι σχεδόν έτοιμη και απλώς χρειάζονται λίγες μόνο… μικροεπισκευές για να τελειοποιηθεί, ενώ περιστέρια και σπουργίτια που είχαν κάνει ¨κατάληψη¨ για αρκετούς μήνες, αναγκαστικά ¨μετακόμισαν¨ για αλλού.

Πάντως για άλλη μια χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο κάποιο πελαργοί να μην μεταναστεύουν σε άλλες χώρες με ζεστό κλίμα, αλλά προτιμούν να παραμένουν εδώ, στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.