Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη νεανική παραβατικότητα

Στην παρουσίαση του θέματος από την εξαιρετική  ομιλήτρια, κα Μανιάκη Ευτυχία, αρχικά δόθηκε η εννοιολογική και θεωρητική προσέγγιση του ανήλικου παραβάτη στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο, ενώ στη συνέχεια έγιναν αναφορές στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας κυρίως από τους φορείς κοινωνικοποίησης ενός παιδιού (σχολείο, οικογένεια) και τα ΜΜΕ. Έπειτα γίνεται αναφορά στη σχολική βία που συνήθως αποτελεί τον προάγγελο της σύγχρονης εγκληματικότητας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι, η εκδήλωση κάθε είδους αντικοινωνικής ή παραβατικής συμπεριφοράς από το παιδί φέρνει αλλαγές στη ζωή όχι μόνο του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας. Κάποιες πράξεις (πχ. φυγή από το σπίτι, ακατάλληλες συναναστροφές, διακοπή φοίτησης από το σχολείο, υποψία χρήσης ουσιών) μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικές τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί μπορεί να νιώσει ποικίλα, ίσως και αμφιθυμικά συναισθήματα, μεταβαίνοντας από διαφορετικές συναισθηματικές φάσεις : να θυμώσει, να σοκαριστεί/να φοβηθεί, να νιώσει ενοχές, νανιώσει αδυναμία ή συναισθήματα έντονης κυριαρχίας...

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει ο γονέας είναι ότι, σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει και δεν αδιαφορεί για την περιπέτεια του παιδιού του. Απεναντίας, του δίνουνε να καταλάβει με τα λόγια τους και με τη στάση τους ότι είναι ανιδιοτελείς σύμμαχοι στην πορεία της ζωής του.

Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα από τους γονείς γύρω από τη φύση, τις μορφές και τα αίτια γέννησης της παραβατικότητας των ανηλίκων αλλά και την χρησιμότητα των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.

Την εκδήλωση για το επίκαιρο αυτό κοινωνικό θέμα συνδιοργάνωσαν, το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων, το Γυμνάσιο Καλυβίων και το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Δημητρίου Αθανασία, Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, η κα Αναστασία Μήτσου Κοινωνική Λειτουργός από την Ημερήσια Φροντίδα Καλυβίων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ο κ. Τσιλίκας Θεόδωρος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας, ο κ. Θωμάς Δρακόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δ. Σχολείου Καλυβίων καθώς και γονείς μαθητών.