Οι προετοιμασίες για τη νέα χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Με χρήματα που διατέθηκαν από το σχολικό ταμείο, ανατέθηκε σε ελαιοχρωματιστή να βαφούν πόρτες, παράθυρα και ντουλάπες, ενώ για το σκοπό αυτό από το δήμο Αγρινίου διατέθηκαν 30 κιλά χρώμα.

Χθες το πρωί, μέλη του Σύλλογου Γονέων & Κηδεμόνων έκοψαν με χορτοκοπτικό μηχάνημα τα χορτάρια σε διάφορα σημεία του προαυλίου και έγιναν καθαριότητες, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων προσφέρθηκε να βάψει και να ασπρίσει εξωτερικούς τοίχους και διάφορα σημεία στο προαύλιο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι, όλες οι δαπάνες και οι εργασίες προγραμματίστηκαν και υλοποιούνται από την Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, με την σημαντική εθελοντική προσφορά κατοίκων του χωριού μας.

Εν τω μεταξύ, χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή χρονιά, αφού μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα συμπληρωθούν οι ειδικότητες που χρειάζονται, ενώ ο καθιερωμένος Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων θα πραγματοποιηθεί το πρωί της επόμενης Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, με τα καινούργια βιβλία να βρίσκονται ήδη στο σχολείο για να διανεμηθούν σε λίγες μέρες στους μικρούς μαθητές.

Το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων θα έχει φέτος 81 μαθητές, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγγραφούν στην Α΄ Τάξη και κάποια παιδιά από οικογένειες ρομά.

Αναγκαία η συντήρηση και η αναβάθμιση των υποδομών του σχολείου

Ταυτόχρονα όμως το σχολικό κτίριο έχει ανάγκη να συντηρηθεί εσωτερικά και εξωτερικά, διότι με την πάροδο των χρόνων υπάρχουν φθορές στην τοιχοποιία του, ενώ πρέπει να αποκτήσει επίσης:

- Νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, διότι η υπάρχουσα υποδομή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες από την χρήση φωτοτυπικών, αιρ κοντίσιον και ηλεκτρονικών υπολογιστών, άρα πρέπει το δίκτυο να αναβαθμιστεί.

- Αλλαγή των πεπαλαιωμένων μεταλλικών παραθύρων στις αίθουσες και αντικατάσταση τους με κουφώματα αλουμινίου και διπλά τζάμια, ώστε να επιτευχθεί μόνωση και να σταματήσει το ¨φαινόμενο¨ εισδοχής βρόχινων νερών εντός του κτιρίου…  

- Χρειάζονται επίσης ελαιοχρωματισμοί στα κάγκελα της περίφραξης και την εξώπορτα του προαυλίου, βάψιμο των τερμάτων και διαγραμμίσεις στα γήπεδα αθλοπαιδιών.

- Αυτές τις μέρες τεχνικό συνεργείο κατασκευάζει μια τουαλέτα που θα εξυπηρετεί  άτομα ΑΜΕΑ, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες μέρες.

Όμως να σημειωθεί εδώ ότι, πρέπει να διευρυνθούν και να βελτιωθούν οι υποδομές για άτομα ΑΜΕΑ, με τη δημιουργία ραμπών πρόσβασης που θα οδηγούν με ασφάλεια, από και προς τις αίθουσες του κτιρίου.

- Αναγκαία είναι και η πρόνοια από τους αρμόδιους φορείς για την απομάκρυνση αδέσποτων ζώων από το χώρο του σχολείου, φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα, ιδιαίτερα την προηγούμενη χρονιά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, πριν λίγες μέρες, ένα μέρος από το παλιό αρχείο του σχολείου παραδόθηκε, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο Μεσολόγγι, προκειμένου να αξιοποιηθούν επιστημονικά από ερευνητές και το ευρύ κοινό, καθώς και για την προώθηση της ιστορικής έρευνας στο χώρο της εκπαίδευσης.