Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα»

Ο καπνός στην περιοχή του Αγρινίου ταξινομείται ως πλουτοπαραγωγική πηγή αλλά και ως στοιχείο που όριζε και ορίζει την τοπική πολιτισμική ταυτότητα, ως στοιχείο επίσης που ανάγεται σε σύμβολο της σκληρής εργασίας αλλά και της ικανοποιητικής διαβίωσης, σε πόρο που ρύθμιζε την τοπική οικονομία και διαμόρφωνε τις περιόδους της ύφεσης και της ακμής της, σε κοινωνική τέλος ορίζουσα των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος. Η διάρρηξη της πραγματικής και συμβολικής σχέσης του αγρότη και του καπνεργάτη με τον καπνό, προς το τέλος του 20ού αιώνα επέφερε, σταδιακά, δραματικές αλλαγές στη ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους, της πόλης.

Η εντεινόμενη, λόγω και της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, ανεργία, η επισφάλεια, η μετανάστευση των νέων, η φτώχεια και η αβεβαιότητα, συνιστούν σήμερα μια από τις σταθερές της αγροτικής και εργατικής καθημερινότητας, δομώντας παράλληλα πολλαπλές ταυτότητες, συχνά μετέωρες και ασταθείς. Το τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι βαθιές ρήξεις και κρίσεις στα κοινωνικά υποκείμενα, πώς βιώνονται, πώς και με ποιους τρόπους αυτά αντιδρούν για την αντιμετώπιση τους, πώς τέλος εμπλέκονται στα πεδία δράσης, αναλυτικές κατηγορίες όπως οικογένεια, φύλο, εθνότητα, επαγγελματική ειδίκευση, κοινωνική διαστρωμάτωση, τοπικότητα, πολιτισμός, τι σημασία έχουν οι προσδοκίες, οι εθιμικά προσδιορισμένες αντιλήψεις, ακόμα και τα συναισθήματα, συνιστούν στον παρόντα τόμο, ενδεικτικά ερωτήματα αλλά και πεδία της εθνογραφικής έρευνας και μελέτης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος  και την ανάγκη επανεκκίνησης της συλλογικής μνήμης που οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου: «Πρόκειται για ένα  πόνημα που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της ιστορίας του καπνού στην περιοχή μας. Με αξιόπιστη προσέγγιση  αναδεικνύει τη σημασία του ερευνώντας ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Ακολουθεί τη διαδρομή από την χρυσή εποχή του ελληνικού καπνού  και τις ευεργεσίες των καπνεμπόρων έως τους κοινωνικούς αγώνες και τις καπνεργατικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα εστιάζει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης αισθητικής όπως αυτή  εκφράστηκε μέσα από την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών.

Η αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων μας υπενθυμίζει ότι «η ιστορία δεν είναι φορτίο για τη μνήμη,  αλλά φώτιση για την ψυχή».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Πατρώνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών  και το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Ιορδάνης Ψημμένος, Καθηγητής στοΠάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η κα Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια.

Η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στην κ.  Κωνσταντίνα Μπάδα ενώ οι υπόλοιποι συγγραφείς οι: Έλλη Λεμονίδου, Σπύρος Χουλιάρας, Βασίλης Πατρώνης, Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Χρήστος Τσαρούχης και Βούλα Σκαμνέλου.