Τα παιδιά είπαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς…

Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος στα Καλύβια, με τα παιδιά κάθε ηλικίας με το πρώτο φως της ημέρας να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα φροντίζοντας να κρατήσουν ¨ζωντανό¨ το ¨πνεύμα¨ των Χριστουγέννων, γεμίζοντας με φως και αγάπη τις καρδιές όλων μας!

Σε κάθε γειτονιά του χωριού μας, αλλά και στους οικισμούς του Αγ. Γεωργίου και του Πλατάνου, χαρούμενες φωνές και μελωδικοί ήχοι ακούστηκαν παντού γεμίζοντας χαρά και αισιοδοξία τους ανθρώπους στην σημερινή ηλιόλουστη μέρα!

Η ιστορία για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς διαδραματίζεται στο Βυζάντιο και πρόκειται για μία ιστορία αγάπης.

Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες-τισες, παρά μόνο σε γιορτές, όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.

Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα.

Επειδή όμως δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει, παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές, αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου, να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα, που είχε συνθέσει.

Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους ανάμεσα στις ευχές, με σκοπό να εκδηλώσει με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο τον έρωτά του για εκείνη.

Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε, ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα θα «παίνευε» την καλή του.

Χρόνια Πολλά & Καλή Πρωτοχρονιά!!!