Ο Ανδρέας Κατερινόπουλος στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

To Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, παρουσιάζει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, το ορχηστρικό έργο «Ojos Verdes», όπου και ¨βρίσκει¨ επιτέλους το δρόμο του για τη  φεστιβαλική συναυλία, όπου τη βασική σύνθεση ερμηνεύει η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου! Το μινιμαλιστικό αυτό έργο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» το 2014 και αποτελείται από 7 πρωτότυπα soundtracks που γράφτηκαν για ένα υποθετικό φιλμ.

Η ορχήστρα θα αποτελείται από ένα ensemble εγχόρδων (string ensemble) και πιο συγκεκριμένα από ένα οκτέτο εγχόρδων, βιολιά, τσέλο, φλάουτο, ευρωπαϊκά κρουστά, κιθάρα, μπουζούκι και μαντολίνο.

Εμφανίζεται ως Σολίστ ο βιρτουόζος βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης.

Συμμετέχει το Κουαρτέτο Αέναον που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Γεώργιος Μάνδυλας, Βασίλης Σούκας, Μάνος Γουβέλης, Αστέριος Πούφτης) και η μικτή παιδική χορωδία Cantelena Πάτρας με 40 χορωδούς. Mαζί τους οι Γεώργιος - Ραφαήλ Γαϊτάνος, Μαρία Γούτου, Γιώργος Αρνής, Γιώργος Μπαράκος, Δημήτρης Μακρής, Δημήτρης Βασιλακόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα αποδοθεί το έργο «Τα Πουλιά Ανήκουν στον Ουρανό». Το έργο αποτελείται από Σουίτες για μπαλέτο και κινηματογραφικές σουίτες, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το ποίημα του Federico Garthia Lorca «Η Κιθάρα», σε ελεύθερη απόδοση της στιχουργού Λίνας Δημοπούλου. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται  το ποιήμα του Γεώργιου Σεφέρη «Λίγο Ακόμα» σε μελοποίηση κι αυτό του Ανδρέα Κατερινόπουλου.

Το λυρικό μπουζούκι σε συνδυασμό με την παρουσία των εγχόρδων στην πολυαναμενόμενη παράσταση, η μουσική αυτή αντίθεση, είναι τα δύο πρόσωπα του Ανδρέα Κατερινόπουλου, παρουσιάζοντας μέρος απότο πολυποίκιλο μουσικό του πορτρέτο. Oι στίχοι της σύνθεσης ¨Ojos Verdes¨ είναι εμπνευσμένοι από το διαμάντι της Κουβανέζικης μουσικής, από το διάσημο boleroAquellos Ojos Verdes” (Αυτά τα πράσινα μάτια). Tο τραγούδι γράφτηκε το 1929 σε στίχους (ισπανικά)  του  Κουβανού ποιητή και τενόρου Adolfo Utrera.

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας με την οντότητα που το διακρίνει, σε συνδυασμό με την μελωδική αλχημεία του έργου «Ojos Verdes», που προσεγγίζει και χρησιμοποιεί στοιχεία μοντέρνας κλασικής μουσικής και worldmusic, φαντάζει και θα είναι το ιδανικό σκηνικό για να μεταφέρει το παρευρισκόμενο κοινό στο μαγικό μουσικό του σύμπαν.

Tιμές εισιτηρίων: 10 & 7 ευρω (μειωμένο)

Πηγή: kathimerini.gr