Τα Καλύβια της Ελλάδας…

Γενικώς θα λέγαμε ότι, το όνομα Καλύβια προέρχεται από τη λέξη "καλύβη-βα" που ετυμολογείται ως «ταπεινός, μονώροφος οικίσκος εξ ενός δωματίου και άνευ ξύλινου πατώματος, εστεγασμένος διά χόρτων και κλάδων ή κεράμων - εξοχικόν πρόχειρο παράπηγμα».

Καλύβια Αγρινίου, το χωριό του κάμπου...

Τα Καλύβια είναι πεδινός οικισμός της Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 30 μέτρων και βρίσκονται στην δυτική πλευρά της πεδιάδας του Αγρινίου και κοντά στην κοίτη του Αχελώου ποταμού. Απέχουν 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Αγρινίου και 36 χλμ. νοτιοδυτικά από το Μεσολόγγι. Η τοπική κοινότητα Καλυβίων έχει συνολική έκταση 33.651 στρεμμάτων πεδινής μορφής, από τα οποία τα 22,5 χιλιάδες περίπου στρέμματα αρδεύονται.

Μαζί με τους οικισμούς  του Αγίου Γεωργίου και του Πλατάνου, αποτελούν την τοπική κοινότητα Καλυβίων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αγρινίου του Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 1.376 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 965.

Από την αναζήτησή μας στη Βικιπαίδεια βρήκαμε καταγεγραμμένες συνολικά 39 κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς, με την επωνυμία Καλύβια, ενώ πιθανό είναι να υπάρχουν και άλλες περιοχές και οικισμοί που δεν καταγράφηκαν.  Την ονομασία Καλύβια τη συναντάμε σε πολλούς νομούς της Ελλάδας και ας δούμε που βρίσκονται:

Με το όνομα Καλύβια αναφέρονται οι παρακάτω κωμοπόλεις,  χωριά και οικισμοί της Ελλάδας:

Καλύβια Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας, Καλύβια Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας, Καλύβια Αρκαδίας, Καλύβια Καρύστου Ευβοίας, Καλύβια Κηρέως Ευβοίας, Καλύβια Αμαλιάδας Ηλείας, Καλύβια Βαρθολομιού Ηλείας, Καλύβια Λασιώνος Ηλείας, Καλύβια Τυμπακίου, Καλύβια Θάσου, Καλύβια Ζαγορίου Ιωαννίνων, Καλύβια Κόνιτσας Ιωαννίνων, Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, Καλύβια Καρδίτσας, Καλύβια Κορινθίας, Καλύβια Λακωνίας, Καλύβια Λάρισας, Καλύβια Μεσσηνίας, Καλύβια Μονοφατσίου, Καλύβια Πέλλας, Καλύβια Ροδόπης, Καλύβια Σκιάθου, Καλύβια Ανάληψης στο νομό Λάρισας, Καλύβια Αστρά στο νομό Ηλείας, Καλύβια Βαρβάρας στο νομό Χαλκιδικής, Καλύβια Βαρικού στο νομό Πιερίας, Καλύβια Ήλιδας στο νομό Ηλείας, Καλύβια Θεολόγου στο νομό Λακωνίας, Καλύβια Θορικού στο νομό Αττικής, Καλύβια Καρνέση στο νομό Αρκαδίας, Καλύβια Καρυών στο νομό Αρκαδίας, Καλύβια Λιβαδίου Αραχώβης στο νομό Βοιωτίας, Καλύβια Μυρτουντίων στο νομό Ηλείας, Καλύβια Ολύμπου στο νομό Αττικής, Καλύβια Παραλίας στο νομό Αττικής, Καλύβια Σοχάς στο νομό Λακωνίας, Καλύβια Φυλακτής στο νομό Καρδίτσας, Παγκραταίϊκα Καλύβια στο νομό Αχαΐας, Φιλέικα Καλύβια Καλαβρύτων στο νομό Αχαΐας.

Ας γνωρίσουμε κάποιες από τις κωμοπώλεις και τα χωριά με την ονομασία «Καλύβια»

Καλύβια Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας

Τα Καλύβια (Τοπική Κοινότητα Σαρδινίων), ανήκουν στον δήμο Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Η επίσημη ονομασία είναι “τα Καλύβια”. Τα Καλύβια έχουν πληθυσμό 50 ατόμων και βρίσκονται σε  υψόμετρο 144 μέτρα. Μαζί με τα Σαρδίνια, έχουνε συνολικό πληθυσμό 1.078 κατοίκους.

Καλύβια Θορικού

Τα Καλύβια Θορικού είναι χωριό της Ανατολικής Αττικής, πίσω από τον Υμηττό, σε απόσταση 33 χμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών. Με την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση ανήκουν στον Δήμο Σαρωνικού. Πληθυσμός 14. 424 (2011) και βρίσκονται σε υψόμετρο 110 μέτρα.

Από τη γεωγραφική φυσιογνωμία της περιοχής πηγάζει και η ονομασία του Δήμου, καθώς εκεί διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, που περιβάλλονταν από το Πάνειο Όρος, οι εργάτες του Θορικού Λαυρίου, που διέρχονταν για να εργαστούν στα ορυχεία ή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλη.

Καλύβια Ήλιδας

Τα Καλύβια Ήλιδας γνωστά και ως Καλύβια Αμαλιάδας βρίσκονται στον δήμο Ήλιδας στον νομό Ηλείας. Το χωριό βρίσκεται δυτικά των αρχαίων γυμνασίων της Ήλιδας. Το 2001 είχε πληθυσμό 365 κατοίκων.

Καλύβια Θάσου

Τα Καλύβια ή Άγιος Γεώργιος είναι χωριό που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θάσου, περίπου 1 χλμ. από τα Λιμενάρια.

Το χωριό ονομάστηκε έτσι λόγω των καλυβών που κατασκευάστηκαν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τους κατοίκους που ήρθαν από το Κάστρο, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Καλύβια Ζαγορίου Ιωαννίνων

Τα Καλύβια είναι ορεινό χωριό στο Κεντρικό Ζαγόρι του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 620 μέτρων που βρίσκεται στις βορειοδυτικές απολήξεις του όρους Μιτσικέλι. Απέχει 38 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, και 4 χλμ. βορειοανατολικά από το Καλπάκι. Αναφέρεται ότι υπήρχε ως οικισμός τον 14ο με 15ο αιω. με το όνομα Βαστανιοί και από αυτό μετακινήθηκαν οικογένειες γαιοκτημόνων που εγκαταστάθηκαν στα χωριά Ελαφότοπος και Βίτσα.

Καλύβια Κόνιτσας

Καλύβια Κόνιτσας Ιωαννίνων α Καλύβια βρίσκονται στις δυτικές όχθες του Βοϊδομάτη και επάνω στην εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων. Απέχουν 52 χλμ Β.-ΒΔ. της πόλης των Ιωαννίνων και 12 χλμ. ΝΑ από την Κόνιτσα..Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τον Κλειδωνιά αποτελούν τη τοπική κοινότητα Κλειδωνιάς που ανήκει στη δημοτική ενότητα Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 125 κατοίκους.

 

Καλύβια Μονοφατσίου Κρήτης

Τα Καλύβια είναι χωριό και πρώην κοινότητα στην επαρχία Μονοφατσίου, στα Αστερούσια Όρη, σε υψόμετρο 240 μέτρων. Βρίσκεται στην κορυφή λόφου κοντά στον ποταμό Αναποδάρη. Υπάγεται διοικητικά στο Δημοτικό διαμέρισμα Καλυβίων του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Με βάση την απογραφή του 2001, έχει 229 κατοίκους (μόνιμοι κάτοικοι το 2015 131). Απέχει από το Ηράκλειο 42,8 χλμ.

Καλύβια Ροδόπης

Τα Καλύβια είναι ορεινό χωριό του νομού Ροδόπης. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις πλαγιές των Ορέων Βυρσίνης, της ανατολικής Ροδόπης και αποτελούν τον πιο ορεινό οικισμό της περιοχής. Τα Καλύβια ανήκουν στον Δήμο Αρριανών. Ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 51 κάτοικοι, όλοι σχεδόν Πομάκοι.

Καλύβια Σκιάθου

Τα Καλύβια είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Σκιάθου μετά την πόλη της Σκιάθου, με 312 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τα Καλύβια αναγνωρίστηκαν ως οικισμός το 1961 αλλά καταργήθηκαν το 1971, για να ξαναδημιουργηθούν το 2001, όταν είχαν 179 κατοίκους. Σήμερα διοικητικά υπάγεται στο δήμο Σκιάθου της περιφερειακής ενότητας Σποράδων της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καλύβια Αναλήψεως Λάρισας

Ο οικισμός χτίστηκε το 1922 από πρόσφυγες από την Τουρκία. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 90 κατοίκους. Υψόμετρο 160μ.

Καλύβια Αστρά Ηλείας

Εγγύς του χωριού Αστράς Ηλείας και σε χαμηλότερο υψόμετρο βρίσκεται ο οικισμός Καλύβια Αστρά.Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 800-900 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Ερύμανθου, στα Λάμπεια Όρη.

Καλύβια Βαρικού Πιερίας

Τα Καλύβια Βαρικού είναι παραλιακός οικισμός του Δήμου Δίου-Ολύμπου.Το 2007 δημιουργήθηκε στο Βαρικό το λεγόμενο "Χωριό των Ψαράδων". Πληθυσμός 38 κάτοικοι.

Καλύβια Λιβαδίου Αραχώβης

Τα Καλύβια Λιβαδίου το πιο ορεινό χωριό του νομού Βοιωτίας. Πρόκειται για παλιό κτηνοτροφικό χωριό, χτισμένο σε ένα οροπέδιο του Παρνασσού σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Στο παρελθόν υπήρχαν σε αυτό μόνο θερινές κατοικίες κτηνοτρόφων από την γειτονική Αράχωβα. Ο πληθυσμός τους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 81 κατοίκους ενώ από το 2011 ανήκει στο νέο Δήμο Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας. Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.

Παγκραταίϊκα Καλύβια Αχαΐας

Τα Παγκραταίϊκα Καλύβια είναι μικρός οικισμός της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας. Διοικητικά ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων. Έχει πληθυσμό 49 κατοίκους (2011), και βρίσκεται σε υψόμετρο 501 μ.

Φιλέϊκα Καλύβια Καλαβρύτων

Τα Φιλέικα Καλύβια Καλαβρύτων βρίσκονται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 667 μέτρων. Ο πληθυσμός του οικισμού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι  52 κάτοικοι.

Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Τα Μεγάλα Καλύβια είναι κωμόπολη και δημοτική ενότητα του Δήμου Τρικκαίων. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στο δυτικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Τα Μεγάλα Καλύβια υπήρξαν έδρα του πρώην Δήμου Μεγάλων Καλυβίων και έχουν μόνιμο πληθυσμό 1.849 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011, ενώ καταλαμβάνουν έκταση 29.000 στρεμμάτων. Τα Μεγάλα Καλύβια έχουν εξελιχθεί σε κωμόπολη, ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 υπήρξαν έδρα του Δήμου Μεγάλων Καλυβίων. 

Καλύβια Φυλακτής (οικισμός Καρδίτσα)

Ο πρώτος συνοικισμός, τα Καλύβια Φυλακτής, σκαρφαλώνει στο βουνό κι ένα ανηφορικό δρομάκι τον συνδέει με το βορεινό τμήμα της Πεζούλας και τον Αι Γιάννη της Φυλακτής. Ο συνοικισμός, Καλύβια Φυλακτής, σκαρφαλώνει στο βουνό κι ένα ανηφορικό δρομάκι τον συνδέει με το βορεινό τμήμα της Πεζούλας και τον Άι-Γιάννη της Φυλακτής.

Καλύβια Πεζούλας (οικισμός Καρδίτσα)

Τα Καλύβια της Πεζούλας ( βρίσκεται σε υψόμετρο 903 μέτρων και είναι γενέτειρα του αγίου Σεραφείμ), βρίσκονται στο εύφορο οροπέδιο της Νεβρόπολης σε υψόμετρο 820 μέτρων και είναι σχετικά νέος οικισμός.

Πριν από τη δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα οι κάτοικοι των δύο αυτών οικισμών, δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης και διατηρούσαν εδώ τα καλύβια τους: μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές, από καλάμια και λάσπη όπου αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Πανταζόπουλος

Πληροφορίες από el.wikipedia.org

Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια