Προσκύνημα στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας (φωτο)

Στην Παναγία οφείλουμε την σωτηρία του χωριού μας από την θανατηφόρα πανδημία γρίπης που ενέσκηψε κατά τα έτη 1918-1919 και η οποία οδήγησε στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους στα Καλύβια και τη γύρω περιοχή.Τότε ήταν που ζητήθηκε και ήρθε για προσκύνημα από τους χωριανούς μας, η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Την μνήμη αυτού του συμβάντος εορτάζουμε στα Καλύβια με θρησκευτική λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι του χωριού συμμετέχουν με θρησκευτική κατάνυξη κάθε χρόνο πάνδημα  στην λιτανεία που ακολουθεί την Θεία Λειτουργία της Κυριακής και λαμβάνει χώρα στην μικρή πλατεία του χωριού!

Κατά χιλιάδες προστρέχουν οι πιστοί στην χάρη της, άλλοι να την επικαλεστούν και άλλοι θερμά να την ευχαριστήσουν. Όχι μόνο τον Αύγουστο όπου και εορτάζει το μοναστήρι αλλά και όλο τον χρόνο, άνθρωποι γονατιστοί, άλλοι με λαμπάδες και τάματα, μάνες με παιδιά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι που με δυσκολία περπατούν, νέοι που ζητούν την παρηγοριά ,γονείς με τα παιδιά τους… Όλοι προσμένουν καρτερικά στην σειρά, για να φτάσουν στο μικρό και σκοτεινό ναό, καθολικό της Ιεράς Μονής, για να φτάσουν στη Χάρη Της, να ακουμπήσουν τα γεμάτα πίστη χείλη τους στην σεβάσμια εικόνα της Παναγίας, να λάβουν τις δωρεές Της και τις ευλογίες Της.

Δείτε εικόνες από πρόσφατο προσκυνηματικό οδοιπορικό στην Ι.Μ.  Παναγίας της Προυσιώτισσας

Φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζόπουλος