Αιδεσιμότατος  Θεοδόσης Αθανασόπουλος – 10 χρόνια πνευματικής προσφοράς!

Ο πάτερ Θεοδόσης Αθανασόπουλος κατάγεται από το χωριό Αγ. Νικόλαος Αγρινίου, είναι απόφοιτος της Δ΄ Τάξης του  Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών (Ιερατική Σχολή) και έχει πολύτεκνη οικογένεια με 5 ανήλικα παιδιά.

Στα Καλύβια ανέλαβε καθήκοντα ιερέα και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου 2008, ημέρα που συνέπιπτε με την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Νωρίτερα είχε διακονήσει για 2 χρόνια στη Σκουτεσιάδα,  για 6 χρόνια στο χωριό του Αγ. Νικόλαος Αγρινίου και κατόπιν στα Καλύβια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όλες οι ενορίες που υπηρέτησε  έχουν ως προστάτη τον Άγιο Νικόλαο!

Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε η χοροθεσία και του απονεμήθηκε από τον Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά ο τιμητικός εκκλησιαστικός τίτλος του Οικονόμου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε προς το χριστεπώνυμο ποίμνιο ότι, το έργο του ιερέα ήταν και είναι μεγάλο. Δεν είναι απλό και εύκολο. Δεν είναι ένας Εσπερινός και μια Θεία Λειτουργία. Είναι η προς τον Θεό ευσέβεια, ο ζήλος για το θέλημα του Θεού, η ακούραστη πηγή ενέργειας στο να διδάξει, να κατηχήσει, να οδηγήσει, να στηρίξει, να θυσιαστεί για το λαό του Θεού. Είναι το καθαρό και αγιασμένο σκεύος της Χάριτος του Θεού.

Στα 10 αυτά χρόνια (2008-2018) ο αιδεσιμότατος Θεοδόσης Αθανασόπουλος, έχει επιτελέσει πλούσιο ποιμαντικό, θρησκευτικό και κοινωνικό έργο στο χωριό μας συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του.

Καθημερινά εργάζεται για την πνευματική πρόοδο των ενοριτών ενώ βρίσκεται πάντα κοντά στους πιστούς και με τον παρηγορητικό του λόγο τους στηρίζει και τους ενθαρρύνει .

Παράλληλα λειτουργεί τα Κατηχητικά για τους μαθητές και τις γυναίκες , έχει καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση των  ιερών τελετών και εορτών,  όπως για παράδειγμα η λιτάνευση της εικόνας και τον εορτασμό του τοπικού αγίου, η εορτή της Παναγίας της Γρίπης, και άλλων μεγάλων εορτών!

Έχει καθιερώσει την  εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας κάθε Φεβρουάριο, έχει στηρίξει την ίδρυση και λειτουργία της Χορωδίας Γυναικών, με την καθοδήγηση του ιεροψάλτη & Χοράρχη, κ. Ν. Στρατόπουλου, ενώ ακόμη δύο φορές το μήνα τελεί τα Σάββατα στον Ι.Ν. Αγίας Ελεούσας, Θεία Λειτουργία.

Διοργανώνει προσκυνηματικές εκδρομές και εξορμήσεις σε διάφορα μοναστήρια και ναούς της πατρίδας μας, με σκοπό την ψυχική ανάταση, την πνευματική οικοδομή, αλλά και την ενίσχυση και ενδυνάμωση της πίστης μας μέσω των προσκυνημάτων αυτών.

Πρόσφατα, σε συνεργασία με τους Επιτρόπους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης από την Ι. Μητρόπολη, ολοκληρώθηκε η εξωτερική ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, με ελαιοχρωματισμούς, συντήρηση κεραμοσκεπής, συντήρηση κωδωνοστασίου και ρολογιού, φωτισμούς. Επίσης υλοποιήθηκαν η εξωτερική ανακαίνιση και η συντήρηση της λιθοδομής στον παλαιό Αγ. Νικόλαο (κοιμητήριο) καθώς  και η συντήρηση του εξωκλησιού  Αγίου Γεωργίου.

Το κοινωνικό έργο που επιτελεί είναι αξιόλογο αν και πολλές φορές δεν ακούγεται ευρύτερα αφού, ο πάτερ Θεοδόσιος με τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει,  στηρίζει φτωχές οικογένειες και αδύναμους συνανθρώπους μας , με τρόφιμα και ρουχισμό, ενώ δεν σταματά να αγωνίζεται για το καλό των ενοριτών συνεχίζοντας να εφαρμόζει πιστά αυτά που έχει διδαχθεί με επιμονή και υπομονή.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και είναι πολύ σημαντικό για το χωριό μας, ότι ο πάτερ Θεοδόσης Αθανασόπουλος είναι το πρόσωπο που ενδιαφέρεται και νοιάζεται τόσο για το ποιμαντικό έργο, όσο και για το γενικό καλό και την πνευματική πρόοδο των κατοίκων του χωριού μας.

Ευχόμαστε με τη βοήθεια πάντα της Θείας Χάρης, ο αιδεσιμότατος Θεοδόσης Αθανασόπουλος να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια το θεολογικό και πνευματικό του έργο, ώστε να στηρίζει με τον παρηγορητικό και ενθαρρυντικό του λόγο, τους κατοίκους της ενορίας του χωριού μας!