Οικογένεια γερμανών τουριστών ¨απολαμβάνει¨ την ελληνική φιλοξενία!

Ο Τίλο και η Κορντέλια Μπόζελ, μαζί με τον μικρό τους γιο Γιόρμα, από το Σουλ (Suhl) της Θουριγγίας, ξενοίκιασαν το σπίτι που διέμεναν, πούλησαν έπιπλα και οικοσκευή, αγόρασαν ένα τροχόσπιτο και παίρνοντας τα τελείως απαραίτητα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, το ταξίδι τους  από την περιοχή αυτή της Γερμανίας, για τη νότια Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Ο Τίλο εργάζεται ως μηχανικός-συντηρητής σε εργοστάσιο και ασχολείται με την φωτογραφία, ενώ η Κορντέλια είναι δασκάλα χορού – χοροθεραπεύτρια και προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικους.

Διασχίζοντας τη διαδρομή Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία,  Μαυροβούνιο, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία, πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας, στις αρχές Μαρτίου.

Φτάνοντας λίγο μετά την Αμφιλοχία, έκαναν μια στάση για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν τη λίμνη Αμβρακία, όμως άγνωστοι δράστες έσπασαν το παράθυρο του τροχόσπιτου και τους έκλεψαν ταξιδιωτικά έγγραφα, πιστωτικές κάρτες και χρήματα…

Μετά το αρχικό σοκ, η οικογένεια των Γερμανών τουριστών κατευθύνθηκε προς το Αγρίνιο για να καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές το συμβάν… Αφού γνωστοποίησαν το περιστατικό στις αρχές σταμάτησαν σε κεντρικό σημείο της πόλης… Εντελώς αναπάντεχα και για καλή τους τύχη ,ακούγοντας τη συνομιλία του ζευγαριού, τους πλησίασε και  προσφέρθηκε να τους βοηθήσει ο συγχωριανός μας Δημήτρης Μαλεσιάδας, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά γερμανικά…

Το ζεύγος Μπόζελ, διηγήθηκε την περιπέτειά του και στη συνέχεια ο Δημήτρης και η Γερμανίδα, σύζυγός του Κατερίνα, χωρίς δεύτερη σκέψη τους πρότειναν έως ότου ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να φιλοξενηθούν στο σπίτι τους στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, όπως και έγινε…

Επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα και στο χωριό μας εκτός από την φιλόξενη εστία της οικογένειας Μαλεσιάδα, βρήκαν μια ζεστή ¨αγκαλιά¨, συμπαράσταση και απλόχερη αγάπη, ενώ πολύ σύντομα ξέχασαν την αρχική τους περιπέτεια… 

Δοκίμασαν την ελληνική κουζίνα και γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά, αφού ο Δημήτρης και η Κατερίνα έχουν ταβέρνα στην πλατεία του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων.

Όπως μας είπαν, ταξιδεύουν για περίπου 8 μήνες στη νότια Ευρώπη, όχι μόνο για αναψυχή, αλλά προωθώντας παράλληλα και τα μηνύματα ενός εκπαιδευτικού κινήματος που αριθμεί περισσότερα από 3 χιλιάδες μέλη και δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Γερμανία, το οποίο είναι υπέρ της φυσικής εκμάθησης (unschooling)  και της ελευθερίας της γνώσης στα παιδιά, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία τους στα σχολεία.

Το ζεύγος Μπόζελ μας ανέφερε ότι, πολλοί γονείς στην Γερμανία, είναι ¨δυσαρεστημένοι¨ από το απαιτητικό και εξουθενωτικό εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθείται και προτείνουν τα παιδιά, ανάλογα με τις φυσικές ικανότητες που έχουν, να μπορούν  να εκπαιδεύονται και να προσεγγίζουν τη γνώση σταδιακά, γνώση την οποία μπορούν να πάρουν από ευέλικτα και πιο ¨χαλαρά¨ εκπαιδευτικά μαθησιακά προγράμματα, εκμάθηση η οποία μπορεί  να μεταδοθεί ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς!

Μας εξηγούν ότι, για εμάς, αυτή η επιλογή του τρόπου ζωής είναι μέρος μιας ζωής χωρίς φόβο για όλους μας. Τα παιδί μας ο 7χρονος Γιόρμα, μαθαίνει και εξερευνά, αναρωτιέται και ανακαλύπτει... Μαθαίνει με τον δικό του τρόπο και ρυθμό, πάντα με την υποστήριξή μας και τον σεβασμό για την έμφυτη ανάπτυξή του. Δημιουργούμε ευκαιρίες, όπως αυτό το ταξίδι, για να συναντήσει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, να σχηματίσει σχέσεις, να γνωρίσει διαφορετικά μέρη, να δοκιμάσει μια ποικιλία δραστηριοτήτων και να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του, ώστε να έχει το χρόνο να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να είναι ευτυχισμένο!

Η οικογένεια Μπόζελ, εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον τόπο μας, και δηλώνουν ότι, είναι ενθουσιασμένοι από την ομορφιά και την εναλλαγή των τοπίων, με τη θάλασσα, τις λίμνες, τα βουνά και την καταπράσινη φύση που αντίκρισαν στην πατρίδα μας, ενώ πρόσφατα η οικογένεια των Γερμανών έκανε το γύρο της Πελοποννήσου!

Γνώρισαν τα έθιμα του ελληνικού Πάσχα, ενώ τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουν επισκεφθεί πολλά όμορφα σημεία του νομού μας και το σίγουρο είναι ότι όταν με το καλό επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα έχουν τις καλύτερες εικόνες και αναμνήσεις από την Ελλάδα!

Κείμενο: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη και την Κατερίνα Μαλεσιάδα, για την φιλοξενία και την πολύτιμη βοήθειά τους στη μετάφραση.