Η γιορτή του Αιτωλοακαρνάνικου ποδοσφαίρου- 50 χρόνια ΕΠΣΑ

Δεκάδες βραβεύσεις, συγκινητικές στιγμές, ενδιαφέρουσες ομιλίες χαρακτήρισαν την εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο ποδοσφαιρικός κόσμος του νομού.

Λίγο πριν την  έναρξη των απονομών της βραδιάς ο Βασίλης Δελημάρης, παρουσιαστής της γιορτής του ποδοσφαίρου του νομού μας, ανέφερε λίγα λόγια  για την πορεία της Ενώσεως από την ίδρυσή της έως και σήμερα, καθώς φέτος η ΕΠΣΑ συμπληρώνει 50 χρόνια.

Αναλυτικά:

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων νομού Αιτωλοακαρνανίας ιδρύθηκε το 1968.

Την εποχή εκείνη οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων σε όλη τη χώρα δεν υπερέβαιναν τις 15 και το τότε καθεστώς αποφάσισε να προβεί για τους δικούς του φανταζόμαστε λόγους, σε ένα είδος ποδοσφαιρικής αποκέντρωσης.

Άλλωστε οι μισές Ε.Π.Σ. της χώρας σήμερα, έχουν ως έτος ίδρυσης, μετά την εποχή εκείνη. Μέχρι τότε τα επίσημα σωματεία του Νομού μας αγωνίζονταν, πλην ενός, στην Ε.Π.Σ. Πατρών.

Η ίδρυση της Ε.Π.Σ. στο Νομό μας, έδωσε άλλη δυναμική στο ποδόσφαιρο μας, σε όλους τους τομείς (αριθμό σωματείων, ποδοσφαιριστών, ποιοτική άνοδο).

Την εποχή εκείνη τα επίσημα σωματεία του Νομού μας, δεν θα πρέπει να υπερέβαιναν τα 15, ενώ με την ίδρυση της Ε.Π.Σ. έφτασαν κάποια στιγμή να ξεπερνούν τα 100.

Για την ιστορία η Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας, ιδρύθηκε με την από 24-6-1968 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η ιδρυτική της συνέλευση έγινε την 25-6-1968 στο τότε δημοτικό κατάστημα Μεσολογγίου, σημερινή πινακοθήκη, αναγνωρίστηκε με την από 11-7-1968 απόφαση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, γράφτηκε στο βιβλίο σωματείων στις 31-8-1968 και αναγνωρίστηκε από την Ε.Π.Ο. στις 19-9-1968.

Τα ιδρυτικά σωματεία όπως προκύπτουν από το πρώτο καταστατικό ήταν τα παρακάτω οκτώ (8), με την σειρά που αναγράφονται: ΑΕ Μεσολογγίου, Άρης Αιτωλικού, Τρίκαρδος Κατοχής, Αχιλλέας Γραμματικούς, Αράκυνθος Ματαράγκας, ΑΟ Πενταλόφου, ΑΟ Παπαδατών, Ηρακλής Αστακού.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, είχε ως μέλη τους: Σταύρο Καρβέλη, οδοντίατρο από το Μεσολόγγι, Νικόλαο Μπερσίμη, έμπορο από το Αιτωλικό, Λάμπρο Μανέτα, γεωργό από την Κατοχή, και τον Νίκο Χρόνη, δημόσιο υπάλληλο από το Μεσολόγγι.

Πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου διορισμένου με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν ο δικηγόρος Βασίλης Παπαθέου. Ακολούθησε ο Νικόλαος Χρόνης και ο Αριστείδης Καβάγιας.

Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ε.Π.Σ. ήταν ο δικηγόρος Γεώργιος Μπαλτάς στις πρώτες αρχαιρεσίες που έγιναν στις 30-6-1976, στη συνέχεια ακολούθησαν ο Θόδωρος Πασσιόπουλος, ο Σπύρος Ιωαννίδης και ο νυν Πρόεδρος Παναγιώτης Παπαχρήστος.

Από αυτούς ο εκλιπών Θεόδωρος Πασσιόπουλος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ στο οποίο συμμετέχει σήμερα και ο πρόεδρός μας Παναγιώτης Παπαχρήστος.

Το πρώτο πρωτάθλημα διοργανώθηκε την περίοδο 1968-69 και το κατέκτησε η ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, το δε πρώτο κύπελλο ερασιτεχνών διοργανώθηκε την περίοδο 1971-72 και το κατέκτησε και πάλι η ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ κερδίζοντας στον τελικό τον ΑΡΗ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ με 2-0.

Τα ιδιόκτητα γραφεία της Ε.Π.Σ. αγοράστηκαν το 1982 αντί ποσού 2.350.000 δραχμών, επί προεδρίας Γεωργίου Μπαλτά με τη βοήθεια της Ε.Π.Ο. επί προεδρίας Ε.Π.Ο. του γιατρού Βασίλη Χατζηγιάννη, με άτοκο δάνειο 1.600.000 δραχμές αλλά και την οικονομική συνδρομή της τότε Κυβέρνησης.

Το 2006 ολοκληρώθηκε το ενωσιακό γήπεδο. Οι πρώτες ενέργειες κατασκευής του ξεκίνησαν επί προεδρίας Θεόδωρου Πασσιόπουλου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας Σπύρου Ιωαννίδη.

Σήμερα η Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας, θεωρείται και είναι από τις μεγαλύτερες ΕΠΣ της Χώρας και δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς.

Στην λαμπερή βραδιά του ποδοσφαίρου του νομού μας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΠΣΑ, Τ. Παπαχρήστος, οι αντιπρόεδροι της Ένωσης, Γ. Αναστασίου και Θ. Λαυράνος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου κ. Βακάλης,  ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και Πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας κ. Αντωνίου, ο Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας κ. Λασκαράκης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ κ. Θωμαΐδη, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ και πρόεδρος της Football League κ. Λεουτσάκος, ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού, Φ. Κωστούλας, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, Μ. Μπελεβώνης, μέλη της διοίκησης και το τεχνικό τιμ του Παναιτωλικού, οι πρόεδροι των ΕΠΣ Αχαΐας κ. Δανιήλ , Άρτας κ. Τρομπούκης, Αργολίδας κ. Σιδέρη, Ηπείρου κ. Βρακάς, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών κ. Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας κ. Σπυρόπουλος , οι Αστυνομικοί Διευθυντές του νομού μας, Ακαρνανίας κ. Παπαευθυμίου και Αιτωλίας κ. Τσαπικούνης, οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Γκρίζης και Μεσολογγίου κ. Καρβέλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Τσιχριντζής, ο πρώην βουλευτής κ. Σπ. Λιβανός, ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπακτίας και πρόεδρος του Ναυπακτιακού κ. Τσουκαλάς, ο Λιμενάρχης Μεσολογγίου κ. Μελιάδης, επίσης παρευρέθηκαν μέλη διοικητικών συμβουλίων των ομάδων του νομού μας, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές και παλαίμαχοι.

Αναλυτικά όμως όσοι βραβεύτηκαν και τιμήθηκαν ήταν:

Οι πρωταθλήτριες ομάδες 2016-2017:

Α΄ Κατηγορία: Παναμβρακικός ή Ν. Αμφίλοχος

Β΄ Κατηγορία:Ένωση ΑΟΚ Τρίκαρδος – Θύελλα Αγ. Ανδρέα – Ηρακλής Αστακού

Γ΄ Κατηγορία: Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς – Αναγέννηση Στάνου

Η Κυπελλούχος Α.Ε. Μεσολογγίου

 

Ο νικητής Super Cup, Παναμβρακικός ή Ν. Αμφίλοχος

 

Οι πρωταθλητές ομίλων Παιδικού πρωταθλήματος:

Νέοι Ναυπάκτου – Αχιλλέας Γραμματικούς – Άτλαντες Αγρινίου (υπερπρωταθλήτριες) – Ηρακλής Αστακού

Οι πρωταθλητές ομίλων πρωταθλήματος Προπαίδων:

Στις υπερπρωταθλήτριες ομάδες Νέοι Ναυπάκτου και Ελπίδες Αγρινίου

Οι νικητές Κυπέλλου Ήθους

Ιδομενέας Εμπεσσού (Β΄ κατ.) – Αίας Αμφιλοχίας (Γ΄ κατ.)

Γιατί κανείς ποδοσφαιριστής τους, παράγοντας, η προπονητής τους, την περσινή αγωνιστική περίοδο δεν τιμωρήθηκε, ενώ παράλληλα και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος .

Η γυναικεία ομάδα Μεσολόγγι 2008 πρωταθλήτρια Β΄ εθνικής.

Οι αριστούχοι ποδοσφαιριστές μαθητές:

Θεοτοκάτος Παναγιώτης, Παναιτωλικός

Κασούμης Παναγιώτης, Άτλαντες Αγρινίου

Κωστάκης Βασίλειος, Άτλαντες Αγρινίου

Παπαήρηστος Δημήτριος, Παναιτωλικός

Κρανιώτης Ιωάννης, Παναιτωλικός

Καραπάνος Χρήστος, Ελπίδες Αγρινίου

Βάτσικα Βασιλική, Μεσολόγγι 2008

Λώλος Χρήστος, Νέοι Ναυπάκτου

 

Βραβεύτηκαν οι παράγοντες:

Σταμάτης Αντώνης, Αστέρας Μεσολογγίου

Μπουρδούνης Αντώνης, Μακρεινιακός

Παπαδόπουλος Δήμος, Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς

Παπαευθυμίου Γιάννης, Άρης Λεπενούς

Σιαδήμας Αλέκος, Ακαδημία Θέρμου

Βραβεύτηκε ο φροντιστής του γηπέδου Νεοχωρίου και του Ομήρου, Καραδήμας Αντώνης.

 

Ξεχωριστές και συγκινητικές βραβεύσεις για όσους έφυγαν από την ζωή τη χρονιά που πέρασε και ήταν οι:

Σκαρμούτσος Δημήτριος

Μπαλάσκας Ιωάννης

Στεργίου Παναγιώτης

Ζαχαράκης Λεωνίδας

 

Απονεμήθηκε αναμνηστικό στον διαιτητή Κολοσιώνη Αθανάσιο.

Απονεμήθηκε αναμνηστικό στον προπονητή Σκλαπάνη Θεόδωρο

 

Βραβεύτηκαν οι παλαίμαχοι:

Μαργέλης Ανδρέας Α.Ε. Μεσολογγίου

Πάνου Κωνσταντίνος ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου

Μανδέλος Γεώργιος Παναιτωλικού

Λιόκαυτος Δημήτριος, Δόξας Καινουρίου

Καραγκούνης Χρήστος, Αμφιλόχου

Κορομηλάς Βασίλειος, Απόλλων Δοκιμίου

Σαμαντάς Νίκος, Άρη Αιτωλικού

Λουκόπουλος Λάκης, Ναυπακτιακού Αστέρα

 

Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές εν ενεργεία:

Μιχάλης Μπακάκης, ΑΕΚ Εθνική Ανδρών

Μάριος Βρουσάϊ, Ολυμπιακός, εθνική U21

Δημήτρης Νταλακούρας, Παναιτωλικός, εθνική U19

Γεώργιος Λιάβας, Παναιτωλικός, εθνική U17

Χρήστος Μπελεβώνης, Παναιτωλικός, εθνική  U16

Αποστόλης Κωνσταντόπουλος, Παναιτωλικός, εθνική U16

Βασίλειος Σκιαδάς Παναιτωλικός, εθνική U16

Παναγιώτης Θεοτοκάτος Παναιτωλικός, εθνική U16

Νεκταρία Ευθυμίου, Μεσολόγγι 2008 Εθνική Κορασίδων

 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, Τσαπικούνης Ανδρέας

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, Παπαευθυμίου Δημήτριος

Ξεχωριστή βράβευση του ποδοσφαιριστή Γιώργου Αλμπάνη για την ηθελημένη απώλεια ενός πέναλτι,  η οποία σχολιάστηκε με τα καλύτερα λόγια  από τους ποδοσφαιρόφιλους αλλά και από ΜΜΕ Πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο καλύτερος προπονητής: Ζαρκαβέλης Χρήστος

 

Καλύτερη ενδεκάδα:

Ρόκκος Ανδρέας, Παναβρακικός

Καλοκαίρης Νικόλαος, Παναμβρακικός

Λίτσος Θεόδωρος, Φλόγα Παλαιομάνινας

Χριστόπουλος Γεώργιος, Φλόγα Παλαιομάνινας

Κοκκώνης Σάμουελ, Παναμβρακικός

Θεοχάρης Γεώργιος, Ναυπακτιακός

Κορομηλάς Φώτης, Απόλλων Δοκιμίου

Κούσης Μανώλης, Θύελλα Παραβόλας

Καβαλλάρης Αθανάσιος, Παναμβρακικός

Νάκος Χαράλαμπος, Φλόγα Παλαιομάνινας

Τσιούνης Αποστόλης, Παναμβρακικός

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής και 1ος σκόρερ: Τσιούνης Αποστόλης

Πηγή: nafpaktianews.gr