Καρπούζια με το κομμάτι…

Εδώ τα καλά καρπούζια, ελάτε να πάρετε ντόπιο καρπούζι… όλο ζάχαρη, διαλαλούν οι πλανόδιοι πωλητές, που μες στο κατακαλόκαιρο και τη ζέστη περνούν από τους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού για να πουλήσουν το γνωστότερο φρούτο της εποχής!


Υπάρχουν όμως και οι ντόπιοι παραγωγοί, που αν πάει καλά η χρονιά όχι μόνο θα βγάλουν καλή σοδειά αλλά συν τοις άλλοις θα βγεί και ο κόπος τους…  Φέτος στον κάμπο των Καλυβίων μπήκαν πάνω από εκατόν σαράντα στρέμματα καρπουζιού όμως ασθένειες που επηρρέασαν την ανάπτυξη των φυτών φαίνεται πως έκαναν… αρκετή ζημιά.
Όσοι παραγωγοί ¨γλίτωσαν¨ την παραγωγή τους κατάφεραν να δώσουν σε εμπόρους αρκετές ποσότητες καρπουζιού και ένα μέρος το πωλούν οι ίδιοι είτε στις λαϊκές αγορές, είτε στο χωριό σε σημεία του δρόμου όπου περνούν καθημερινά αρκετοί περαστικοί οδηγοί για να πάνε στα κοντινά χωριά ή τις παραλίες.
Καρπούζι με το κομμάτι και με ¨δοκιμή¨ αφού οι τιμές έχουν ¨πέσει¨ αλλά πρέπει να ικανοποιηθεί και ο ¨απαιτητικός¨ πελάτης και όλα αυτά για να βγάλει ο παραγωγός το μεροκάματο και μέρος από τα έξοδα της καλλιέργειας… 
Υπάρχει κανείς που πάει να αγοράσει καρπούζι και δεν το ελέγχει;
¨Είναι καλά τα καρπούζια;¨ ¨διάλεξέ μου ένα καλό¨, ¨το θέλω κόκκινο, αλλά όχι παραγινομένο¨, είναι μερικές από τις κλασικές ερωτήσεις των επίμονων καταναλωτών… Άλλοι τα χτυπούν ελαφρά, άλλοι τα χαϊδεύουν, άλλοι τα ζυγίζουν με το μάτι και άλλοι μετρούν τις άσπρες και πράσινες λωρίδες για να διαπιστώσουν αν το καρπούζι είναι καλό!
Όπως και να ΄χει η επιλογή του καλού καρπουζιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά οι καλυβιώτες καλλιεργητές εδώ και χρόνια έχουν αποκτήσει ¨καλό όνομα¨ στην αγορά, το οποίο σημαίνει ότι το ντόπιο καρπούζι έχει καλή ποιότητα και είναι γευστικό!
Τώρα λοιπόν μες στις ζέστες του καλοκαιριού, απολαύστε ντόπιο καρπούζι, καρπούζι γλυκό και κατακόκκινο, κόψτε το σε φέτες και γευτείτε τους γλυκούς δροσερούς χυμούς του!