Το ¨ξύπνημα¨ του κισσού...

Μ. Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Την άνοιξη η φύση ¨ξυπνά¨ από το λήθαργό της, τα δέντρα μπουμπουκιάζουν, τα λουλούδια τριγύρω ανθίζουν και πλυμμυρίζουν τον αέρα με αρώματα, ενώ οι κισσοί τυλίγονται σε παλιά σπίτια και τοίχους, σε φράκτες, σε κορμούς και σε κλαδιά, ¨δένοντας¨ αρμονικά με το περιβάλλον.

Κισσούς θα δούμε σε πολλά υπαίθρια σημεία του χωριού μας, όμως το ¨ξύπνημά¨ τους συμβαίνει αυτή την εποχή, μιας και φυτρώνουν σχεδόν παντού, ενώ πολύ γρήγορα και εύκολα αναρριχώνται γεμίζοντας με το φύλλωμά τους κάθε σημείο, δημιουργώντας ένα καταπράσινο μωσαϊκό! 

Στον κεντρικό δρόμο των Καλυβίων, το βλέμμα του επισκέπτη εντυπωσιάζεται από το θέαμα με το ¨σφιχταγκάλιασμα¨ και το πυκνό φύλλωμα των κισσών που έχουν καλύψει το παλιό Ταγκαλέϊκο πέτρινο σπίτι!

Στην Ελλάδα, το γνωστότερο αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο, είναι το είδος Κισσός η έλιξ, κοινώς κισσός (λατ. Hedera helix). Αυτό το ξυλώδες, αειθαλές και αναρριχητικό φυτό απαντάται πάνω σε βράχους, ερειπωμένους τοίχους και δένδρα. Οι μίσχοι του μπορούν να φτάσουν τα πενήντα μέτρα και πάνω.